Volkorenwafels met bosbessen
Deze volkorenwafels met bosbessen zijn een heerlijk ontbijt. Heerlijk krokant en vol van smaak, en bovendien snel klaar en niet moeilijk te maken. Doordat deze wafels gemaakt zijn met volkorenmeel (van meerdere granen ook nog), bessen en yoghurt, koester ik de illusie dat ze nog enigszins gezond zijn. Doe me een lol, en laat me in die waan.
Themaweek ontbijt
Met deze wafels trap ik mijn themaweek ontbijtjes af. In de zomervakantie heeft iedereen immers net iets meer tijd om fijne ontbijtjes te maken. Bovendien vind ik weinig zo feestelijk en vrijedagachtig als een luxe ontbijtje. Naast deze wafels zul je hier deze week ook nog pindakaasgranola vinden, en natuurlijk een lijst van de beste ontbijtjes van Em’s Real Food.
Volkorenwafels maken
Het recept voor deze volkorenwafels met bosbessen begon als pancakerecept op Smitten Kitchen. Voor mijn allereerste moederdag kreeg ik echter een wafelijzer, en dat wil ik natuurlijk de hele tijd uitproberen.
Toen we in Amerika waren, leerde ik van de eigenaresse van de fijnste B&B ooit bovendien dat je van pancakebeslag ook gewoon wafels kunt bakken – dat deed zij, en hoe! Meer had ik niet nodig om snel na de vakantie dus maar eens met een pancakerecept naar mijn wafelijzer te gaan. Je kunt dus met dit recept ook prima pancakes bakken.
Knapperige wafels bakken
Het lijken misschien een boel ingrediënten voor een beslagje, maar echt, deze wafels zijn het waard. Zó luchtig, zó knapperig en zó lekker! In plaats van meerdere soorten volkorenmeel, kun je natuurlijk ook gewoon maar één soort gebruiken. Het is wel verstandig een klein deel van het gewicht uit bloem te laten bestaan, dan rijzen de wafels namelijk veel beter.
Wafelbeslag
Over rijzen gesproken: dit beslag rijst onder invloed van warmte echt enorm. Ik vulde de vakken van mijn wafelijzer precies glad, en kreeg vervolgens een soort vulkaanuitbarsting van beslag over het aanrecht. Doe dus vooral niet te veel beslag in je wafelijzer! Afhankelijk van het formaat van je wafelijzer maak je met dit recept 4-6 wafels. Ik had er 5, maar dat hadden er dus 6 kunnen zijn.
Zo maak je 4-6 volkorenwafels met blauwe bessen:
- Kooktijd: 30 minuten
- 120 ml Griekse yoghurt
- 4 el melk
- 15 gr boter of kokosolie, gesmolten
- 1 ei
- ¼ tl vanille-extract
- 65 gr volkorenmeel (ik gebruikte gelijke delen speltmeel en tarwemeel)
- 20 gr bloem
- 1 el suiker
- 2 tl bakpoeder
- ¼ tl fijn zout
- 80 gr bosbessen of blauwe bessen (diepvries is prima)
- bakspray of neutrale olie om het wafelijzer in te vetten
Zo maak je het
Wafels maken
Verwarm het wafelijzer voor, als je dat gebruikt. Klop de yoghurt los met de melk en kokosolie of de boter. Voeg het ei en – als je dat gebruikt – het vanille-extract toe. Klop goed door elkaar.
Meng in een andere kom het meel, de bloem, de suiker, het bakpoeder en het zout. Meng de droge ingrediënten met de natte tot alles net gecombineerd is. Niet langer, dan krijg je taaie wafels. Als het beslag te taai of dik is, voeg dan nog wat melk toe. Mijn Griekse yoghurt is niet heel dik, maar als je dikkere gebruikt, kan dit nodig zijn.
Volkorenwafels bakken
Roer ten slotte de blauwe bessen door het beslag. Vet je wafelijzer in. Ik doe dit altijd met bakspray, lekker lui en snel. Bak van het beslag 4-6 wafels of pancakes. Serveer met bijvoorbeeld een dot ricotta of yoghurt, honing, jam of vers fruit.
Tips
- Wil je liever een koemelkvrije variant van deze pancakes? Gebruik dan kokos- of sojayoghurt en amandel- of andere notenmelk.
- Liever ander fruit? Geen probleem, met frambozen is dit ook heerlijk!
Laat hier weten wat je er van vindt