Hutspot traybake

Hutspot traybake met Spaanse tomatensaus

In plaats van koken en stampen maak je van je peen en ui in een handomdraai een vegan hutspot traybake met pittige tomatensaus en knapperige kikkererwten!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Geen 3 oktober zonder hutspot! Ik woon al 15 jaar in Leiden en ben opgegroeid in een dorpje in de omgeving van leiden. Zo lang als ik me kan herinneren, vier ik dus al Leidens Ontzet. En bij Leidens Ontzet hoort hutspot! Hoe dat precies zit, lees je hieronder. Het bloed kruipt natuurlijk waar het niet gaan kan: na een meer Spaanse hutspot met pastinaak en bonen, vond ik het wel tijd voor een hutspot traybake.

Hutspot traybake

Traybake met wortel en kikkererwten

De hutspot traybake is ook meer Spaans dan Nederlands, en passend bij de periode waarin de hutspot van Leidens Ontzet stamt, dus zonder aardappel, maar met kikkererwten. Bovendien komt er een pittige tomatensaus bij (denk patatas bravas), want meer smaak is immers beter dan een klein beetje. Bovendien zijn de Leidse kleuren rood en wit, dus ik vond dat ik toch minstens eentje daarvan moest toevoegen.

Leidens Ontzet

Even een korte samenvatting: 1574, 80-jarige Oorlog, Spanjaarden belegerden maandenlang Leiden. Volgens de legende was de hongersnood zo hoog dat de burgemeester zijn arm aan het volk aanbood om op te eten. Dat aanbod werd gelukkig afgeslagen. Vlak daarna begon het te regenen en stoomden de watergeuzen op. Die staken ook nog wat dijken door, waardoor het land rondom Leiden, dat ruim onder NAP ligt, als snel onderstroomde. De Spanjaarden sloegen op de vlucht, met achterlating van een kookpotje op de schans Lammen. Daarin zat Spaanse hutspot, en de rest is geschiedenis.

Hutspot traybake

Hutspot en haring en wittebrood

De dag daarna overigens voeren de watergeuzen Leiden binnen via de Vliet. Die deelden haring en wittebrood uit. Als beloning voor haar moed kreeg Leiden in 1575 van Willem van Oranje de eerste universiteit van de noordelijke Nederlanden. Het motto van die universiteit is na 444 jaar nog altijd Praesidium Libertatis, bolwerk van vrijheid. Wil je meer lezen? Kijk dan eens hier en hier.

Zo kwam Leiden aan haar hutspot, haar haring en wittebrood én haar universiteit. En omdat haring en wittebrood toch net iets minder leuk zijn om een recept mee te maken, verzin ik graag varianten op de hutspot.

Vegan hutspot traybake

Tegenwoordig bestaat die hutspot traditioneel uit peen, ui en aardappel, met klapstuk. In sommige liedjes over 3 oktober hoor je echter nog steeds dat die laatste twee er later bij zijn gekomen “van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat de kroegen in en uit, een maag vol peen en ui en een goeie bui”(credits voor Rubberen Robbie voor dit pareltje!).

Wil je wel graag aardappelen in je hutspot traybake, dan kan dat natuurlijk! Bereid ze dan voor volgens dit recept en leg ze bij de rest van de ingrediënten op de bakplaat. Dan heb je ook nog eens knapperige aardappels in je hutspot traybake. Laat de kikkererwten in dat geval weg.

Hutspot traybake

Zo maak je hutspot traybake met pittige tomatensaus voor 2 personen:

 • Wachttijd: 45 minuten
 • Kooktijd: 10 minuten

  Voor de hutspot traybake

 • 500 gr wortel
 • 3 middelgrote uien
 • 1 blik kikkererwten (400 gr), afgespoeld en uitgelekt
 • 2 el olijfolie
 • 1/2 tl zout
 • 1/2 tl gemalen komijn
 • citroenpeper of versgemalen zwarte peper naar smaak
 • naaldjes van 3 takjes rozemarijn
 • Voor de pittige tomatensaus

 • 200 gr passata
 • 2 tenen knoflook
 • 1 tl pimentón
 • 1/4 tl zout

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht. Was de wortelen en snijd ze in stukjes van ca. 2 cm lang. Snijd de uien in kwarten. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de peen, uien en kikkererwten op.

Vegan traybake

Meng in een klein kommetje de olijfolie met het zout, de komijn en de peper. Schenk dit mengsel over de groenten heen en schep de groenten om. Verdeel dan de rozemarijnnaaldjes over de groenten. Schuif de bakplaat in de oven en bak de hutspot traybake 40 minuten, tot de wortel zacht is en de kikkererwten knapperig zijn.

Hutspot traybake met pittige tomatensaus

Maak ondertussen de Spaanse tomatensaus. Snijd hiervoor de knoflook fijn en fruit die in een klein pannetje in een scheutje olijfolie, tot hij licht begint te kleuren. Schenk dan de passata in de pan. Voeg de pimentón en zout toe, en laat de saus aan de kook komen.

Spaanse tomatensaus

Laat de pittige tomatensaus vervolgens 10 minuten op laag vuur pruttelen, tot hij is ingedikt en een beetje bruin kleurt. Proef, maar wees voorzichtig: deze saus smaakt behoorlijk heftig als je hem zo van de lepel eet. In combinatie met de hutspot traybake is hij daardoor juist perfect.

Serveer de hutspot traybake met de tomatensaus. Een koud biertje is hier uiteraard erg lekker bij. Fijn Ontzet!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt