Carrot cake-bananenbrood muffins

Waarschijnlijk heb je wel eens een recept voor bananenbrood van mij voorbij zien komen. Ik heb er namelijk nogal wat! En omdat variëren leuk blijft, bedacht ik onlangs deze carrot cake-bananenbrood muffins.

Carrot cake-bananenbrood muffins

Hipster carrot cake

Ik ben nogal verwend op het gebied van carrot cake. Toen ik zes jaar geleden alweer (!) in Luxemburg woonde, ging ik in het weekend regelmatig naar Konrad. Een superkneuterig café, dat zijn tijd ver vooruit was als het aankomt op ouderwetse kleedjes, mix&match stoelen en wat een hipstercafé anno 2020 allemaal nog meer nodig heeft. Bovendien serveerden ze destijds als tig soorten craft beer, nam iedereen zijn baby gewoon mee en kon je bij elkaar aanschuiven aan lage tafeltjes als het zo uitkwam.

En het belangrijkste: de carrot cake. Vrijwel iedereen die daar taart bestelde, bestelde de carrot cake. Dat deed ik de eerste keer dat ik er was dus ook maar. Dat bleek een goede zet: nog nooit had ik zulke lekkere carrot cake geproefd. Twee lagen met crème ertussen, smeuïg, vol van smaak, met een frosting die romig én fris was en een topping van – houd je vast – witte chocola met rice krispies!

Carrot cake-bananenbrood

Alle carrot cake die ik daarna heb geproefd, viel me tegen, dus gemakshalve eet ik sindsdien gewoon géén carrot cake meer, dan word ik ook niet teleurgesteld. Zelf maken durf ik nog altijd niet, maar deze carrot cake-bananenbrood muffins zijn een eerste stap in die richting.

Carrot cake muffins

Deze muffins zijn smeuïg door het gebruik van banaan én wortel, lichter dan de meeste varianten van zowel carrot cake, bananenbrood als de combinatie doordat er weinig suiker en vet in gaan.

Carrot cake-bananenbrood muffins

Bananenbrood muffins

Verder gaan er speculaaskruiden en walnoten in de muffins voor extra veel smaak. De frosting is mijn favoriete frosting: lichtzoet en fris, en ook nog eens extreem makkelijk te maken. Je hebt niet eens een mixer nodig! Natuurlijk kan je kun je de frosting ook gewoon weglaten: net zo lekker.

Ik houd altijd wel van wat knapperigs bovenop en koos dit keer voor geroosterde kokos. Geroosterde walnoten zijn ook heerlijk, of natuurlijk die witte chocola met rice krispies.

Carrot cake-bananenbrood bakken

Wil je liever een grote cake in plaats van muffins? Bak het beslag dan in een cakevorm van ca. 25 cm lang in 50-60 minuten gaar.

Zo maak je 12-15 carrot cake-bananenbrood muffins:

  • Wachttijd: 25 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • 2 grote of 3 kleine bananen
  • 125 gr wortel (je houdt na het raspen 100 gr over)
  • 2 grote eieren
  • 50 gr (riet)suiker
  • 125 ml melk
  • 25 ml neutrale olie
  • 1 tl vanille-extract
  • 140 gr volkorenmeel
  • 125 gr havermout
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 90 gr walnoten
  • Voor de frosting

  • 30 gr poedersuiker
  • vers citroensap
  • 150 gr mascarpone
  • Optioneel: geroosterde kokos, walnoten, chocola of iets anders als topping

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de muffinvormpjes goed in. Ik doe dat het liefste met bakspray.

Carrot cake met banaan

Rasp de wortel op een fijne rasp. Dit moet echt met de hand, want op de één of andere manier blijft de wortel dan veel vochtiger dan in de keukenmachine. Meer vocht=smeuïger muffins!

Doe de geraspte wortel met de bananen in grote stukken en de suiker in de mengkom van de keukenmachine en klop tot de bananen een fijne prut zijn geworden. Voeg dan de eieren, de melk, de olie en het vanille-extract tot en klop tot alles is opgenomen.

Muffins met banaan en wortel

Meng in een andere kom het volkorenmeel, de havermout, het bakpoeder en de speculaaskruiden luchtig om met een flinke snuf zout. Spatel dan de droge ingrediënten door de natte heen. Hak de walnoten grof en spatel die ten slotte door het beslag.

Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de carrot cake-bananenbrood muffins in ca. 35 minuten goudbruin en gaar: een prikker moet er net niet droog uitkomen. Laat de muffins helemaal afkoelen voor je er frosting op smeert.

Carrot cake met frosting

Meng voor de frosting zo veel citroensap door de poedersuiker dat je een dun, lopend glazuur hebt. Klop hier de mascarpone doorheen. Deze frosting moet je koud bewaren, dus de muffins ook als je ze eenmaal besmeerd hebt.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering / 5. Aantal:

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 20 februari 2020

Over Em's Real Food

Ik kom vaak laat thuis, maar dat betekent niet dat mijn eten kant-en-klaar is. Ik kook graag, vaak en veel. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Reacties

Leave A Reply