Voor mijn verjaardag vorig jaar heb ik het prachtige boek Dining In van Alison Roman gekregen. Inmiddels is er ook Nothing Fancy, het tweede boek van haar hand, maar net als de eerste keer wacht ik rustig op de metric versie. Alisons naam ken je misschien wel van twee viral recepten: #thecookies (die staan in het boek) en #thestew (een stoofpotje met kikkererwten en bladgroente). Deze salade van witlof en appel komt uit dit boek, en is echt een salade waar je van blijft eten!
Salade van witlof of roodlof
Ik heb de combinatie trouwens ook wel eens omgedraaid, omdat de Franse supermarkt waar ik stond toen ik deze salade wilde maken alleen maar roodlof had. Omdat Alison in het oorspronkelijke recept frisse rode appel aanbeveelt, leken Granny Smiths me een prima vervanger.
Welke versie je ook kiest, deze salade is een feestelijke kleurexplosie op tafel, en dat nog binnen een kwartier ook! Bovendien zijn beide versies even lekker.
Salade met appel en amandelen
Overigens maakt Alison de salade nog mooier op: hele witlofblaadjes en ronde plakjes appel. Dat staat prachtig, maar het eet enorm onhandig, dus ik maakte een makkelijker versie.
Voor een hartig accent kun je wat vissaus of sojasaus toevoegen, maar nodig is dat niet. Let op: met sojasaus is de salade vegan, met vissaus uiteraard niet. Dan is de salade nog wel melkvrij.
Zo maak je salade van roodlof en appel:
- Kooktijd: 15 minuten
- 2 stronkjes roodlof
- 1 Granny Smith appel
- OF
- 2 stronkjes witlof
- 1 frisse rode appel
- 50 gr geroosterde, ongezouten amandelen
- 3 el extra vierge olijfolie
- fleur de sel
- 1 sjalot
- 2 el vers citroensap
- 5 gr muntblaadjes
- 10 gr peterselie
- optioneel: 1/2 tl sojasaus of 1 tl vissaus
Zo maak je het
Doe de amandelen in een saladeschaal met de olijfolie en fleur de sel en versgemalen zwarte peper naar smaak.
Snijd de sjalot in halve ringen. Halveer de lof in de lengte en snijd de helften in reepjes.
Salade met appel
Was de appel, snijd hem in kwarten en snijd die in kleine stukjes. Hak de kruiden fijn.
Salade van witlof en appel
Doe de sjalot, de witlof, de appel, de kruiden, het citroensap en eventueel de soja- of vissaus in de saladeschaal en schep luchtig om.
Laat hier weten wat je er van vindt