Deze basilicumravioli met ricotta maakten we samen op een lome zaterdagmiddag. Zelf pasta maken is wat mij betreft absoluut een klusje voor keukendagen, maar ik vind het wel ontzettend leuk. Voor dit recept experimenteerden we met basilicum in het deeg én de vulling, want we hadden een enorme struik basilicum die op moest. Verder hadden we een boel ricotta in huis, en zo nog wat spul in de koelkast, dat als geheel een heerlijke, romige vulling werd.
Pasta maken met een pastamachine
Om deze basilicumravioli met ricotta te maken is een pastamachine wel echt heel handig. Heel dun uitrollen met een deegroller kan natuurlijk ook, maar zelfs voor de pastamachine waren dit tamelijk dunne plakken. Onze pastamachine heeft zes standen, en ik gebruik de een na dunste stand. Gelukkig zijn er steeds meer betaalbare pastamachines op de markt. Zelf hebben we deze, nog altijd een topcadeau!
Ravioli maken
Om de ravioli uit te steken, gebruikte ik twee ronde uitsteekvormen: één van 7 cm doorsnee en één van 8 cm. Op die manier maak je gemakkelijk ravioli zonder de bovenste plakken heel erg uit te rekken. Nog een extra tip: druk de lucht zorgvuldig uit je ravioli, anders barsten ze tijdens het koken.
Zo maak je basilicumravioli met ricotta voor 2 personen:
- Voorbereidingstijd: 10 minuten
- Wachttijd: 1 uur
- Kooktijd: 1 uur 10 minuten
- 200 gr durummeel (ik gebruik een vrij grove versie)
- 2 eieren
- 1/2 tl zout
- 30 gr basilicum
- 200 gr ricotta
- 60 gr Griekse yoghurt (echt van die dikke, stevige. Vooral niet de dunne zure drab die AH als biologische Griekse yoghurt verkoopt)
- 20 gr parmezaanse kaas, geraspt
- kneepje citroensap
- versgemalen zwarte peper
- extra vierge olijfolie om te serveren
Zo maak je het
Zelf pasta maken
Maak eerst het deeg. Hak daarvoor een handvol basilicum grof. Meng die met het meel, de eieren en het zout tot een stevig maar elastisch deeg. Kneed het goed door, zeker 5 minuten. Pak de deegbal daarna in met plastic folie en laat het deeg gedurende minimaal een uur rusten in de koelkast.
De vulling van je ravioli
Maak in de tussentijd de vulling: hak de rest van de basilicum fijn (met een hakmolentje of een mes) en meng met de ricotta, yoghurt, parmezaanse kaas, een kneepje citroensap en versgemalen zwarte peper naar smaak. Proef en maak zonodig verder op smaak.
Verdeel het deeg in 4 porties, maak ze een beetje plat en rol ze met behulp van de pastamachine heel dun uit. De allerdunste stand lukt bij mij meestal niet, dan scheurt de boel, maar de een na dunste stand moet lukken.
Steek uit de deegplakken gelijke aantallen grote en kleine rondjes. Wij kwamen, na opnieuw kneden en uitrollen van het in de eerste ronde overgebleven deeg, op 16 kleine en 16 grote rondjes.
Ravioli vullen
Leg op elk klein rondje ca. 2 tl van het vullingmengsel. Maak het deeg rondom de vulling nat met wat water (gewoon met je vingers) en drapeer er een groot rondje overheen. Zorg dat je de lucht er goed uitdrukt. Duw het deeg rondom aan met een vork.
Breng een grote pan water met zout aan de kook. Kook de basilicumravioli in 6 minuten gaar. Serveer besprenkeld met olijfolie. Heerlijk met een salade ernaast, maar ook met een schaal ovengroenten, of natuurlijk als Italiaanse primo.
Overgebleven pastadeeg verwerken
Overgebleven deeg en vulling vormen samen een heerlijk hapje: snijd overgebleven deeg in reepjes en kook ze in 4 minuten gaar. Meng ze met aanhangen kookvocht door de resterende vulling, en je hebt een bordje pasta met saus.
basilicum | eten met kinderen | pasta | ricotta | zomer | zomers | Zwangerproof
Laat hier weten wat je er van vindt