Romige pompoenpasta uit de oven

Romige pompoenpasta uit de oven

Een makkelijk gerecht uit de oven: pompoenpasta. Superromig en boordevol groente. Zo lekker dat mijn kleuter dit elke dag wel lust.
We Mogen Weer 2022We Mogen Weer 2022

Deze pompoenpasta uit de oven is het nieuwe favoriete gerecht van onze zoon. En dat wil wat zeggen, want dat is jarenlang pasta met rode saus geweest. Maar dit vond hij zó lekker, dat hij het zelfs op zijn vijfde verjaardag wilde eten.

Ovenpasta met pompoen

Snap ik ook wel. Want holy moly, dit is een geweldig pasta gerecht. Superromig, met een licht zoetje, knapperige, hartige kaas en natuurlijk een berg pasta. Stiekem ook barstensvol groente, maar ik zou niet durven beweren dat deze pompoenpasta heel gezond is, daarvoor zit er domweg te veel kaas in. Maar dat is natuurlijk wél wat hem zo lekker maakt.

Romige pompoenpasta uit de oven

Ik serveer hier graag nog een frisse groene (veldsla)salade naast, voor wat extra vezels en vitamientjes, én omdat die frisheid mooi contrasteert met de romige zoetheid van de pompoenpasta.

Romige saus voor je pompoenpasta

Laat je trouwens niet afschrikken door het feit dat je een béchamelsaus moet maken voor deze pasta. Ten eerste is dat écht heel simpel, ten tweede verdwijnen eventuele klontjes bij het pureren. Ik maak mijn béchamel trouwens altijd met gebruinde boter, want dat is nóg lekkerder, maar ook dat is een eitje. Beloofd.

De pompoen roosteren doe ik trouwens meestal op een andere dag dan de rest van het koken, bijvoorbeeld als de oven al voor iets anders draait. Het snelst en lekkerst gaart pompoen in een stoomoven (20 minuten op 200 graden hete lucht + medium stoom), maar tot een jaar geleden deed ik het ook gewoon zonder stoomoven. Daar geef ik dus het recept voor, maar echt nauw luistert het niet. Gooi hem dus vooral bij iets anders als je toch de oven aan hebt staan.

Romige pompoenpasta uit de oven

Zo maak je romige pompoenpasta uit de oven voor 2 personen:

  • Kooktijd: 45 minuten
  • 450 gr pompoen in blokjes
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 15 gr roomboter
  • 15 gr bloem
  • 125 ml melk
  • 90 gr geraspte oude kaas (55-35)
  • 175 gr korte pasta zoals fussili of penne
  • 25 gr geraspte mozzarella

Zo maak je het

Rooster eerst de pompoen. Verdeel hem daarvoor over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met de olijfolie. Bak de pompoen in ca. 25 minuten op 200 graden hete lucht goudbruin en gaar.

Makkelijke béchamelsaus

Maak ondertussen (of als eerste, als je pompoen al gaar is) de saus. Smelt hiervoor de boter in een pan met een dikke bodem en laat op middelhoog vuur rustig bruisen tot de boter zoet begint te ruiken en lichtbruin kleurt. Roer dan fluks de bloem erdoorheen en laat 2 minuten meebakken terwijl je roert.

Kook ondertussen pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking tot al dente of ietsje gaarder. De pasta gaart niet enorm na in de oven, dus daar hoef je geen rekening mee te houden.

Schenk dan 1/4 van de melk erbij en klop met een garde tot de melk is opgenomen. Herhaal dit 3x. Strooi dan 70 gr van de oude kaas bij de saus en roer met een pollepel tot een dikke kaassaus. Proef en maak op smaak met peper.

Pasta met pompoensaus

Doe dan de saus met de pompoen in de blender, keukenmachine of staafmixerbeker. Pureer tot een superglad geheel en warm de saus nog even door in de sauspan.

Roer dan de saus en de gekookte pasta in je ovenschaal door elkaar en bestrooi met de rest van de geraspte oude kaas en de mozzarella.

Pompoenpasta in de oven

Verwarm de grill van je oven voor en zet de pompoenpasta eronder. Bak tot de bovenkant mooi bruin is en bubbelt. Hoe lang dit duurt, is helemaal afhankelijk van je oven, maar bij mij duurt het ongeveer 8 minuten.

Romige pompoenpasta uit de oven voorbereiden

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen deze pasta helemaal voor te bereiden of zelfs in te vriezen, bijvoorbeeld als kraamkost. Kook de pasta dan wat korter, zodat hij nog kan nagaren in de oven en maak alles klaar t/m de kaas bovenop. Bak de ovenpasta wanneer je hem wilt eten 40 minuten op 190 graden.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Select juli 2022Select juli 2022

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt