Bananenpancakes

Bananenpancakes

Super luchtige, makkelijke bananenpancakes die ook nog eens razendsnel op tafel staan. Wie wil daar nou niet mee ontbijten?

UPDATE: mijn klassieke recept voor bananenpancakes heb ik in de loop der jaren wat aangepast. Daarom heeft dit gerecht in 2021 een iets gewijzigde receptuur én nieuwe foto’s gekregen.

In de loop der jaren zijn er heel wat pancakerecepten bijgekomen hier op de site, maar het begon allemaal met deze bananenpancakes. En nog altijd zijn dít de pancakes die ik maak als ik ‘s morgens besef dat ik trek heb in pancakes als ontbijt.

Bananenpancakes

Ook mijn kinderen zijn dol op mijn bananenpancakes, zéker met wat gekaramelliseerde banaan erbij. Inmiddels weet ik hierdoor ook dat je het recept príma kunt verdubbelen.

En heb je nu zin in andere pancakes? Kijk dan eens hier. Van chocolate chip pancakes tot zoete pancakes met courgette, van zuurdesempancakes tot pancakes van maïsmeel, en natúúrlijk ook de perfecte American pancakes: ik heb ze al-le-maal voor je.

Pancakes met banaan

Je kunt deze bananenpancakes zonder extra’s serveren, maar een beetje honing of maple syrup is er erg lekker bij. Ook een plakje uitgebakken spek past er perfect bij. Mijn favoriet tegenwoordig is echter de gekaramelliseerde banaan, dus die heb ik in het recept gezet.

Bananenpancakes voorbereiden

Ik maak het beslag voor deze bananenpancakes meestal de avond van tevoren en zet het dan in de koelkast. De volgende dag hoef ik dan alleen nog maar te bakken!

Zo maak je 6 bananenpancakes (voldoende voor 2 personen):

  • Kooktijd: 20 minuten
  • 2 bananen
  • 120 ml melk
  • 60 gram volkorenmeel
  • 1 ei
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 el (riet)suiker

Zo maak je het

Beslag voor bananenpancakes

Maak het beslag: prak één banaan fijn in een kom. Pak vervolgens de handmixer erbij en voeg de melk, het meel, het ei en het bakpoeder toe. Klop met de handmixer tot je een dik beslag hebt. Klop zo kort mogelijk, een paar klontjes zijn niet erg. Met de staafmixer werkt het trouwens ook perfect: doe alle ingrediënten in een maatbeker en pureer zo kort mogelijk tot je een klonterig beslag hebt.

Pancakes met banaan bakken

Verhit in een koekenpan een klein klontje boter of een scheutje olie (net wat je zelf fijn vindt) en maak drie hoopjes beslag. De hoopjes vloeien vervolgens vanzelf uit tot kleine pannenkoekjes. Hoeveel beslag je per hoopje moet gebruiken is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je koekenpan, maar probeer in ieder geval te voorkomen dat de pancakes elkaar raken.

Bak de pancakes vervolgens op middelhoog vuur. De pancakes zijn klaar om om te draaien als er bovenop belletjes verschijnen. Snijd ondertussen de tweede banaan in plakjes.

Het is belangrijk om de pancakes echt pas om te draaien als je die belletjes ziet. Doe je het eerder, dan loop je het risico dat je een kledderige beslagbende krijgt. Bovendien heb je dan kans dat de binnenkant van de pancakes niet goed gaar wordt, met alle risico’s van dien. Na het omkeren bak je de pancakes nog 1 à 2 minuten, tot de onderkant mooi bruin is. 

Smelt voor de gekaramelliseerde banaan een klontje boter in een kleine koekenpan. Voeg de plakjes banaan toe en bak ze op laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg dan de suiker toe en roer om tot alle plakjes banaan bedekt zijn met een laagje karamel.

Serveer de bananenpancakes met de gekaramelliseerde banaan en maple syrup.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3 / 5. Aantal: 3

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt