Kerstdiner 2015

De Sint heeft het land weer verlaten, dus het is de hoogste tijd voor kerstdiner 2015! De kerstdagen zijn natuurlijk de ultieme keukendagen, en daar past mijn kerstdiner ook bij. Niet superingewikkeld, je staat ook geen dagen in de keuken, maar het is wel een tandje meer dan normaal natuurlijk. Vanaf morgen komen de recepten per gang online, maar hier vast de sneak peek:

Het voorgerecht

Langoustines met wittewijnsaus

Langoustines met wittewijnsaus

Het hoofdgerecht

Eend met speculaaskruidensaus
Gratin van pastinaak met saffraan
Gebakken spruitjes met pistachenoten

Eend met speculaaskruidensaus

Het dessert

Taartjes met rozemarijncrème en sinaasappel

Taartjes met rozemarijncrème en sinaasappel of

Taartjes met gepocheerde peer en chocoladeganache

Taartjes met gepocheerde peer en chocoladeganache

Indeling en voorbereiding

  • De taartbodems van het dessert kun je enkele dagen van tevoren maken. Ook het voorkoken van de gratin kun je tot enkele dagen van tevoren al doen, mits je het mengsel daarna koel bewaart.
  • De rozemarijncrème en de chocoladeganache voor in de taartjes kunnen de dag van tevoren gemaakt worden.
  • De doperwtenpuree en het stomen van de zeekraal kan ’s morgens, net als het schaven van de spruitjes en het opmaken van de taartjes.

Wijntips

  • Bij het voorgerecht adviseer ik een frisse witte wijn, bijvoorbeeld een Picpoul de Pinet. Deze kun je ook gebruiken voor de bereiding van de saus.
  • Bij het hoofdgerecht past een volle, stevige rode wijn, met een klein zoetje om niet te zuur te worden naast de saus. Bordeaux bijvoorbeeld (het is immers Kerst!).
  • Bij de taartjes met rozemarijncrème en sinaasappel past een wat frissere, witte dessertwijn goed, zoals een niet te zoete Muscat de Frontignan.
  • Bij de taartjes met gepocheerde peer en chocoladeganache kun je kiezen voor een wat steviger witte dessertwijn, of bijvoorbeeld (witte) port.

Tips

  • Mijn kerstdinerrecepten zijn, anders dan de meeste andere recepten, voor 4 personen, dus let daar op wanneer je de boodschappenlijst maakt.
  • Natuurlijk kun je dit kerstdiner naar wens nog uitbreiden met amuses, tussengerechten, meerdere bijgerechten en/of een kaasplankje. Voor de amuse kan ik deze risottoballetjes aanbevelen (ik zou dan wel bijvoorbeeld een aspergerisotto gebruiken). Deze salade met linzen en gegrilde courgette is een heerlijk extra bijgerecht.

Gepubliceerd op 8 december 2015

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply