Boerenkoolsalade met pompoen en geitenkaas Emma van der Deijl 1

Boerenkoolsalade met pompoen en geitenkaas

Boerenkoolsalade met pompoen en geitenkaas: stevige, nootachtige boerenkool, zoete pompoen, frisse geitenkaas en een volle pestovinaigrette. Heerlijk!

Romige geitenkaas, zoete pompoen en knapperige boerenkool: deze boerenkoolsalade is niet voor niets al jaren favoriet hier in huis.

Boerenkoolsalade met pompoen

Voor je nu denkt: boerenkoolsalade, is ze gek geworden?! Of nog erger, is ze Rens Kroes geworden? Nee hoor, niks aan de hand. Maar ook in Nederland rukt de boerenkoolsalade op. En dat is wat mij betreft maar goed ook. Vorig jaar en dit jaar heb ik in de VS namelijk zoveel heerlijke kale salads gegeten, dat ik het zonde vindt om van mijn boerenkool alleen maar warme gerechten te maken.

Boerenkoolsalade

Deze boerenkoolsalade met pompoen en geitenkaas was mijn lunch op één van de eerste dagen van mijn zwangerschapsverlof. Om eerlijk te zijn: ik dook in de koelkast, trok er wat restjes uit en maakte er deze salade van. En dat bleek wel zo belachelijk lekker, dat ik er meteen maar een recept van heb gemaakt. Stevige, nootachtige boerenkool, zoete pompoen, frisse geitenkaas en een volle pestovinaigrette vormen samen een heerlijke combinatie.

Boerenkoolsalade met pompoen

Pompoen

Natuurlijk heeft niet iedereen de geroosterde pompoen kant en klaar in de koelkast liggen, dat snap ik ook wel. Wat ik echter vaak doe als ik pompoen rooster, is wat extra maken en invriezen. Zo heb ik altijd wat op voorraad, en dat is niet alleen handig voor deze boerenkoolsalade, maar ook voor bijvoorbeeld pompoensoep, pompoenmuffins of de pumpkin spice granola die ik onlangs maakte.

Wat ik ook vaak doe is terwijl er een ander ovengerecht in de oven staat, er een schaal of plaat pompoen bij schuiven. Op die manier gebruik ik de oven optimaal. Mocht je restjes over hebben van deze pompoen met pesto, dan ben je natuurlijk helemaal zo klaar.

Geen zin om zelf een pompoen te slopen? Je hebt het niet van mij, maar AH verkoopt ook schoongemaakte pompoen in blokjes, zowel op de groenteafdeling als in de vriezer. Natuurlijk merk je wel wat verschil, maar na het roosteren is dat echt marginaal.

Boerenkoolsalade met pompoen

Ik ga er in dit recept dus van uit dat je geroosterde pompoen tot je beschikking hebt. Zo niet, dan is dat zo opgelost: schil je pompoen, snijd m in blokjes van ca. 3x3x3 cm grootte, hussel die met wat neutrale olie in een ovenschaal en bak ze gedurende 30-40 minuten op 200 graden in de oven, tot ze helemaal zacht zijn en de randjes bruin beginnen te kleuren. Voor 250-300 gram geroosterde pompoen, heb je 1 middelgrote flespompoen nodig.

Zo maak je boerenkoolsalade met pompoen en geitenkaas voor 2 personen:

  • Kooktijd: 10 minuten
  • 7-8 takken boerenkool, of 200 gr gesneden boerenkool
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 1 el vers citroensap
  • 1 el goede groene pesto (zelfgemaakt mag natuurlijk ook, kijk eens hier of hier!)
  • 250-300 gr geroosterde (fles)pompoen 
  • 50 gr zachte geitenkaas
  • pompoenpitten naar smaak

Zo maak je het

Ris deboerenkoolbladeren van de takken, de harde nerven zijn niet lekker. Snijd de bladeren fijn. Klop een vinaigrette van de olijfolie, het citroensap en de pesto. Proef en maak op smaak met zout versgemalen zwarte peper. Hussel de boerenkool hier doorheen. Verdeel de boerenkool over twee borden. Verdeel hier de pompoen over. Verkruimel de geitenkaas over de boerenkoolsalade.

Besprenkel met wat extra olijfolie en bestrooi als je wilt met wat (geroosterde) pompoenpitten.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt