Bananenpancakes

American pancakes zijn, in al hun verschijningsvormen, helemaal hot. Van klassieke pancakes tot extra gezonde varianten, alles komt voorbij. Deze bananenpancakes zijn extra lekker doordat ik ze met maple syrup en spek serveer. Traditioneel worden pancakes als ontbijt gegeten. Het is wat meer werk dan een kommetje muesli, maar in het weekend vind ik dit echt de moeite waard!

Wat at EM - weekmenu 7

Pancakes met banaan

Je kunt deze bananenpancakes zonder extra’s serveren, maar een beetje honing of maple syrup is er erg lekker bij. Ook een plakje uitgebakken spek past er perfect bij. Mijn favoriet tegenwoordig is echter de gecaramelliseerde banaan. Zie daarvoor de tips onderaan.

Bananenpancakes voorbereiden

Ik maak het beslag voor deze bananenpancakes meestal de avond van tevoren en zet het dan in de koelkast. De volgende dag hoef ik dan alleen nog maar te bakken!

Zo maak je 6 bananenpancakes (voldoende voor 2 personen):

  • Kooktijd: 15 minuten
  • 1 banaan
  • 120 ml melk
  • 75 gram volkorenmeel
  • 1 ei
  • 1/2 tl bakpoeder
  • Evt. 6 plakjes ontbijtspek OF 1 banaan+1 el suiker (zie tips)

Zo maak je het

Beslag voor bananenpancakes

Maak het beslag: prak de banaan fijn in een kom. Pak vervolgens de handmixer erbij en voeg de melk, het meel, het ei en het bakpoeder toe. Klop met de handmixer tot je een dik beslag hebt. Klop zo kort mogelijk, een paar klontjes zijn niet erg. Met de staafmixer werkt het trouwens ook perfect: doe alle ingrediënten in een maatbeker en pureer zo kort mogelijk tot je een klonterig beslag hebt.

Pancakes met banaan bakken

Verhit in een koekenpan een klein klontje boter of een scheutje olie (net wat je zelf fijn vindt) en maak drie hoopjes beslag. De hoopjes vloeien vervolgens vanzelf uit tot kleine pannenkoekjes. Hoeveel beslag je per hoopje moet gebruiken is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je koekenpan, maar probeer in ieder geval te voorkomen dat de pancakes elkaar raken.

Bananenpancakes

Bak de pancakes vervolgens op middelhoog vuur. De pancakes zijn klaar om om te draaien als er bovenop belletjes verschijnen (zie foto). Het is belangrijk om de pancakes echt pas om te draaien als je die belletjes ziet. Doe je het eerder, dan loop je het risico dat je een kledderige beslagbende krijgt. Bovendien heb je dan kans dat de binnenkant van de pancakes niet goed gaar wordt, met alle risico’s van dien. Na het omkeren bak je de pancakes nog 1 à 2 minuten, tot de onderkant mooi bruin is. 

Stapel de pancakes vervolgens op een bordje op, en garneer naar smaak.

Tips voor je bananenpancakes

  • Snijd voor de gecaramelliseerde banaan 1 banaan in plakjes. Bak die op middelhoog vuur in een klontje boter in een koekenpan rondom bruin terwijl de pancakes bakken. Voeg op het laatst de suiker toe en laat die 1 minuten caramelliseren terwijl je roert.
  • Bak de plakjes spek op middelhoog vuur tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze even uitlekken op keukenpapier. Extra lekker met ook nog wat maple syrup.
  • Chocoholic? Ik heb hiervan ook een versie met chocola!
  • Een citrussalade is hier ook erg lekker bij!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 4 / 5. Aantal: 2

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 9 maart 2016

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply