Taco’s met pompoen en kidneybonen

Natuurlijk weet ik niet hoe dit soort dingen bij jou thuis gaan, maar hier komt het ondanks het plannen van maaltijden toch nog best vaak voor dat ik de dag zelf moet verzinnen wat ik met mijn ingrediënten ga maken. Toen onlangs een flespompoen het enige was waarvan ik zeker wist dat ik ermee wilde koken die dag, waren deze taco’s met pompoen en kidneybonen het heerlijke resultaat!

Taco’s met pompoen en kidneybonen

Taco’s met pompoen

In mijn jaren zwervend over Amerikaanse foodblogs was ik al heel wat taco’s met zoete aardappel tegengekomen, maar taco’s met pompoen nog nooit. Des te leuker om daar eens mee te experimenteren!

De taco’s gaf ik ongeveer de behandeling die ik ook regelmatig aan kikkererwten geef. De kidneybonen werden een soort eenvoudige en intacte versie van refried beans. Met wat avocado en koriander de perfecte vulling voor een heerlijke taco.

Wil je nog wat meer romigheid en frisheid toevoegen, dan kun je een beetje (plantaardige) Griekse yoghurt over je taco sprenkelen, maar nodig is dat zeker niet. Deze taco’s met pompoen zijn helemaal vegan (tenzij je yoghurt gebruikt natuurlijk) en hoewel ze vol groenten zitten, voelen ze als heerlijk snackvoedsel!

Taco’s met pompoen en kidneybonen

Bereiding: 45 minuten

Ingrediënten voor taco’s met pompoen en kidneybonen voor 2 personen:

  • 1 niet te grote flespompoen, schoon gewicht ongeveer 600 gram
  • 1/2 tl pimentón
  • max. 1/2 tl gemalen chipotle (minder als je niet zo van pittig houdt)
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1/2 tl citroenpeper (Jonnie Boer), of versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1/4 tl fijn zout
  • 1 limoen
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 ui
  • 1 tl komijnzaad
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blik kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 avocado
  • 6-8 grote of 12 kleine maïstortilla’s
  • koriander om te serveren
  • optioneel: yoghurt of zure room

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Taco’s met geroosterde pompoen

Verhit de oven voor op 200 graden, liefst hete lucht. Schil dan de pompoen, verwijder de zaden (daar kun je een heerlijke snack mee maken, recept volgt) en snijd de pompoen in plakken van 2 cm dik. Snijd de plakken in blokjes van 2×2 cm.

Pittige geroosterde pompoen

Leg de pompoen op een met bakpapier beklede bakplaat en strooi er de pimentón, de gemalen chipotle, het uienpoeder, de peper en het zout over. Halveer de limoen en sprenkel een flinke kneep limoensap over de pompoen. Doe de olijfolie erbij en schep alles om tot alle pompoen bedekt is met een laagje kruiden en olie. Zet daarna de bakplaat in de oven en bak de pompoen tot die bruine randjes krijgt en goed gaar is, ongeveer 35-40 minuten.

Refried beans maken

Snipper terwijl de pompoen in de oven staat de ui. Rooster in een droge steelpan de komijnzaadjes tot ze beginnen te geuren. Voeg een scheutje neutrale olie toe en fruit hierin de ui rustig tot deze glazig ziet. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Bak die 1 minuut mee en voeg dan de kidneybonen toe. Warm ze helemaal door.

Taco’s vullen

Snijd de avocado in blokjes. Verwarm de tortilla’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep op elke tortilla steeds wat pompoen, wat bonen en een beetje avocado. Serveer met koriander en eventueel yoghurt, plus een partje limoen ernaast.

Tip

Heb je pompoen over? Die is ook heerlijk als basis voor een stevige salade, als lunch ofzo. Combineer bijvoorbeeld met avocado, rucola en een frisse citroenvinaigrette of zelfgemaakte pesto. Wil je meer eiwitten toevoegen, gebruik dan geitenkaas of een hardgekookt ei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.