Kerstdiner 2015

De Sint heeft het land weer verlaten, dus het is de hoogste tijd om te gaan denken over het kerstdiner! De kerstdagen zijn natuurlijk de ultieme keukendagen, en daar past een klassiek kerstdiner ook bij. Niet superingewikkeld, je staat ook geen dagen in de keuken, maar het is wel een tandje meer dan normaal.

Hieronder vind je de gerechten. Stuk voor stuk klassiek, maar dan in een nieuw, fris jasje. Ze zien er spectaculair uit, maar zijn goed te bereiden. Ik ben geen chefkok, dus als ik het kan, kan jij het ook!

Voorgerecht klassiek kerstdiner

Klassieke langoustines met wittewijnsaus, zeekraal en doperwten. Zó leuk om te maken, en zo belachelijk lekker!

Langoustines met wittewijnsaus

Langoustines met wittewijnsaus

Hoofdgerecht klassiek kerstdiner

Eendenborst, op smaak gebracht met speculaaskruiden en roze peper, met een rijke saus op basis van sherry. Daarnaast een knisperende gratin van pastinaak met saffraan en snelle gebakken spruitjes.

klassiek kerstdiner

Dessert klassiek kerstdiner

Taartjes vind ik altijd zó feestelijk als toetje! Ik kon niet kiezen, dus ik maakte twee soorten: een taartje met rozemarijncrème en sinaasappel en eentje met peer en chocoladeganache. De keuze is aan jou!

Taartjes met rozemarijncrème en sinaasappel

Taartjes met rozemarijncrème en sinaasappel

Taartjes met gepocheerde peer en chocoladeganache

Klassiek kerstdiner

Indeling en voorbereiding

  • De taartbodems van het dessert kun je enkele dagen van tevoren maken. Ook het voorkoken van de gratin kun je tot enkele dagen van tevoren al doen, mits je het mengsel daarna koel bewaart.
  • De rozemarijncrème en de chocoladeganache voor in de taartjes kunnen de dag van tevoren gemaakt worden.
  • De doperwtenpuree en het stomen van de zeekraal kan ‘s morgens, net als het schaven van de spruitjes en het opmaken van de taartjes.

Wijntips

  • Bij het voorgerecht adviseer ik een frisse witte wijn, bijvoorbeeld een Picpoul de Pinet. Deze kun je ook gebruiken voor de bereiding van de saus.
  • Bij het hoofdgerecht past een volle, stevige rode wijn, met een klein zoetje om niet te zuur te worden naast de saus. Bordeaux bijvoorbeeld (het is immers Kerst!).
  • Bij de taartjes met rozemarijncrème en sinaasappel past een wat frissere, witte dessertwijn goed, zoals een niet te zoete Muscat de Frontignan.
  • Bij de taartjes met gepocheerde peer en chocoladeganache kun je kiezen voor een wat steviger witte dessertwijn, of bijvoorbeeld (witte) port.

Tips

  • Mijn kerstdinerrecepten zijn, anders dan de meeste andere recepten, voor 4 personen, dus let daar op wanneer je de boodschappenlijst maakt.
  • Natuurlijk kun je dit kerstdiner naar wens nog uitbreiden met amuses, tussengerechten, meerdere bijgerechten en/of een kaasplankje. Voor de amuse kan ik deze risottoballetjes aanbevelen (ik zou dan wel bijvoorbeeld een aspergerisotto gebruiken). Deze salade met linzen en gegrilde courgette is een heerlijk extra bijgerecht.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt