Spaghettipompoen met tomatensaus en spek

Sinds een paar jaar verovert pompoen ook de Nederlandse markt. Heel veel variatie heb ik nog niet kunnen ontdekken in de meeste Nederlandse recepten (denk soep en in de oven). Lekker hoor, maar voor nieuwe inspiratie ga ik toch te rade bij Amerikaanse kookblogs. Daar weten ze wel raad met hun squashes en pumpkins. Met inspiratie van die blogs bedacht ik deze spaghettipompoen met tomatensaus en spek.

Spaghettipompoen met tomatensaus

Spaghettipompoen

Deze week bracht de groentetas een spaghettipompoen. Die had ik in Nederland nog nooit gezien, maar ook daarvoor boden mijn Amerikaanse medebloggers uitkomst, en na enig speuren en combineren kwam ik op dit recept voor spaghettipompoen met tomatensaus.

De beste manier om er de befaamde sliertjes van te maken is in de oven. Dat kost even tijd, maar als je het de dag van tevoren doet, is je eten de volgende dag zo klaar. Wat die sliertjes betreft: de Amerikanen vinden blijkbaar dat het op spaghetti lijkt, maar persoonlijk vind ik het qua structuur meer op zuurkool lijkt. De smaak is overigens absoluut pompoen!

Pompoen met tomatensaus

Een truc om langere sliertjes te krijgen, is om de pompoen niet in de lengte, maar in de breedte te halveren. Daar kwam ik echter pas na het maken van dit gerecht achter, dus ik heb het niet zelf getest. Natuurlijk kun je voor dit gerecht ook gewoon blokjes van een andere soort pompoen gebruiken.

Voorbereiding: 5 minuten
Wachttijd: 45 minuten
Bereiding: 20 minuten

Ingrediënten voor spaghettipompoen met tomatensaus voor 2 personen:

  • 1 spaghettipompoen
  • 5 tomaten
  • 2 dikke plakken (ontbijt)spek 
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook
  • ½ tl gerooktepaprikapoeder (pimentón)
  • 1/4 tl gemalen rode peper (ik gebruik piment d’Espelette)
  • 2 el extra vierge olijfolie

Spaghettipompoen uit de oven

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in de lengte doormidden. pas op: deze soort heeft een hele harde schil, dus gebruik een scherp, zwaar mes en pas op je vingers. Lepel de pitten en vezels uit het midden van de helften. Smeer vervolgens iedere helft in met een halve eetlepel olijfolie en een snufje zout. Leg de helften met de snijkant naar beneden in de oven en bak de pompoen drie kwartier in het midden van de oven.

Check de gaarheid van de pompoen voor je hem uit de oven haalt: als een scherp mes er makkelijk in glijdt is de pompoen gaar. Keer de helften om en schraap ze met twee vorken leeg. Je krijgt dan vanzelf sliertjes. Als er veel vocht vrijkomt, kun je de pompoen het beste even laten uitlekken in een zeef.

Pompoen met tomaat

Bak het spek in een scheutje olie tot het bruin, maar niet te bros is. Laat het spek op wat keukenpapier uitlekken en breek het vervolgens in stukjes. Giet het vet uit de pan, maar laat een beetje achter.

Tomatensaus met spek

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Bak daarin de ui tot die glazig is. Als je geen spek gebruikt, bak de ui dan met de gedroogde tomaten. Bak daarna de knoflook even mee. Voeg vervolgens de tomaten en de kruiden toe. De tomaten laten vrij snel hun vocht los en daarna begint de saus in te dikken. Voeg dan het spek toe.

Spaghettipompoen bereiden

Verhit dan in een koekenpan een eetlepel olijfolie. Bak daarin de pompoen met wat versgemalen zwarte peper. Na een minuut of vijf is de pompoen goed opgewarmd en de saus voldoende dik. Serveer de sliertjes met de saus in een diep bord of in de pompoenschil.

 

Spaghettipompoen bewaren

Je kunt de spaghettipompoen ook eerder in de oven bakken. Bewaar de sliertjes dan tot gebruik in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *