Nasi goreng met bloemkool en erwtjes

Al jaren geleden las is voor het eerst over “nasi goreng” van bloemkoolrijst. Nou is nasi het Indonesische woord voor rijst, dus helemaal kloppen doet het niet, maar het was me wel meteen duidelijk wat er werd bedoeld. Ik maakte het een paar keer, maar heel lekker vond ik het niet, omdat de textuur niet helemaal klopte. Een paar maanden geleden had ik echter een beetje bloemkoolrijst over, en die besloot ik te combineren met echte rijst. Dat was een schot in de roos: nasi goreng met bloemkool heeft wél de textuur van gewone nasi goreng, maar dus veel meer groente dan gewone nasi goreng!

Nasi goreng met bloemkool en erwtjes

Nasi goreng met bloemkoolrijst

Sindsdien maken we regelmatig nasi goreng met bloemkoolrijst. Deze versie met doperwtjes is de favoriet van het hele gezin. Heerlijk met saté, een gebakken eitje of natuurlijk sambalkip (al dan niet uit de slowcooker).

Nasi goreng wordt het lekkerst met gekookte rijst die helemaal is afgekoeld. Heb je dat niet in huis, kook dan gewoon rijst en spreid die uit op een bord om zo veel mogelijk af te koelen voor hem gaat bakken.

Bereiding: 15 minuten

Ingrediënten voor nasi goreng met bloemkool en erwtjes voor 2 personen:

  • 75 gr zilvervliesrijst, of 150 gr gekookte zilvervliesrijst
  • 1 bloemkool of 400 gr bloemkoolrijst
  • 1 el sambal manis of badjak (die laatste is wat pittiger)
  • 150 gr doperwtjes
  • 2 el ketjap manis
  • 1/2 tl gemberpoeder

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...


Kook de rijst als je ongekookte rijst gebruikt. Rasp de bloemkool fijn in de keukenmachine als je geen kant-en-klare bloemkoolrijst gebruikt.

Nasi goreng met groente

Verhit dan in een wok op hoog vuur een scheutje neutrale (kokos)olie. Fruit hierin de sambal tot hij flink begint te geuren. Voeg de bloemkoolrijst toe en bak al omscheppend tot de bloemkoolrijst wat geslonken is. Doe dan de erwtjes erbij en bak weer al omscheppend tot ze felgroen zijn. Voeg dan de rijst, de ketjap en het gemberpoeder toe.

Bak op hoog vuur net zolang tot de rijst begint te kleuren. Proef en maak op smaak met zout, extra ketjap en/of sambal.

Wil je de nasi goreng met bloemkool en erwtjes heel mooi serveren, schep hem dan in een klein kommetje en duw goed aan. Vul het kommetje helemaal tot de rand! Zet dan een bord op het kommetje en draai de stapel om. Als je het kommetje voorzichtig weghaalt, staat er als het goed is een mooi bolletje nasi goreng op het bord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.