Vegan chocolade-kokostruffels

Vegan chocolade-kokostruffels

Chocolade-kokostruffels: zonder koemelk, zonder melk, zonder koemelkeiwit en helemaal vegan, maar wel extreem lekker!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

UPDATE: deze superromige, makkelijke vegan chocolade-kokostruffels heb ik in 2021 voorzien van nieuwe foto’s. Ik heb ze ook toegevoegd aan mijn kerstdiner van 2021. Bepaald niet als enige toetje: er zijn er nog 4. Ik houd nogal van feestelijke toetjes namelijk.

Vegan chocoladetruffels met kokos

Deze vegan chocolade-kokostruffels maakte ik voor het eerst als onderdeel van het dessert voor een kerstdiner. Ik vind het altijd een leuke uitdaging om gerechten te maken waarin je de dierlijke ingrediënten niet mist, en die iedereen aan tafel gewoon mag eten.

Vegan chocoladetruffels

Het recept voor de chocolade-kokostruffels rolde eigenlijk vanzelf mijn hoofd in, toen ik bedacht dat ik iets met gegrilde ananas wilde maken. Daar verzon ik verse mango bij, en toen wilde ik nog iets met een diepe en volle smaak, liefst chocola. Truffels maak je normaal van een ganache met gewone room, maar met kokosroom bleek het ook prima te werken!

Vegan chocolade-kokostruffels

Truffels met kokos

De kokosroom die ik gebruik is géén kokoscrème, kokosvet of santen, maar de room die bovenop drijft in een blikje kokosmelk. In sommige blikjes worden emulgatoren gebruikt om dat juist te voorkomen, maar bij de Fairtrade kokosmelk niet. Wel zaak dat je het blikje dus níet schudt, en dat het liefst even de tijd heeft gehad om rustig te staan, zodat de room naar boven kan drijven. Gebruik een blik van 400 ml en laat dat een nacht in de koelkast staan voor je de truffels gaat maken.

Zo maak je 16 grote of 32 kleine chocolade-kokostruffels:

  • Wachttijd: 2 uur
  • Kooktijd: 25 minuten
  • 200 gr pure chocolade, minimaal 70% cacao (en check dus even of er écht geen melkbestanddelen in zitten)
  • 1 blikje fairtrade kokosmelk 
  • 25 gr gedroogde geraspte kokos

Zo maak je het

Bekleed om te beginnen een cakeblik of koelkastbakje van ca. 10*20 cm met vershoudfolie.

Open dan het blikje kokosmelk en schep de room van het kokoswater af. Je hebt 100 gr van de room nodig. De rest van de inhoud van het blikje kun je net zo gebruiken als gewone kokosmelk, bijvoorbeeld in soep of curry. Doe de kokosroom in een pannetje.

Hak de chocolade fijn en doe die in een ruime hittebestendige schaal. Breng vervolgens de kokosroom aan de kook. Giet daarna de kokendhete kokosroom bij de chocolade in de schaal.

Zelf chocoladetruffels maken

Laat de chocolade vervolgens 5 minuten staan. De chocolade zou nu gesmolten moeten zijn. Het kan gebeuren dat dat niet helemaal lukt, bijvoorbeeld als het koud is in de keuken.

Geen nood! Zet dan de schaal 2×30 seconden op 600 watt in de magnetron. Roer tussendoor even om. Daarna zou het mengsel als je het roert helemaal glad moeten zijn.

Giet het chocolademengsel in de beklede vorm. Tik met de vorm een paar keer op het aanrecht om luchtbellen te laten ontsnappen. Zet de vorm dan in de koelkast: minimaal 2 uur, maar beter 4 uur of zelfs een hele nacht.

Haal de plak vegan chocoladetruffel uit de vorm en leg deze met folie en al op een snijplank. Maak de folie aan de zijkanten los, maar laat hem aan de onderkant zitten. Zo voorkom je dat de boel aan je snijplank blijft plakken.

Vegan chocolade-kokostruffels

Verdeel de geraspte kokos over een plat bord en zet een bakje voor de truffels klaar. Hier kun je als je wilt wat extra kokos in strooien zodat de vegan chocoladetruffels daarin niet aan elkaar zullen plakken straks.

Maak een groot koksmes goed heet onder de warme kraan. Veeg het droog en begin met het snijden van blokjes. Maak het na elke snede opnieuw warm en droog. Op deze manier kun je de truffels zo mooi mogelijk snijden.

Een kleine kanttekening: perfect strak is zelfs mij nog nooit gelukt. Dus als je daar de perfecte truc voor hebt, hoor ik het graag!

Rol de gesneden blokjes door de kokosrasp. Bewaar de vegan chocoladetruffels tot het serveren in de koelkast.

Samen met wat verse mango en repen gegrilde ananas – verse ananas in repen snijden, grillen in de grillpan tot je grillstrepen ziet – vormen de chocolade-kokostruffels en luxe en tropisch dessert.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Aantal: 3

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt