Koken met spruitjes
Bij mijn recept voor peterseliepesto van vorige week beloofde ik ook een recept voor een traybake met spruitjes, worst en bonen. Hierbij dan ook het beloofde recept! Zoals veel mensen wel zullen weten, ben ik dol op spruitjes. En ik heb mazzel: mijn beide mannen zijn dat ook! In de herfst en winter staan er hier dan ook regelmatig spruitjes op tafel. Gekookte spruitjes vinden we maar saai, wij bakken ze liever. Dat kan natuurlijk in pan, bijvoorbeeld met pistachenootjes of met kastanjes, maar het kan ook in de oven!
Traybake
De term traybake wordt in Nederland nog niet zo lang gebruikt. In de VS wel. Eigenlijk is het een soort ovenschotel. In plaats van alles te stapelen in een schaal, leg je de ingrediënten naast elkaar op een bakplaat. Nou doe ik dat natuurlijk heel vaak, maar nooit eerder noemde ik dat traybake. Nu wel, want ik vind het wel een leuk woord! Noem dit gerecht dus gerust ovenshcotel, of geroosterde spruitjes hoor. Naast spruitjes legde ik ook worst en witte reuzebonen op de bakplaat. Ik ben dol op peulvruchten uit de oven, want die worden heerlijk knapperig (je kunt zo zelfs heerlijke zoutjes maken!). Bovendien zijn ze erg gezond en vullen ze goed. De worst was op verzoek van mijn meneer, en dat bleek een heerlijke aanvulling. Als je liever geen vlees eet, kun je de worst overigens prima weglaten. Door de smaakvolle pesto, heb je dan een ander, maar minstens net zo lekker gerecht.
Zo maak je traybake met spruitjes, worst en bonen voor 2 personen:
- Wachttijd: 20 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- 200 gr van je favoriete verse worst (ik gebruik chipolata’s van Koop een Koe
- 1 blik witte reuzenbonen, afgespoeld en uitgelekt
- 1 el extra vierge olijfolie
- 500 gr spruitjes
- 1 el vers citroensap
- 1 portie peterseliepesto
Zo maak je het
Traybake met spruitjes maken
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de worstjes in stukjes van 2-3 cm lang. Doe de stukjes worst en de bonen samen op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met de olijfolie en zout en peper naar smaak. Zet de bakplaat in de oven.
Spruitjes eten met kinderen
Maak als de bakplaat in de oven staat de spruitjes schoon. Doe de spruitjes na 10 minuten bij de worst en de bonen op de bakplaat. Besprenkel met het citroensap en schep goed om. Bak de spruitjes 20 minuten mee, tot de bonen knapperige randjes hebben en de worst goed gaar is. Als je de peterseliepesto nog niet hebt gemaakt, kun je dat doen terwijl de spruitjes bakken.
David zegt
Ja, lekker! Wij hebben ontdekt dat gewone witte bonen niet geschikt zijn. Die barsten open in de oven. De peterseliepesto is lekkerder als je die eerder op de dag maakt: dat haalt net het scherpe van de knoflook af.
Em's Real Food zegt
Leuk! De knapperige randjes van gebarsten bonen vind ik extra lekker 🙂 En fijne tip! Pesto van tevoren maken os natuurlijk altijd handig.
Yvonne vd Deijl zegt
Al heel vaak gemaakt, vooral fijn als je niet zoveel tijd hebt!! Erg lekker want we zijn dol op spruitjes en we gebruiken limabonen. Die doen het uitstekend!!!
Bedankt voor dit recept en voor je andere lekkere recepten.
Emma van der Deijl zegt
Dankjewel!!