Een makkelijke, gezonde soep die iedereen lust én vegan is? Kán dat? Jazeker, deze kruidige wortelsoep met appel, tahinswirl en snelle pistachedukkah voldoet aan ál die vereisten!
Een vraag die mij regelmatig gesteld wordt, is “hoe verzin je toch al die recepten?”. Bij deze kruidige wortelsoep, ging dat als volgt.
Soep van wortel
Jaarrond zit er nog al eens wortel in onze groentetas. Niets mis mee natuurlijk, maar aangezien wij geen van drieën heel dol zijn op wortel, blijft het een uitdaging om daarmee lekkere gerechten te blijven verzinnen. Nu kom ik begin oktober wel uit met hutspot (al dan niet als traybake), en heb ik in de loop der jaren heel wat recepten met wortel bedacht.
Kruidige wortelsoep
Ik vond het wel weer eens tijd worden voor een nieuw recept met wortel, want elke keer hetzelfde riedeltje gaat ook vervelen. Een soep leek me fijn voor de herfst, zeker als ik die soep zou opleuken met een tahinswirl en een snelle dukkah. Om een beetje tegenwicht te bieden aan het zoet van de wortel, appel en zoete aardappel besloot ik een kruidige versie te maken, passend bij de toppings. Dat werd dus deze kruidige wortelsoep.
Vegan soep voor de herfst
Zelf vind ik het de lekkerste soep ik die in jaren gemaakt heb, en ook mijn mannen waren er blij mee. Hij is perfect voor de herfst en winter, omdat hij lekker verwarmend is. Bovendien is deze wortelsoep ook nog eens vegan.
Zo maak je 4 kommen kruidige wortelsoep met appel en zoete aardappel:
- Wachttijd: 20 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- 1 ui
- 1 el rozenharissa
- 1/2 tl kaneel
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen gember
- 500 gr wortel
- 500 gr zoete aardappel
- 1 appel
- 1 l groentebouillon (gewoon van bouillonblokje!)
- 1 el tahin
- 1 tl sesamolie
- 1 el pistachenoten
- 1 tl korianderzaad
- 2 tl za’atar (ik gebruik die van Souq)
Voor de kruidige wortelsoep
Voor de tahinswirl
Voor de snelle dukkah
Zo maak je het
Kruidige wortelsoep maken
Pel de ui en snijd die in grove stukken. Verhit in een soeppan een scheutje neutrale olijfolie. Doe de ui om de pan met de harissa, de kruiden en versgemalen peper naar smaak. Laat op laag vuur zachtjes fruiten terwijl je af en toe roert.
Soep met wortel en appel
Was ondertussen de wortels en snijd ze in grote stukken. Doe de wortel bij de ui in de pan en roer om. Schil de zoete aardappels en snijd ze in ongeveer even grote stukken als de wortels. Doe ook de zoete aardappel in de pan en roer weer om. Schil de appel en snijd ook die in even grote stukjes. Voeg de appel toe aan de groenten. Laat alles even rustig fruiten. Zorg door te roeren dat alles bedekt is met een laagje kruiden.
Wanneer alles licht begint te kleuren, doe je de bouillon in de pan. Laat de soep op middelhoog vuur rustig koken, tot de wortel zo zacht is dat een vork er makkelijk in glijdt. Dit duurde bij mij ongeveer 20 minuten.
Soep met tahin
Maak ondertussen de tahinswirl en de dukkah. We beginnen de swirl. Roer daarvoor – liefst met en garde – de tahin los met de sesamolie. Voeg daarna een paar druppels water toe en roer om. Je zult merken dat het van een redelijk dun mengsel nu opeens een taaie pasta wordt. Voeg dan weer wat water toe en blijf roeren.
Voeg zo telkens een paar druppels water toe en roer om tot het water is opgenomen. Na een tijdje zul je merken dat de saus juist weer glad wordt. Blijf net zo lang water toevoegen tot de tahin de consistentie van yoghurt heeft, dan kun je hem mooi verdelen straks.
Snelle dukkah
Hak voor de dukkah de pistachenoten grof. Doe ze met het korianderzaad in een droge koekenpan en rooster tot het mengsel lekker begint te geuren. Schep het mengsel dan in een schaaltje en roer de za’atar er doorheen.
Kruidige wortelsoep met dukkah
Wanneer de groenten zacht zijn, is het tijd om de soep te pureren. Zorg dat alles glad gemalen is. Vind je de soep te dik, dan kun je nu wat heet water toevoegen om hem gladder te maken. Proef dan en maak zonodig op smaak met zout en/of zwarte peper.
Schep de soep in kommen, zwier er met een garde of vork wat tahin overheen en bestrooi ten slotte met de dukkah.
Laat hier weten wat je er van vindt