Sinds een paar jaar verovert pompoen ook de Nederlandse markt. Heel veel variatie heb ik nog niet kunnen ontdekken in de meeste Nederlandse recepten (denk soep en in de oven). Lekker hoor, maar voor nieuwe inspiratie ga ik toch te rade bij Amerikaanse kookblogs. Daar weten ze wel raad met hun squashes en pumpkins. Net als ik trouwens. Met inspiratie van die blogs bedacht ik deze spaghettipompoen met tomatensaus.
Spaghettipompoen
Deze week bracht de groentetas een spaghettipompoen. Die had ik in Nederland nog nooit gezien, maar ook daarvoor boden mijn Amerikaanse medebloggers uitkomst, en na enig speuren en combineren kwam ik op dit recept voor spaghettipompoen met tomatensaus.
De beste manier om er de befaamde sliertjes van te maken is in de oven. Dat kost even tijd, maar als je het de dag van tevoren doet, is je eten de volgende dag zo klaar. Wat die sliertjes betreft: de Amerikanen vinden blijkbaar dat het op spaghetti lijkt, maar persoonlijk vind ik het qua structuur meer op zuurkool lijkt. De smaak is overigens absoluut pompoen!
Vegan spaghettipompoen met tomatensaus
De spaghettipompoen met tomatensaus is vegan, maar als je het nóg leuker wilt maken, kun je wanneer de saus in de pompoen zit, er nog plakken mozzarella op leggen en het geheel even grillen. Dan heb je een soort pizza-pasta-pompoen-hybride!
Pompoen met tomatensaus
Een truc om langere sliertjes te krijgen, is om de pompoen niet in de lengte, maar in de breedte te halveren. Daar kwam ik echter pas na het maken van dit gerecht achter, dus ik heb het niet zelf getest. Natuurlijk kun je voor dit gerecht ook gewoon blokjes van een andere soort pompoen gebruiken.
Zo maak je spaghettipompoen met tomatensaus voor 2 personen:
- Voorbereidingstijd: 5 minuten
- Wachttijd: 45 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- 1 spaghettipompoen
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- ½ tl (pimentón)
- 1/4 tl gemalen rode peper
- 1 el lichte miso
- optioneel: 1 bol mozzarella (zie tips boven het recept)
Zo maak je het
Spaghettipompoen uit de oven
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in de lengte doormidden. pas op: deze soort heeft een hele harde schil, dus gebruik een scherp, zwaar mes en pas op je vingers. Lepel de pitten en vezels uit het midden van de helften. Smeer vervolgens iedere helft in met een halve eetlepel olijfolie en een snufje zout. Leg de helften met de snijkant naar beneden in de oven en bak de pompoen drie kwartier in het midden van de oven.
Pompoen met tomatensaus
Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit in een hapjespan of wok 1 el olijfolie en fruit hierin de ui tot die glazig is. Bak daarna de knoflook even mee. Voeg zodra de knoflook begint te geuren de kruiden, de miso en 2 el water toe. Roer alles goed los en voeg daarna de tomaten toe. Laat de tomatensaus 10 minuten pruttelen op laag vuur.
Spaghettipompoen bereiden
Check de gaarheid van de pompoen voor je hem uit de oven haalt: als een scherp mes er makkelijk in glijdt is de pompoen gaar. Keer de helften om en schraap ze met twee vorken leeg. Je krijgt dan vanzelf sliertjes. Als er veel vocht vrijkomt, kun je de pompoen het beste even laten uitlekken in een zeef.
Schep de saus in de pompoenhelften en serveer de halve pompoenen in hun geheel.
Laat hier weten wat je er van vindt