Kerst!
De Sint is het land uit, dus hoog tijd om over kerst na te gaan denken! Anders dan voorgaande jaren dit jaar geen uitgebreid kerstmenu van mij. Hoogzwanger een compleet kerstdiner bedenken, testen, fotograferen en schrijven was toch echt net een brug te ver.
Dit jaar cocoonen wij met kerst, voor het eerst met zijn drietjes, met een tafel vol heerlijkheden die ik al die maanden niet heb gemogen. Begin november hebben we een tripje naar Lille gemaakt en daar de supermarkt zowat leeggetrokken. Alles is in huis voor een kerstdiner van steak tartare, (diervriendelijke!) foie gras, charcuteries en wat dies meer zij.
Voor jullie heb ik natuurlijk wel een heleboel kerstgerechten en menusuggesties, en één nieuw recept. Deze terrine met kastanjes en paddenstoelen is een echte showstopper als voorgerecht!
Toch liever een compleet kerstmenu? Dat van vorig jaar vind je hier! Of doe als wij vorig jaar, en kook een volledig Midden-Oosters, vegetarisch kerstdiner uit Persiana en Comptoir Libanais.
Apéro
- Bloedsinaasappel&gin: een frisse, licht bittere cocktail met een prachtige kleur!
- Involtini van courgette en gebakken ricotta: het is even een klusje, maar dan heb je ook een prachtig hapje. Als je dit serveert met een tomatensalade, heb je trouwens een prachtig voorgerecht.
Voorgerechten
- Salade van venkel en framboos met geitenkaas. Staat in no time op tafel en is heerlijk fris van smaak.
- Terrine met kastanjes en paddenstoelen. De showstopper van dit jaar!
Hoofdgerechten
- Vegetarisch: basilicumravioli. Geserveerd met gebakken paddenstoelen en wat truffelolie is dit een geweldig hoofdgerecht. Zeker als je er deze courgettesalade naast serveert.
- Ook vegetarisch: salade met pulled paddenstoelen. Geef je paddenstoelen liever een hoofdrol? Maak dan deze salade. Heerlijk met de souffleetjes hieronder.
- Vis: witvis met pistachekorst. Stevige witvis met een crunchy korstje van pistachenoten. Niet alleen smaakt het heerlijk, het ziet er ook nog eens prachtig uit.
- Vlees: Côte de boeuf met zelfgemaakte knoflookolie. Eenvoud en puurheid zijn soms alles wat je nodig hebt op je bord.
- Erbij: aardappelcourgettesoufflés. Deze lieve eenpersoonssouffleetjes kunnen bij de drie laatste hoofdgerechten hierboven. Flexibel en multi-inzetbaar dus!
Desserts
- Midden-Oosterse Eton Mess. Licht, fruitig en vrolijk, dit toetje is een feestje om te zien én om te eten.
- Chocolade-kokostruffels met mango en gegrilde ananas. Met tropisch fruit ernaast zijn deze bonbons een volwaardig en tropisch dessert.
Friandises
- Bloedsinaasappelbonbons. Romig, krokant, bitter, zoet en fruitig: deze bonbons hebben het allemaal!
- Chocolade-speculaasspiraalkoekjes. Deze koekjes zien er niet alleen prachtig uit, ze smaken ook nog heerlijk. Speculaas en chocolade vechten om voorrang.
Laat hier weten wat je er van vindt