Vegan bolognese

Vegan bolognese met linzen

Minstens net zo lekker als het origineel: vegan bolognese met linzen! Of je nu graag wat minder vlees wilt eten of vegan bent, deze bolognese is voor jou
Kerst 2024Kerst 2024

Hoewel ik graag bolognesesaus volgens mijn eigen recept eet, wilde ik ook graag een vegetarische bolognese maken. Omdat rode linzen daarvoor een fijne textuur hebben, besloot ik daarmee aan de slag te gaan. En zo maakte ik onbedoeld zelfs een vegan bolognese. Voor iedereen geschikt dus.

Vegan bolognese

Een pan vol vegan bolognesesaus

Een opmerking vooraf: deze saus bakt makkelijk aan. Maak hem dus liefst in een pan met antiaanbaklag, en roer regelmatig! Anders ben je net zoals ik 3 dagen bezig met aangebrande saus uit je stoofpan bikken… Dit recept is trouwens voldoende voor 6 personen, maar minder maken is de moeite niet. Vries dus lekker de rest in, dan kun je er extra lang van profiteren.

Vegan bolognese

Vegan bolognese maken

Het mooie van deze vegetarische bolognese is dat hij zo lekker hartig en vol van smaak en textuur is, dat je het vlees er totaal niet in mist. Natuurlijk smaakt dit anders dan het origineel, maar dan minstens even lekker!

Zo maak je vegan bolognese met linzen voor 6 personen:

  • Voorbereidingstijd: 10 minuten
  • Wachttijd: 1 uur
  • Kooktijd: 20 minuten
  • 2 grote uien
  • 300 gr wortel
  • 3 tenen knoflook
  • 5 zongedroogde tomaten
  • 700 gr passata
  • 1 blik tomatenpulp (400 gr)
  • 1 el Italiaanse kruiden (of 2 tl Provençaalse kruiden met 1 tl gedroogde oregano)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el balsamicoazijn
  • 2 tl suiker
  • 400 gr gedroogde rode linzen
  • pasta en Parmezaanse kaas om te serveren

Zo maak je het

Snipper de uien en snijd de wortel in kleine blokjes. Fruit de ui en de wortel in ruim olijfolie tot ze zacht zijn. Dit duurt ongeveer een kwartier.

Snijd ondertussen de knoflook en de zongedroogde tomaten. Fruit die even met de ui en de wortel mee tot de knoflook begint te geuren.

Bolognesesaus met linzen

Voeg dan de passata, de tomatenpulp, de kruiden, de azijn, de suiker, versgemalen peper naar smaak en 1/2 tl fijn zout toe. Breng aan de kook en laat even pruttelen. Voeg dan 800 ml water en de linzen toe.

Breng opnieuw aan de kook en laat zachtjes pruttelen, terwijl je regelmatig roert, tot de linzen boterzacht zijn. Dit duurt ongeveer een uur.

Kook je favoriete pasta en serveer met de saus en eventueel (vegan) Parmezaanse kaas.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

KokenKoken

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt