Sambalkip met tomaat uit de slowcooker

Sambalkip met tomaat (uit de slowcooker)

Deze sambalkip is pittig, zoet, fris en hartig. Botermalse kipstukjes in een rijke tomatensaus. En dat zonder veel moeite!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Een tijdje geleden was ik op zoek naar slowcookerrecepten. Al snel kwam ik bij Eetspiratie terecht. Daar vond ik een heerlijk recept voor kip met sambal tomaat uit de slowcooker. In de loop der tijd heb ik het recept echter zo aangepast, dat ik het wel mijn eigen recept geworden vind: sambalkip met tomaat.

Sambalkip met tomaat uit de slowcooker

Kip uit de slowcooker

Ik maak deze sambalkip doorgaans in de slowcooker, maar in een stoofpan of zelfs hapjespan lukt het natuurlijk ook. Die aanwijzingen staan er dus bij. Ongetwijfeld kan de sambalkip in een snelkookpan, maar ik heb daar niet genoeg ervaring mee om te weten hoe je dat het beste kunt doen.

Het recept is overigens voldoende voor 4 personen, voor 2 personen maken schiet niet op. Vries lekker de helft in, dan heb je nog een keer. Overigens maak ik dit tegenwoordig meestal gewoon met een kilo kip, dan heb ik lekker hel veel sambalkip in de vriezer.

Sambalkip met tomaat uit de slowcooker

Indische sambalkip

De kip wordt aangebraden (meer smaak!) en daarna langzaam gegaard in tomatensaus met allerlei heerlijke smaakmakers. Na het aanbraden en mengen heb je er dus geen omkijken meer naar. En of het lekker is? Werkelijk iedereen die ik dit voorzet, smikkelt ervan, van dreumes tot puber en van “ik houd niet zo van pittig” tot “ik eet rode pepers als ontbijt”.

Niet zo gek, want deze sambalkip is pittig, zoet, fris en hartig, en op je bordje ligt een portie botermalse kip met heerlijke dikke tomatensaus.

Sambalkip met tomaat uit de slowcooker

Gele rijst is hier heerlijk bij, en ook nasi goreng (al dan niet met bloemkoolrijst) of zelfs brood smaken hier geweldig bij. Op de foto zie je de sambalkip met kokosrijst, gewokte spitskool met limoen en natuurlijk kroepoek!

Natuurlijk is deze sambalkip ook perfect geschikt als onderdeel van een rijsttafel. Bijvoorbeeld met gado-gado, nasi goreng ikan en knapperige tofu of tempeh! Alleen wat kroepoek is natuurlijk ook altijd lekker, maar die was ik toen ik de foto’s ging maken natuurlijk net vergeten te kopen.

Let op: gebruik hiervoor absoluut kipdijfilet. Met gewone kipfilet van de borst wordt dit gerecht droog en niet lekker.

Zo maak je sambalkip met tomaat voor 2 personen:

 • Voorbereidingstijd: 15 minuten
 • Wachttijd: 3 uur
 • Kooktijd: 1 minuten
 • 400 gr kipdijfilet
 • 2 cm verse gember
 • 3 tenen knoflook
 • 1 blik tomaatblokjes
 • 2 el sambal oelek
 • 1 el appelciderazijn
 • 50 ml sojasaus
 • 50 ml ketjap manis (ik gebruik Ketjap A)
 • 8 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
 • gefrituurde uitjes uit een potje

Zo maak je het

Snijd de kip in blokjes van ca. 2x2x2 cm. Doe ze in een schaal of diepvrieszak met de maïzena en schep of schud net zo lang om tot alle stukjes kip met een laagje maïzena bedekt zijn. Verhit in een braadpan, pan van je slowcooker of koekenpan een scheutje neutrale olie en bak de kip hierin tot hij rondom gebruind is. Rasp ondertussen de gember en de knoflook fijn. Bak die op het laatste 1 minuut mee met de kip.

Sambalkip uit de slowcooker

Doe dan de kip in de slowcooker, tenzij je natuurlijk een slowcooker met sauteerpan hebt. Voeg dan de tomaat, de sambal, de azijn, de sojasaus, de ketjap en het limoenblad toe. Schep ten slotte alles goed om.

Zet de slowcooker op LOW en laat 3-4 uur pruttelen. Serveer bestrooid met gefrituurde uitjes.

Sambalkip uit de pan

Draai het vuur laag en voeg daarna de tomaat, de sambal, de azijn, de ketjap en het limoenblad toe. Schep ten slotte alles goed om. Laat de sambalkip zo op het laagste vuurtje dat je hebt 1,5-2 uur pruttelen. Serveer bestrooid met gefrituurde uitjes.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt