Salade van witlof en appel uit Dining In

Voor mijn verjaardag vorig jaar heb ik het prachtige boek Dining In van Alison Roman gekregen. Inmiddels is er ook Nothing Fancy, het tweede boek van haar hand, maar net als de eerste keer wacht ik rustig op de metric versie. Alisons naam ken je misschien wel van twee viral recepten: #thecookies (die staan in het boek) en #thestew (een stoofpotje met kikkererwten en bladgroente). Deze salade van witlof en appel komt uit dit boek, en is echt een salade waar je van blijft eten!

Salade van witlof en appel

Salade van witlof of roodlof

Ik heb de combinatie trouwens ook wel eens omgedraaid, omdat de Franse supermarkt waar ik stond toen ik deze salade wilde maken alleen maar roodlof had. Omdat Alison in het oorspronkelijke recept frisse rode appel aanbeveelt, leken Granny Smiths me een prima vervanger.

Welke versie je ook kiest, deze salade is een feestelijke kleurexplosie op tafel, en dat nog binnen een kwartier ook! Bovendien zijn beide versies even lekker.

Salade van witlof en appel

Salade met appel en amandelen

Overigens maakt Alison de salade nog mooier op: hele witlofblaadjes en ronde plakjes appel. Dat staat prachtig, maar het eet enorm onhandig, dus ik maakte een makkelijker versie.

Voor een hartig accent kun je wat vissaus of sojasaus toevoegen, maar nodig is dat niet. Let op: met sojasaus is de salade vegan, met vissaus uiteraard niet. Dan is de salade nog wel melkvrij.

Zo maak je salade van roodlof en appel:

  • Kooktijd: 15 minuten
  • 50 gr geroosterde, ongezouten amandelen
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • fleur de sel
  • 1 sjalot
  • 2 stronkjes roodlof
  • 1 Granny Smith appel
  • 2 el vers citroensap
  • 5 gr muntblaadjes
  • 10 gr peterselie
  • optioneel: 1/2 tl sojasaus of 1 tl vissaus

Zo maak je het

Doe de amandelen in een saladeschaal met de olijfolie en fleur de sel en versgemalen zwarte peper naar smaak.

Snijd de sjalot in halve ringen. Halveer de witlof in de lengte en snijd de helften in reepjes.

Salade met appel

Was de appel, snijd hem in kwarten en snijd die in kleine stukjes. Hak de kruiden fijn.

Salade van witlof en appel

Doe de sjalot, de witlof, de appel, de kruiden, het citroensap en eventueel de soja- of vissaus in de saladeschaal en schep luchtig om.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering / 5. Aantal:

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 20 januari 2020

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply