Zelf wafels maken – tips, trucs en recepten!

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

In de loop der jaren zijn er hier op de site al een aantal wafelrecepten verschenen. Niet gek, want ik ben dol op zelfgebakken wafels als ontbijt. Toen ik mijn wafelijzer net had, vond ik het nog best ingewikkeld om ze te maken.  Natuurlijk zijn er talloze recepten voor wafels, maar veel zelf wafels maken is toch net ingewikkelder dan de pancakes waar ik ervaring mee had. Totdat ik, na onze vakantie in de VS, besloot om net als de eigenaresse van de leukste B&B van Utah, gewoon pancakebeslag in het wafelijzer te gooien. En ja hoor: de chocolate chip wafels lukten gewoon!

Wafels bakken

Dat wil overigens niet zeggen dat dit altijd lukt: met een beslag dat niet voldoende rijst is het lastig wafels bakken. Ook beslag voor hele zachte, fluffy pancakes werk niet, omdat je de wafels aan de buitenkant natuurlijk wel lekker knapperig wilt hebben. Voor heel wat wafelrecepten heb ik dan ook meerdere experimenten gedaan voor ik tevreden was met het resultaat! De meeste van mijn pancakerecepten, kun je echter prima omzetten in wafels.

Perfecte pancakes - precies zoals in Amerika

Geen wafelijzer

Geen nood! Ook zonder wafels kun je heerlijk bakken met mijn wafelrecepten: bak dan gewoon pancakes in een koekenpan. Je kunt natuurlijk ook een wafelijzer aanschaffen. Dat kan van heel eenvoudig, voor op het fornuis, tot als onderdeel van een grote, luxe contactgrill. De keus is aan jou!

Wafelijzer kopen

Ik heb zelf destijds gekozen voor een apparaat waar zowel wafelplaten als grillplaten in passen. Ik wilde namelijk niet én een wafelijzer én een tosti-ijzer én een contactgrill in de kast hebben staan. Mijn apparaat is niet meer te koop, maar dit, dit en dit lijken er erg op.

Em's weekmenu 28

De enige écht belangrijke tip die ik voor je heb op dit vlak: kies een wafelijzer dat je goed kunt afwassen! Je wilt echt niet al die vakjes met de hand gaan staan krabben, dus kies voor anti-aanbak en liefst ook voor platen die je los kunt halen en in de vaatwasser kunt doen.

De lekkerste wafels maken

Zijn er nu nog gouden tips voor de beste wafels? Jazeker, al hangt veel af van je wafelijzer. Daar zul je dus mee moeten experimenteren. Veel wafels maken dus!

Ten eerste: vet je wafelijzer altijd goed in. Dat gaat het makkelijkst met bakspray. Doe dat voor elke ronde wafels opnieuw. Tussendoor niet invetten, zorgt voor aanbakkende wafels.

Ten tweede: doe niet te veel beslag in je wafelijzer! Je beslag rijst door het verhitten, dus als je te veel beslag gebruikt, loopt het er aan de randen weer uit, met een smeerboel tot gevolg. Hoe veel te veel is, hangt natuurlijk van je wafelijzer af, maar ongeveer 60 ml (een standaard keukensauslepel) is een aardig gemiddelde voor een juiste maat.

Dan nog: wafels uit het wafelijzer peuteren gaat het beste met een houten spatel, zeker als de wafels een beetje zacht zijn.

Wat betreft de temperatuur van je wafelijzer: ik krijg het beste resultaat met de knop op ongeveer 3/4 van het maximum. Ook hier geldt: experimenteer met wafels maken om uit te vinden wat het beste werkt.

Ten slotte: je wafels houd je makkelijk warm en extra knapperig in de oven op 100 graden!

Wafels

Wafels bewaren

Het grote voordeel van wafels boven pancakes, naast de knapperigheid, vind ik dat je ze zo goed kunt bewaren. Wafels houd je in de koelkast zeker drie dagen goed, en in de vriezer kun je ze makkelijk drie maanden bewaren, gewoon in een afgesloten bakje of zakje. Je kunt ze vervolgens, bevroren en wel, in de broodrooster weer oppiepen. Wil je veel wafels te gelijk oppiepen, leg ze dan op het rooster van de oven en warm ze op 150 graden op.

Zelfgemaakte wafels

Maar waar het allemaal om te doen is natuurlijk: de recepten. Wil je echte winterse wafels, kies dan voor deze appelwafels met kruidige citroenboter.

Appelwafels met kruidige citroenboter

Zin in een smaakbommetje? Maak dan wafels van gistdeeg! Let op: hiermee moet je wel de avond van tevoren al beginnen.

Wafels van gistdeeg

Ben je dol op blue berry pancakes, maak dan deze wafels met bosbessen.

wafels

Als je op zoek bent naar (hart)verwarmende wafels, zijn deze banaan-kaneelwafels het helemaal.

Wafels

Houd je van maïsbrood, dan raad ik je deze maïsbroodwafels aan!

Wafels

Let op: sommige linkjes in dit artikel zijn gesponsord.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt