Hoe maak je een smakelijk weekmenu in de herfst?

De herfst is volle bak begonnen, dus de herfstgroenten vliegen ons om de oren. Tenminste, ik weet natuurlijk eigenlijk niet hoe het bij jou is, maar mijn groentetas puilt elke week uit van de knollen en wortel, kolen en natuurlijk pompoen. Natuurlijk maak ik daarmee in de herfst een heel ander weekmenu dan in de zomer of de lente. Mijn favorieten vind je hieronder!

Weekmenu

Spruitjes op het weekmenu

In een weekmenu voor de herfst mogen spruitjes wat mij betreft zeker niet ontbreken. Bij velen zijn ze niet echt geliefd, maar ik weet zeker dat als je ze roostert, iedereen overstag gaat.

Traybake met spruitjes

Maak bijvoorbeeld een traybake of een heerlijke, herfstige fattoush. Deze Libanese salade met knapperige stukjes pita erin wordt oorspronkelijk met tomaat gemaakt, maar spruitjes zijn verrassend genoeg een perfecte vervanger! Heb je echt met een verstokte spruitjeshater te maken, bedelf ze dan eens onder een lading peper: probleem opgelost!

Fattoush met appel en geroosterde spruitjes

De ultieme groente van de herfst: pompoen

Ook een weekmenu zonder pompoen kan natuurlijk niet in de herfst! Pompoen is misschien wel mijn favoriete herfstgroente, omdat hij zo ontzettend veelzijdig is. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is lekker met pompoen. Gevuld, met tomatensaus, geroosterd, in taco’s, als soep, in salade, als vegaburger, als curry of als risotto: al-les kan!

Taco’s met pompoen en kidneybonen

Een weekmenu in de herfst zonder wortel kan niet!

Als je een groentetas of ander groente-abonnement hebt, ken je het waarschijnlijk wel: in de herfst en de winter word je nog net niet doodgegooid met wortel. Lekker hoor, maar het vergt wel het uiterste van mijn creativiteit om iedere keer weer een weekmenu met wortel te verzinnen dat origineel én lekker is.

Hutspot traybake met Spaanse tomatensaus

Daardoor heb ik gelukkig héél veel recepten met wortel op de site staan inmiddels. Wat dacht je bijvoorbeeld van hutspot traybake, fritters met wortel en halloumi, wortelquiche, kruidige wortelsoep en carrot cake-bananenbrood muffins?

Kruidige wortelsoep met appel en zoete aardappel
Carrot cake-bananenbrood muffins

Fris je herfstige weekmenu op met appel

Om al die herfstige kost een beetje licht te houden, fiets ik graag wat appel in mijn gerechten. Dat kan in een meer of minder feestelijk ontbijtje zijn, maar ook prima in een salade!

Appelwafels met kruidige citroenboter

Aan de slag met je weekmenu voor de herfst

Heb je inspiratie gekregen van het bovenstaande? Dat komt goed uit! Ik heb een handige printable ontwikkeld om je weekmenu’s samen te stellen.

Je downloadt de gratis weekmenuplanner hier

P.S. De mooie illustratie bovenaan dit artikel komt van Studio Pioen.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt