Chocolade-kokostruffels

Deze chocolade-kokostruffels maakte ik vorige week als onderdeel van het dessert voor het kerstavond-diner met mijn schoonfamilie. Eén van mijn schoonzusjes mag namelijk absoluut geen koemelkeiwit, dus ik vind het altijd een leuke uitdaging om gerechten te maken waarin de melk niet gemist wordt, en die iedereen aan tafel gewoon mag eten.

Chocolade-kokostruffels

Vegan chocoladetruffels

Het recept voor de chocolade-kokostruffels rolde eigenlijk vanzelf mijn hoofd in, toen ik bedacht dat ik iets met gegrilde ananas wilde maken. Daar verzon ik verse mango bij, en toen wilde ik nog iets met een diepe en volle smaak, liefst chocola. Truffels maak je normaal van een ganache met gewone room, maar met kokosroom bleek het ook prima te werken!

Truffels met kokos

De kokosroom die ik gebruik is géén kokoscrème, kokosvet of santen, maar de room die bovenop drijft in een blikje kokosmelk. In sommige blikjes worden emulgatoren gebruikt om dat juist te voorkomen, maar bij de Fairtrade kokosmelk niet. Wel zaak dat je het blikje dus níet schudt, en dat het liefst even de tijd heeft gehad om rustig te staan, zodat de room naar boven kan drijven.

Zo maak je 16 grote of 32 kleine chocolade-kokostruffels:

  • Wachttijd: 2 uur
  • Kooktijd: 25 minuten
  • 200 gr pure chocolade, minimaal 70% cacao (en check dus even of er écht geen melkbestanddelen in zitten)
  • 1 blikje fairtrade kokosmelk 
  • 25 gr gedroogde geraspte kokos

Zo maak je het

Zelf chocoladetruffels maken

Bekleed een rechthoekige schaal of bak (ik gebruikte een cakevorm) met plasticfolie of met bakpapier. Dat laatste blijft het beste zitten als je het even opfrommelt en uitvouwt en vervolgens met wat bakspray of olie aan de vormt vast “plakt”.

Open het blikje kokosmelk en schep de room van het kokoswater af. Je hebt 100 gr van de room nodig. De rest van de inhoud van het blikje kun je net zo gebruiken als gewone kokosmelk, bijvoorbeeld in soep of pindasaus.Doe de kokosroom in een hittebestendige schaal of in een steelpan. Breek de chocolade erboven in blokjes.

Chocolade-kokostruffels

Verhit de room en de chocola samen au bain marie of op laag vuur tot de chocola helemaal gesmolten is. Roer tot het mengsel mooi glad is. Is je mengsel korrelig en geschift in plaats van glad? Geen nood, met deze geniale tip van Culy komt het allemaal weer goed.

Chocolade-kokostruffels

Giet het warme mengsel in de beklede schaal en strijk glad tot een egale laag. Zet de schaal gedurende minimaal 2 uur in de koelkast.

Vegan chocolade-kokostruffels

Zet dan een snijplank klaar en strooi de geraspte kokos op een bordje. Stort de uitgeharde ganache op de snijplank en snijd deze in 16 of 32 (ongeveer) even grote blokjes.

Chocolade-kokostruffels

Verwarm de blokjes één voor één licht door ze even tussen je (schone!!) handen te rollen, tot de randjes wat “ronder” zijn. Rol ze vervolgens direct door de geraspte kokos tot ze rondom bedekt zijn.

Chocolade-kokostruffels

Hier krijg je inderdaad extreem vieze handen van ;):

Chocolade-kokostruffels

Leg de chocolade-kokostruffels bij elkaar weg en bewaar ze tot een half uur voor je ze wilt serveren in de koelkast.

Samen met wat verse mango en repen gegrilde ananas – verse ananas in repen snijden, grillen in de grillpan tot je grillstrepen ziet – vormen de chocolade-kokostruffels en luxe en tropisch dessert.

Chocolade-kokostruffels

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering / 5. Aantal:

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 30 december 2015

Over Em's Real Food

Ik kom vaak laat thuis, maar dat betekent niet dat mijn eten kant-en-klaar is. Ik kook graag, vaak en veel. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply