Appeltaart oatmeal latte

Appeltaart oatmeal latte

Het ultieme comfort food ontbijt voor de winter: appeltaart oatmeal latte. Koffie met appelgebak, maar dan als warm ontbijt in een mok!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Alweer jaren geleden postte ik op deze site een recept voor oatmeal latte. En al jaren maak ik dat regelmatig als ontbijt in het weekend. Romige, lichtzoete havermout, melkschuim en koffie. Ik zou niet weten hoe ontbijt meer comfort food zou moeten worden! Speciaal voor de gure Nederlandse winter bedacht ik deze appeltaart oatmeal latte.

Appeltaart oatmeal latte

Koffie met appelgebak

Want koffie met appelgebak, Hollandser wordt het niet. Ik geef toe dat ik even twijfelde over de combinatie van appel en koffie, want ik drink doorgaans warme chocolademelk of thee bij mijn appeltaart. Ik ben echter blij dat ik het geprobeerd heb, want man wat is dit lekker!

Havermout met appel

Nou is havermout met appel sowieso al lekker, en door er melkschuim aan toe te voegen wordt het allemaal nog romiger. De koffie zorgt voor wat tegenwicht, want anders is het met de speculaaskruiden en de maple syrup wel erg zoet. Pompoenpitten en granola zorgen voor wat crunch. Zo zet je binnen een kwartier een heerlijk winters ontbijt op tafel.

Appeltaart oatmeal latte

Appeltaart als ontbijt

Overigens kun je je appeltaart oatmeal latte natuurlijk ook gewoon in een kommetje serveren. Ik kies voor een beker omdat oatmeal lattes vrij vloeibaar blijven en ik vind het lekker om er ook van te kunnen drinken. Ik overweeg wel sterk om in Frankrijk zo’n kommetje met oor te kopen, dan heb ik allebei!

Oatmeal latte

Of je voor 1 of 2 shots espresso kiest, laat ik aan jou. Met 1 shot is de koffiesmaak subtiel, bij 2 shots proef je meer koffie dan appel. Natuurlijk kun je dit ook perfect met decaf espresso maken.

Appeltaart oatmeal latte

Appeltaart oatmeal

Uiteraard kun je de appeltaart oatmeal latte ook vegan maken. Kies dan wel voor een plantaardige melk die zich goed laat opschuimen. Mijn favoriet daarvoor is Oatly Barista. Voor nog meer appeltaart ervaring kun je ook nog 10 gram rozijnen toevoegen aan de havermout.

Zo maak je appeltaart oatmeal latte voor 2 personen:

  • Kooktijd: 15 minuten
  • 1 middelgrote appel
  • 50 gr havermout
  • 300 ml melk
  • ¼ tl speculaaskruiden
  • 1,5 el maple syrup (kun je vervangen door honing of door 1 el suiker)
  • 1 el pompoenpitten
  • 1-2 shots espresso
  • granola om te garneren

Zo maak je het

Rasp de appel grof. Ik rasp daarvoor gewoon om het klokhuis heen, ik snijd de appel dus niet eerst. Doe de appel met de havermout, 180 ml van de melk, een snuf zout, de speculaaskruiden en de maple syrup in een pannetje en breng aan de kook.

Appeltaart oatmeal latte maken

Schuim de rest van de melk op. Voeg dan 2/3 van de opgeschuimde melk toe en roer om. Laat de havermout op middelhoog vuur rustig koken tot hij lekker romig is, 4-5 minuten. Pof ondertussen de pompoenpitten in een droge koekenpan.

Appeltaart havermout

Voeg wanneer de havermout zover is de rest van het melkschuim toe en verdeel de appeltaart oatmeal over twee mokken of kommetjes. Voeg ½ of 1 shot espresso toe per mok of kom. Top met de pompoenpitten en granola naar smaak.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Aantal: 2

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt