Rijst met linzen

Dit de oorspronkelijke versie van dit snelle en heerlijke recept voor rijst met linzen uit het tijdschrift Sla. Als ik me goed herinner (mijn moeder kocht het wel eens) was het een tijdschrift met uitsluitend vegetarische gerechten (Janneke Vreugdenhil heeft er ook nog voor geschreven). Hoe het ook zij, dit gerecht stond bij ons thuis regelmatig op tafel. “Rijst met linzen” klinkt misschien een beetje geitenwollensokkig, maar dit is echt heerlijk. Toen ik het huis uit ging, vroeg ik dan ook om het recept en met name in de perioden dat ik in Frankrijk woonden heb ik dit héél vaak gemaakt, al was het maar omdat linzen 12 jaar geleden in Frankrijk een stuk makkelijker te krijgen waren dan in Nederland.

Rijst met linzen

Natuurlijk heb ik het recept in de loop der jaren behoorlijk aangepast naar mijn eigen smaak en gewoonten. De belangrijkste ontdekking was dat je dit gerecht prima met linzen uit blik kunt maken. Heb je genoeg tijd, dan is het uiteraard heerlijk om zelf gedroogde linzen te koken, maar nodig is het dus niet. Daarnaast kook ik de rijst niet twee keer, zoals in het oorspronkelijke recept. Ik vind één keer echt genoeg.

Zo maak je 2 personen:

 • Kooktijd: 30 minuten
 • 1 blik linzen, grondig afgespoeld en uitgelekt, of 120 gr gedroogde linzen, die je 30 minuten kookt
 • 120 gr (zilvervlies)rijst
 • 1 goed rijpe (roma)tomaat, in kleine stukjes
 • 1 bosje platte peterselie, grof gehakt
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • 1 ui, fijngesneden
 • 1/2 liter groentebouillon

Zo maak je het

Verhit in een kookpan, wok of hapjespan een scheut olijfolie. Fruit daarin de uit zachtjes tot hij glazig ziet. Voeg de knoflook en de peterselie toe en fruit even mee tot het begint te geuren. Voeg dan de tomaatstukjes toe en bak tot de velletjes van de tomaat beginnen los te laten.

Rijst met linzen

Voeg dan de rijst toe en roer goed om. Voeg de linzen en de bouillon toe. Laat 20 minuten pruttelen, tot de linzen boterzacht zijn, de rijst op je tong smelt en het gerecht bijna niet meer soepig is.

Serveer in bakjes, met flink veel versgemalen zwarte peper en een scheutje goede extra vierge olijfolie. Een klont roomboter mag ook!

Als je overhoudt, geen punt, vul dan met de leftovers eens tomaten of paprika’s!

Rijst met linzen

Nog sneller aan tafel? Dat kan, gebruik voorgekookte rijst, 150 ml bouillon en kook 5-7 minuten!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering / 5. Aantal:

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 9 maart 2015

Over Em's Real Food

Ik kom vaak laat thuis, maar dat betekent niet dat mijn eten kant-en-klaar is. Ik kook graag, vaak en veel. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Reacties

 1. Cisca zegt

  Vraagje: wanneer je gedroogde linzen gebruikt, kook je deze dan eerst een half uur en vervolgens nog 20 min met de rijst, of is het volgdoende om ze 10 minuten voor te koken en vervolgens samen te voegen om de laatste 20 min alles samen te laten koken?

 2. Renate zegt

  Dit is een heerlijk recept. Ik maak het vaak voor mijn dochter als maaltijd op het kinderdagverblijf en voor mijzelf als lunch op mijn werk. Snel te bereiden, voedzaam en lekker.

Leave A Reply