Zodra ik een paar weken geleden de eerste spruitjes op de markt zag liggen, nam ik ze mee naar huis. Ik al van jongs af dol op spruitjes, en ik verzin er graag nieuwe gerechten mee. Hoog op de favorietenlijst hier in huis staat de traybake met geroosterde spruitjes, maar ook de spruitjes met tempeh en pepersaus en de klassieke spruitjes met kastanjes lusten we graag.
Salade met geroosterde spruitjes
De meeste van die gerechten zijn echter behoorlijk winters. Ik had meer zin in gerecht voor de herfst. Liefst ook zonder vlees, want spruitjes met spekjes maakt iedereen. Dat is ontegenzeggelijk lekker, maar in mijn ogen ook een beetje saai.
Fattoush met spruitjes
Dus besloot ik geroosterde spruitjes te combineren met appel en knapperige croutons, tot een soort herfstige fattoush. Dat bleek een schot in de roos! De spruitjes worden door het roosteren lekker nootachtig, net als de bonen. De appel en de dressing vormen een geweldig tegenwicht.
Vegan salade met pita’s
Onbedoeld werd de salade trouwens niet alleen zonder vlees, maar helemaal vegan. Het stond niet op de planning, maar soms gaat het hier nu eenmaal zo.
Je kunt deze fattoush warm of koud serveren. Je kunt hem ook helemaal klaarmaken en dat laten staan, dan worden de croutons wat zachter. Perfect ook als lunch de volgende dag als je restjes over hebt.
Zo maak je fattoush met appel en geroosterde spruitjes:
- Wachttijd: 25 minuten
- Kooktijd: 25 minuten
- 1 grote pita (ik heb een grote afbakpita van AH gebruikt)
- 2 el extra vierge olijfolie
- 400 gr spruitjes
- 1 blik limabonen, afgespoeld en uitgelekt
- 1/2 tl sumac
- 1 zoete appel
- 10 gr peterselie
- 1 bosui
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 tl sumac
- 1/2 tl pul biber (of meer of minder naar smaak)
- 1 el vers citroensap
- 1/8 tl pimentón
Voor de fattoush
Voor de dressing
Zo maak je het
Pitacroutons maken
Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht. Bekleed een bakplaat met bakpapier of bakfolie (dat laatste is duurzamer!). Snijd de pita horizontaal doormidden, zodat je twee ronde platte schijven hebt. Snijd de schijven in puntjes.
Leg de pitapuntjes op de bakplaat en besprenkel met 1 el olijfolie. Strooi er wat zout over en bak de pitapuntjes in 15-20 minuten tot ze goudbruine randjes hebben en lekker knapperig zijn. Leg de pitapuntjes op een rooster of theedoek om af te koelen.
Spruitjes roosteren
Maak ondertussen de spruitjes schoon. Snijd kleine spruitjes in tweeën, grote in vieren. Leg de spruitjes op de bakplaat. Stort de bonen erbij. Besprenkel met de tweede el olijfolie, de sumac en zout en peper naar smaak. Schep alles goed om.
Salade met spruitjes en appel
Rooster de groenten in de oven ongeveer 20 minuten, tot de spruitjes mooie bruine randjes hebben. Snijd ondertussen de appel in blokjes en de bosui in ringetjes. Hak de peterselie grof.
Klop voor de dressing alle ingrediënten door elkaar in een ruime kom. Meng vervolgens de spruitjes en bonen, de appel, de pitapuntjes, de bosui en de peterselie er doorheen.
Laat hier weten wat je er van vindt