Salade met pulled paddenstoelen

Een heerlijke voorjaarsachtige salade met pulled paddenstoelen. De paddenstoelen als een laatste restje winter, met doperwten en raapstelen in een salade, voor een flinke dosis lente op tafel!

Salade met pulled paddenstoelen

Pulled paddenstoel

Toen ik onlangs Yvette van Boven op tv pulled paddenstoel in pikante bbq-saus met andijviestamppot zag maken, wist ik meteen dat ik mijn paddenstoelen ook eens zo wilde klaarmaken. Een zak oesterzwammen in de groentetas deed de rest, en dus stond ik gisteren oesterzwammen te roken. Het is even een werkje, maar ik heb nog nooit zulke lekkere paddenstoelen gegeten. Flink rokerig, met een volle, diepe umami smaak en een geweldige, vlezige textuur.

Salade met paddenstoelen

Ik serveerde de pulled paddenstoelen met een salade in plaats van met een saus en andijviestamppot. Dat laatste ga ik zeker ook een keer proberen, maar met het lekkere zonnetje van gisteren had ik meer zin in salade. Het bleek een geweldige combinatie van fris, hartig, vol en gronderig!

Winterse salade

Deze salade met pulled paddenstoelen maakte ik raapstelen, doperwten en quinoa. Natuurlijk kun je de raapstelen ook vervangen door een andere bladgroente, het raapstelenseizoen is immers maar kort. Kies dan bijvoorbeeld voor rucola of (winter)postelein. In plaats van oesterzwammen kun je ook andere paddenstoelen gebruiken, zie daarvoor het recept van Yvette.

Paddenstoelen roken

Het klaarmaken van de paddenstoelen is wel even een werkje, dit recept leent zich wat mij betreft dan ook meer voor keukendagen dan voor doordeweeks. Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar ik denk dat je de paddenstoelen wel zou kunnen invriezen als je ze eenmaal gerookt en gebakken hebt. Als je dat doet, heb je doordeweeks deze salade natuurlijk zo op tafel staan.

Heb je geen rookoven? Geen nood. Ik ook niet. Ik gebruikte mijn grote wok, waarin ik onderin een laag aluminiumfolie legde. Daarop legde ik de rookmot, vervolgens dekte ik de pan af met een deksel. De paddenstoelen deed ik in een metalen stoommandje. Zodra de rookontwikkeling begon, zette ik dit mandje in de pan en dekte ik de boel weer af met het deksel.

Salade met pulled paddenstoelen à la @yvettevanboven. Waanzinnig!

Een foto die is geplaatst door EM’s REAL FOOD (@emsrealfood) op

Zo maak je salade met pulled paddenstoelen voor 2 personen:

  • Kooktijd: 1 uur
  • 300 gr oesterzwammen of andere stevige, grote paddenstoelen
  • 2 el rookmot
  • 120 gr gemengde granen (ik gebruikte 50/50 quinoa en tarwekorrels)
  • 1/2 avocado
  • 100 gr diepvriesdoperwten
  • 1 bosje raapstelen
  • 1 el vers citroensap
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el pompoenpitolie (vervang evt door meer olijfolie)

Zo maak je het

Pulled paddenstoelen maken

Ik maakte de pulled paddenstoelen naar het recept daarvoor van Yvette van Boven. Haar hele recept vind je hier, haar instructies voor de paddenstoelen zijn als volgt.

“Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de paddenstoelen in een rookoven waar met 2 eetlepels rookmot. Rook de paddenstoelen 5 minuten op heel laag vuur. Draai dan het vuur uit en laat ze nog 5 minuten in de afgesloten oven zitten. Doe dan de paddenstoelen over in een ovenschaal en besprenkel met 1 el olijfolie, zout en peper. Hussel ze om zodat alle paddenstoelen met een laagje zijn bedekt. Bak ze 40 minuten.

Haal de paddenstoelen uit de oven. Laat ze iets koelen. Leg ze een voor een op een snijplank voor u op het aanrecht. Ze er twee vorken in en trek die aan weerszijden naar achter uit. Zo, dat u vlezige reepjes paddenstoel krijgt. U zult er handigheid in krijgen. Herhaal dit steeds tot de paddenstoelenreepjes mooi dun zijn en alles op is.”

Salade met paddenstoelen maken

Kook terwijl de paddenstoelen in de oven zitten de granen volgens de instructies op de verpakking. Was de raapsteeltjes en snijd ze grof. Snijd de halve avocado in blokjes. Maak een vinaigrette van het citroensap, de olijfolie en de pompoenpitolie en maak deze op smaak met zout en peper.

Doe de doperwtjes in een vergiet of zeef. Giet de granen hierdoor af, zodat de doperwtjes garen. Hussel de granen, erwtjes, raapsteeltjes en avocado door de vinaigrette.

Verdeel de salade over twee borden en leg de pulled paddenstoelen er bovenop.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 18 maart 2016

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply