Deze pompoencurry met broccoli en cashewnoten is een zwaar bewerkte versie van een recept uit een slowcookerkookboek dat ik te leen kreeg van een vriendin (hoi A!). Ze leende me overigens ook haar slowcooker. Dat leek me destijds heel handig met een pasgeboren baby. Bovendien kon ik oefenen met de slowcooker terwijl ik maaltijden voor in de vriezer bereidde.
Curry uit de slowcooker
Natuurlijk kun je deze curry ook gewoon in een pan bereiden. Dan is hij een stuk sneller klaar dan in de slowcooker. Daarin kan je dit gerecht echter een hele dag laten staan nadat je de ingrediënten erin hebt gegooid, en dat is ontzettend praktisch. Je kunt het apparaat ook gewoon aan laten als je van huis bent, dus je hoeft opeens geen rekening meer te houden met het maken van eten.
Curry met pompoen
De instructies voor het koken staan dubbel in het recept: eenmaal voor de slowcooker en eenmaal voor de gewone pan. Gebruik een grote hapjespan of stoofpan met een dikke bodem. Het recept is, anders dan de meeste van mijn recepten, voor vier personen, omdat dat veel handiger is in de slowcooker. Op die manier kan je boven een portie invriezen.
Zo maak je pompoencurry met broccoli en cashewnoten voor 4 personen:
- Wachttijd: 5 uur
- Kooktijd: 20 minuten
- een middelgrote flespompoen
- 1 stronk broccoli
- 1 (rode) ui
- 4 tenen knoflook
- 3 el Thaise currypasta (ik gebruik deze zelfgemaakte)
- 400 ml kokosmelk
- 100 gr diepvriesdoperwten
- 1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
- 2 kleine handjes gezouten cashewnoten
- 2 kafir lime blaadjes
- sap van een halve limoen
Zo maak je het
Snijd de flespompoen in blokjes en de broccoli in roosjes. Snipper dan de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit vervolgens een eetlepel neutrale olie in een wok of hapjespan en fruit de ui op middelhoog vuur tot hij glazig ziet. Voeg de knoflook toe en fruit tot die begint te geuren. Doe de currypasta erbij en roer gedurende 1 minuut om. Voeg dan de kokosmelk toe en breng het geheel aan de kook.
In de slowcooker
Doe nu de pompoen, de broccoli en het warme mengsel in de slowcooker. Voeg de doperwten, kikkererwten, cashewnoten, limoenblaadjes en limoensap toe. Maak op smaak met zout en peper.
Doe het deksel op de slowcooker en kook gedurende 5 uur op LOW.
In de pan
Voeg de pompoen, de broccoli, de doperwten, kikkererwten, de helft van de cashewnoten, limoenblaadjes en limoensap toe. Maak op smaak met zout en peper. Breng het geheel weer aan de kook en laat vervolgens pruttelen tot de pompoen en de broccoli zacht zijn.
Pompoencurry serveren
Roer de curry goed om en proef. Voeg indien gewenst meet zout, peper en limoensap toe. Serveer met de rest vasn de cashewnoten en als je wilt met gehakte platte peterselie of koriander. Lekker met warm pita- of naanbrood.
anke zegt
Die gaan we proberen, in de slowcooker die hier nog staat 🙂
Annelies zegt
Hi! Na het invriezer, hoe kan ik het daarna het beste bereiden?
Emma van der Deijl zegt
Hi Annelies, dank voor je vraag!
Wat ik meestal doe, is rustig in de koelkast laten ontdooien en dan in de pan opwarmen met een extra scheutje water.
Opwarmen in de magnetron werkt vaak ook goed!
Annelies zegt
Super, dankjewel!
Silke de Jager zegt
Lekker recept. De broccoli was nog heel hard. Die kook ik voortaan even voor.