Pasta bolognese (ragù?) di Em

Zelf pastasaus maken

Ik ben dol op pasta met zelfgemaakte saus. Wat voor saus doet er eigenlijk niet zo gek veel toe, als ie maar niet uit een potje of pakje komt. Sowieso ben ik dol op pasta. Dat is anno 2013 geloof ik niet meer helemaal bon ton, want met tarwe en gluten en alles, maar dat kan mij dan weer niet schelen. Ik ben meestal ook niet van de volkoren pasta: als je pasta eet, doe het dan goed, vind ik. Dan eet ik de volgende dag wel weer iets met veel vezels.

Pasta bolognese

Bolognesesaus maken

Deze bolognese (of is het toch ragù? De meningen verschillen nogal geloof ik) is mijn eigen versie, deels bepaald door wat er in huis was. Ik pretendeer dus, net als bij mijn nasi, geen moment dat dit officieel Italiaans is. Het is ook niet zo dat je dit recept naar de letter moet volgen omdat het anders niet te eten is, het is meer een handleiding: zo maak ík heerlijke bolognesesaus. Want ja, hij is heerlijk. Niet alleen op pasta, maar ook met goed brood. Of om hongerig gewoon zo uit de pan te schrokken, liefst met de pollepel.

Zelfgemaakte bolognesesaus

Let op: dit recept is voor een portie saus voor 4 personen. Ben je mijn zijn tweeën, vries dan de helft in. Daar wordt de saus eigenlijk alleen maar lekkerder van.

Zo maak je pasta bolognese voor 4 personen:

  • Wachttijd: 45 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • 2 wortels
  • 1 prei
  • 1 knol venkel
  • 200 gr champignons
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 400 gr rundergehakt
  • 10 gr gedroogde cèpes (ook bekend als gedroogd eekhoorntjesbrood of funghi porcini)
  • 700 gr passata di pomodori (ik gebruik altijd een glazen fles biologische van AH, das precies genoeg)
  • 1 el balsamicoazijn
  • zout en peper naar smaak
  • 1/2 el gedroogde Italiaanse kruiden

Zo maak je het

Pasta met rode saus

Begin met de groenten. Schil de wortels en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de prei doormidden, was de helften en snijd ze in halve ringen. Verwijder de lelijke bladen van de venkel en snijd hem in stukjes. Halveer de champignons en snijd ze in halve plakjes. Snijd dan het ontbijtspek in reepjes.

Verkruimel de cèpes en week ze in 3 el heet water in een kommetje. Verhit je sauspan en bak de champignons in een scheutje olie op hoog vuur in ongeveer 5 minuten bruin en droog. Haal ze uit de pan en zet apart.

Bak vervolgens het spek in een scheutje olie. Als het bruin is mogen wortel, venkel en prei erbij. Als die goed gebakken zijn mag het gehakt erbij. Wanneer dat gaar is de passata, de champignons en de cèpes met hun water toevoegen, met de kruiderij en de balsamico.

Laat vervolgens minimaal drie kwartier op een laag pitje pruttelen: de saus is klaar als hij hartig van smaak is en overwegend bruin van kleur.

Serveer met verse pasta, versgeraspte parmezaanse kaas en eventueel wat verse basilicum.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering / 5. Aantal:

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 24 november 2013

Over Em's Real Food

Ik kom vaak laat thuis, maar dat betekent niet dat mijn eten kant-en-klaar is. Ik kook graag, vaak en veel. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Reacties

  1. aaf zegt

    Hmm deze is echt lekker!
    Ik heb het alleen zonder de venkel gemaakt, want die was niet te verkrijgen in de supermarkt.
    Zeker iets wat ik vaker ga maken.

Leave A Reply