Salade met pulled paddenstoelen

Frisse salade met pulled paddenstoelen

Deze salade met pulled paddenstoelen is een geweldige combinatie van fris, hartig, vol en gronderig! De paddenstoelen keek ik af bij Yvette van Boven.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Een heerlijke voorjaarsachtige salade met pulled paddenstoelen. De paddenstoelen als een laatste restje winter, met doperwten en rucola in een salade, voor een flinke dosis lente op tafel!

UPDATE: deze salade is in 2021 voorzien van nieuwe foto’s én een sterk vereenvoudigde receptuur.

Salade met pulled paddenstoelen

Pulled paddenstoel

Toen ik onlangs Yvette van Boven op tv pulled paddenstoel in pikante bbq-saus met andijviestamppot zag maken, wist ik meteen dat ik mijn paddenstoelen ook eens zo wilde klaarmaken. Een zak oesterzwammen in de groentetas deed de rest, en dus stond ik gisteren oesterzwammen te roken. Het was even een werkje, maar ik heb nog nooit zulke lekkere paddenstoelen gegeten. Flink rokerig, met een volle, diepe umami smaak en een geweldige, vlezige textuur.

Salade met paddenstoelen

Ik ben daarna aan de slag gegaan om de bereidingswijze te vereenvoudigen. De manier waarop ik mijn pulled paddenstoelen nu klaarmaak is minstens even lekker, maar véél makkelijker. Want ja, ik maak het mezelf én mijn lezers nu eenmaal graag makkelijk.

Ik serveerde de pulled paddenstoelen met een salade. Dat is een geweldige combinatie van fris, hartig, vol en gronderig. Daarmee is dit gerecht perfect voor de dagen op de grens van winter en voorjaar: winterse, verwarmende paddenstoelen met een frisse salade.

Salade met pulled paddenstoelen

Winterse salade

Deze salade met pulled paddenstoelen maakte ik rucola, doperwten en bulgur. Natuurlijk kun je de raapstelen ook vervangen door een andere bladgroente, het raapstelenseizoen is immers maar kort. Kies dan bijvoorbeeld voor rucola of (winter)postelein. In plaats van oesterzwammen kun je ook andere paddenstoelen gebruiken, zie daarvoor het recept van Yvette.

Zo maak je salade met pulled paddenstoelen voor 2 personen:

  • Kooktijd: 1 uur
  • 300 gr oesterzwammen of andere stevige, grote paddenstoelen
  • 2 el rookmot
  • 120 gr gemengde granen (ik gebruikte 50/50 quinoa en tarwekorrels)
  • 1/2 avocado
  • 100 gr diepvriesdoperwten
  • 1 bosje raapstelen
  • 1 el vers citroensap
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el pompoenpitolie (vervang evt door meer olijfolie)

Zo maak je het

Pulled paddenstoelen maken

Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht. Scheur de oesterzwammen in grove stukken en besprenkel die met 1 el van de olijfolie, plus de pimentón. Schuif de schaal in de oven en laat de paddenstoelen 25-30 minuten flink roosteren, tot ze donkerbruin maar nog wel zacht zijn.

Kook ondertussen de bulgur volgens de instructies op de verpakking. Doe daarna de doperwtjes in een vergiet of zeef. Giet de granen hierdoor af, zodat de doperwtjes garen.

Was de rucola en scheur in grove stukken grof. Snijd de halve avocado in blokjes. Maak een vinaigrette van het citroensap, de olijfolie en de pompoenpitolie en maak deze op smaak met zout en peper.

Salade met pulled paddenstoelen maken

Laat de paddenstoelen wanneer ze klaar zijn iets afkoelen en scheur ze dan met je handen of met twee vorken in reepjes.

Verdeel de bulgur, groenten en paddenstoelen over 2 kommen en besprenkel met de dressing.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt