De 10 lekkerste recepten voor een kerstborrel

Van trouwe volger E kreeg ik een leuke vraag: welke combinatie van gerechten raad je aan voor een kerstborrel? Nou is zij vast niet de enige met die vraag, dus ik zette 10 recepten voor een heerlijke kerstborrel voor je op een rij!

Kerstborrel voor iedereen

E gaf nog wat extra info:
“een kerstborrel voor 4 volwassenen, 1 kleuter en 1 dreumes. Het moet vooral niet teveel en te lang dus ik dacht een kerstborrelmiddag waarna je zo vol zit dat avondeten niet meer hoeft haha (en de kinderen op de bank of in bed in slaap vallen zonder gezeur).”
Daar kan ik wel wat mee natuurlijk!

Een kerstborrel voor het hele gezin of juist met alleen volwassenen, het kan allemaal. Ik geef je suggesties voor gerechten die zowel geschikt zijn voor grote mensen feestjes als voor een borrel met kinderen. Uiteraard heb je hier op de site genoeg te kiezen, want ieder recept dat ik geef, heeft meerdere vergelijkbare recepten hier op de site. Alle keuzevrijheid dus!

De 10 beste recepten voor een kerstborrel

  1. Dadels met spek
  2. Een plaattaart of quiche
  3. Camembert uit de oven
  4. Borrelboter
  5. Focaccia
  6. Warme olijven
  7. Een dip
  8. Een soep
  9. Affogato
  10. Bubbel cocktail

1. Dadels met spek

De megahit van alle feestjes die ik de afgelopen 12 jaar gegeven heb. Er wordt gejuicht wanneer de oven open gaat, en geklaagd als ik ze een keertje niet maak. Logischerwijs kunnen dadels met spek dan ook niet ontbreken in deze lijst!

kerstborrel 10 recepten

2. Plaattaart of quiche

Het moet natuurlijk wel een beetje vullen, zo’n borrel, dus voeg ik eigenlijk standaard een quiche of plaattaart toe. Deze quiche met paprika is altijd een monsterhit op feesten en partijen, en deze plaattaart met biet doet het ook altijd goed!

3. Camembert uit de oven

Ook een hele fijne toevoeging vind ik een hele camembert uit de oven. Dat kan prima in een wat groter gezelschap als dip, maar ben je met minder mensen, dan is het ook een heel leuk hoofdgerecht! In beide gevallen is het trouwens extra leuk om er een krans van kleine broodjes omheen te bakken om mee te dippen.

Kerstborrel 10 recepten

4. Borrelboter

Lekker hartig en fluffy: een geklopte boter met fijne smaken is zo’n heerlijke aanvulling op iedere borrelplank. Kies bijvoorbeeld voor een versie met miso, of eentje met roze peper!

5. Focaccia

Die boter moet natuurlijk ook ergens óp, net als de camembert trouwens. Ik maak graag focaccia: heerlijk luchtig en met fijne smaakmakers natuurlijk. Deze versie met druiven biedt een zoet en fris tegenwicht aan alle hartige en volle smaken.

6. Warme olijven

Wat mij betreft de grote verrassing voor ieder feestje of borrel: warme olijven. Die lust werkelijk iedereen, ook mensen die geen olijven lusten.

Koud uit een schaaltje kennen we ze nu wel, maar warm vind ik ze nog veel lekkerder! Wil je all the way feestelijk gaan, frituur ze dan, voor een knapperig, verslavend lekker gerechtje. Net zo verslavend, maar dan sneller en makkelijker zijn warme olijven uit de pan, met honing en specerijen.

7. Een dip

Een borrel is natuurlijk niet compleet zonder een fijne dip! Mijn favoriet de laatste tijd is deze uit Vegan Comfort (aff.). Wil ik het mezelf extra makkelijk maken, dan neem ik hummus uit de supermarkt en top ik die met crispy chili olie.

10 recepten kerstborrel

8. Soep

Een soepje erbij vind ik ook altijd heel fijn. Lekker comfort food! Mijn favoriete voor feestjes is deze verrassende soep met appel en wortel, die je topt met pistache dukkah.

Recepten kerst

9. Affogato

Een kerstborrel is natuurlijk niet compleet zonder een klein toetje. Niet te heftig en vooral niet te veel werk, dus ik kies voor affogato. Extra lekker met wat koek erin, zoals bitterkoekjes of speculaas!

10 recepten kerstborrel

10. Een bubbel cocktail

Of je nu wel of geen alcohol drinkt: deze cocktail met (alcoholvrije) bubbels en granaatappel maakt het feest compleet!

10 recepten kerstborrel

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt