10 lekkerste toetjes voor kerst

Midden-Oosterse Eton Mess

Je kent Eton Mess vast al, maar deze Midden-Oosterse Eton Mess is licht, fris, romig, vol van echte Midden-Oosterse smaak en bovendien een echte eyecatcher!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Zoals al eerder vermeld: geen dieet, detox of andere onzin op deze website! Ik eet echt eten, van echte ingrediënten en toetjes horen daar net zo goed bij. Deze prachtige Midden-Oosterse Eton Mess mag dan ook niet ontbreken in januari. Een beetje fleurigheid kan ik wel gebruiken deze grauwe maand!

Midden-Oosterse Eton Mess

Midden-Oosters dessert

Dit toetje is losjes gebaseerd op verschillende recepten voor Eton Mess. Onder meer de Oosterse Eton Mess uit Persiana, en de Eton Mess met Turks fruit van BBC Good Food. Daarnaast doet het gerecht me erg denken aan een ijscoupe die ik als tienjarige op vakantie in Oostenrijk at: de Heiße Liebe. Vanille-ijs met slagroom en warme gepureerde frambozen. De frambozen zijn hier weliswaar niet warm, maar de combinatie van zoet, romig en frisse frambozen is na al die jaren nog steeds favoriet.

Eton Mess

Traditioneel gezien wordt Eton Mess gemaakt met meringue, slagroom en aardbeien. Volgens de overlevering is een vrolijke labrador de “uitvinder” van dit gerecht: tijdens een cricketwedstrijd van Eton ging de hond op de picknickmand met ingrediënten voor een pavlova zitten en werd de boel in de mand door elkaar geprakt. Of het nu waar is of niet, een leuk verhaal blijf het.

Midden-Oosterse Eton Mess

Frambozen en oranjebloesem

Deze Midden-Oosterse Eton Mess is frisser en lichter dan het origineel en dan de recepten waarop ik hem gebaseerd heb. Ik gebruikte geen room maar mascarpone en Griekse yoghurt, frambozen in plaats van aardbeien en verving rozenwater – wat ik niet zo lekker vind – door oranjebloesemwater. Daarmee werd dit toetje licht, fris, romig, vol van echte Midden-Oosterse smaak en bovendien een echte eyecatcher!

De meringues die ik voor de Midden-Oosterse Eton Mess heb gebruikt, kwamen van een klein Frans bakkertje dat alleen dit schattige formaat verkoopt. Natuurlijk kun je ook grotere meringues gebruiken (ik had gehoopt dat die bakker ze ook in formaatje kinderhoofd zou hebben) of ze zelf maken. Dat laatste had ik wel gewild, maar in de oven van onze Franse houtkachel is de temperatuur helaas dusdanig onbetrouwbaar dat dat er niet in zat.

Midden-Oosterse Eton Mess

Eton mess met frambozen

De hoeveelheden voor de Midden-Oosterse Eton Mess zijn voor twee personen die nog niet een heel uitgebreid diner hebben opgepeuzeld. Wij aten dit als dessert bij het kerstdiner, dus ik maakte voor vier personen anderhalf keer meer dan er in dit recept staat. Daardoor paste het toetje in vrij kleine glaasjes. Houd er dus, wanneer je dit recept voor twee personen maakt, rekening mee dat je coupes of grote (wijn)glazen nodig hebt.

Zo maak je Midden-Oosterse Eton Mess voor 2 personen:

 • Kooktijd: 15 minuten
 • 150 gr (diepvries)frambozen, ontdooid
 • 2 tl + 1 el oranjebloesemwater
 • 2 tl + 1 el poedersuiker
 • 1 handje pistachenoten
 • 100 gr mascarpone
 • 50 gr Griekse yoghurt (van die dikke volvette)
 • 25 gr meringue (zelfgemaakt of van de bakker)

Zo maak je het

Houd 25 gr gr (mooie) frambozen apart. Pureer de rest met 2 tl oranjebloesemwater en 2 tlpoedersuiker tot een saus. Die kun je zeven om de pitjes eruit te halen, maar dat vind ik zonde. Hak de pistachenoten grof als je dat wilt.

Eton mess maken

Klop de mascarpone en de yoghurt met de resterende 1,5 el oranjebloesemwater en 1 el poedersuiker tot een glad en stevig geheel. Dan begint het assembleren:

 • Schep in elke coupe of glas een laagje frambozensaus, zodat je 1/3 van de saus verbruikt hebt.
 • Schep hierop 1/3 van het mascarponemengsel.
 • Verkruimel hier 1/3 van de meringue boven.
 • Maak zo nog een laag.
 • Verdeel hierover weer eenzelfde hoeveelheid saus en verdeel de rest van het mascarponemengsel erover.
 • Leg een intacte meringue (of grove kruimels, als je grotere meringues gebruikt) bovenop en verdeel hier de achtergehouden frambozen en de pistachenoten over.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.4 / 5. Aantal: 38

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt