Tempeh en spruitjes met zwarte peper

Dit recept voor tempeh en spruitjes met zwarte peper is een flink bewerkte versie van niet één maar twee recepten uit het onvolprezen Plenty van Ottolenghi. Een paar jaar geleden had ik al eens tempeh in plaats van tofu in zijn zwartepepersaus gedaan, want ik houd niet zo van tofu. Op zoek naar een recept voor spruitjes kwam ik ook nog zijn spruitjes met chilisaus tegen. Daarnaast zag ik een vereenvoudigde versie van het recept voor tofu met zwarte peper bij Simone van Eetspiratie. Al denkend kwam ik bij deze combinatie uit, en het bleek heerlijk!

Tempeh en spruitjes met zwartepepersaus

Tempeh met zwarte peper

Wees gewaarschuwd: dit is een pittig gerecht. Niet een beetje pittig, maar “houd glazen melk bij de hand”-pittig. De combinatie van rode én zwarte peper is behoorlijk vurig. Gekookte rijst is hier dan ook erg lekker bij.

De spruitjes en tempeh zorgen voor nét voldoende demping, maar het is wel zaak dat je van pittig eten houdt. Je kunt het gerecht overigens minder pittig maken door de zaadjes uit de rode pepers niet te gebruiken. Wil je nog minder pit, gebruik dan minder rode en/of zwarte peper.

Spicy tempeh en spruitjes

Zoals veel Aziatische gerechten is dit gerecht overigens vegan. Ottolenghi gebruikt roomboter, maar dat vind ik persoonlijk weinig toevoegen. Zonder roomboter is dit gerecht vegan.

Tempeh en spruitjes met zwartepepersaus

Bereiding: 35 minuten

Ingrediënten voor tempeh en spruitjes met zwarte peper voor 2 personen:

  • 500 gr spruitjes
  • 250 gr tempeh
  • 2 uien
  • 2 rode pepers
  • 3 tenen knoflook
  • 2 cm verse gember
  • 2 bosuien
  • 1 el zwarte peperkorrels
  • 1/2 el suiker
  • 2 el Japanse sojasaus (Kikkoman)
  • 2 el ketjap manis

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...




Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Snijd de tempeh in blokjes en schep ze om met de maizena. Snipper de uien. Snijd de rode pepers in ringetjes – met of zonder zaadjes. Hak de knoflook en de gember fijn. Snijd de bosuien in grove ringetjes. Kneus de peper in een vijzel.

Pittige spruitjes en tempeh

Doe een beetje olie in de wok en bak de tempeh – indien nodig in porties – tot de blokjes goudbruin zijn. Schep de tempeh uit de wok en doe er weer wat olie in. Bak de spruitjes als omscheppend tot ze bruine plekjes beginnen te vertonen en haal ze uit de wok.

Tempeh en spruitjes met zwarte peper

Doe weer wat olie in de wok en draai het vuur laag. Fruit de ui, rode peper, knoflook en gember 5 minuten op laag vuur. Voeg dan de peper, de suiker en de sauzen toe. Vorm er al roerend een mooie saus van. Schep de spruitjes en de tempeh in de wok en schep om tot alles bedekt is met een laagje saus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.