10 beste barbecuerecepten

Côte de boeuf met zelfgemaakte knoflookolie

Côte de boeuf met zelfgemaakte knoflookolie: knoflookolie maak je in een handomdraai zelf voor deze prachtige côte de boeuf van Koop een Koe.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Deze côte de boeuf met zelfgemaakte knolookolie en rozemarijn was een beetje een experiment: er was onweer beloofd, maar het weer was prachtig, dus de côte de boeuf van Grutto waarmee ik hele andere plannen had, ging opeens de barbecue op. De smaak van op houtskool gegrild goed rundvlees is wat mij betreft zo ontzettend lekker en rijk, dat je er niet te veel aan moet toevoegen. Anderzijds, en kleine toevoeging aan de smaak kan helemaal geen kwaad natuurlijk!

Côte de boeuf van de barbecue

Ik wilde graag iets met knoflook doen, maar omdat knoflook op de barbecue verbrandt als je hem direct op het vlees smeert, was domweg insmeren geen goede optie. Daarom koos ik ervoor om de côte de boeuf met zelfgemaakte knoflookolie te bestrijken voor hij de barbecue op ging. Dat was een schot in de roos: zo waanzinnig lekker en smaakvol dat ik niet eens doorhad dat ik vergeten was er achteraf zout en peper op de strooien.

Zelf knoflookolie maken

De knoflookolie maak je in een handomdraai zelf. De plakjes knoflook die ik ervoor gebruikte, heb ik vervolgens nog even gebakken en met de côte de boeuf geserveerd. Je houdt knoflookolie over, maar je hebt nu eenmaal een bepaalde hoeveelheid nodig om te zorgen dat de bodem van de pan goed bedekt is. De olie is bovendien verrukkelijk op allerlei ander eten.

Wat at EM - weekmenu week 23/24

Zo maak je côte de boeuf met zelfgemaakte knoflookolie voor 2 personen:

  • Kooktijd: 25 minuten
  • 4 el milde olijfolie (echt geen extra vierge!)
  • 2 flinke tenen knoflook
  • 1 côte de boeuf, op kamertemperatuur
  • evt. een klein takje rozemarijn

Zo maak je het

Zelfgemaakte knoflookolie

Snijd de knoflook in plakjes van 1-2 mm. Snijd ze zeker niet te dun, dan verbranden ze! Haal de naaldjes rozemarijn, als je die gebruikt, van het takje. Doe de olie en de knoflook en eventueel de rozemarijn in een klein steel- of koekenpannetje. Verhit dit rustig, op hooguit middelhoog vuur, tot de knoflook begint te geuren en er wat minder transparant uit ziet – witter wordt, zal ik maar zeggen.

Vis de knoflook en de rozemarijn, al dan niet met behulp van een zeef uit de olie en laat de olie in een kommetje even afkoelen, tot kamertemperatuur. Bestrijk de côte de boeuf aan alle kanten met de olie. Doe er geen zout en peper op nu! Je houdt olie over, maar die is ook heerlijk op andere gerechten, zoals de groentespiesjes op de onderste foto.

Côte de boeuf grillen

Zorg dat de kooltjes van de barbecue roodgloeiend zijn, of verhit je grillpan zo hard als maar kan. Bak de côte de boeuf gedurende 1,5-2 minuten per kant voor rood of 2-2,5 per kant voor rosé. Onze barbecue was echt verzengend heet, dus wij bakten de côte de boeuf slechts anderhalve minuut per kant. Doorbakken is echt zonde van dit mooie vlees! Als je zo’n mooi geruit grillpatroon op je vlees wilt, verplaats het dan onder een hoek van 45-90 (net wat je leuk vindt) halverwege de baktijd.

Verpak de côte boeuf in aluminiumfolie en laat gedurende 5 minuten rusten. Bak ondertussen de plakjes knoflook in een koekenpannetje tot ze beginnen te bruinen.

Snijd de côte de boeuf in mooie plakken (trancheren heet dat) en bestrooi met de plakjes knoflook en, als je wilt en eraan denkt, met zout en peper naar smaak.

Heerlijk met de groentespiesjes op de bovenstaande foto en een salade, maar bijvoorbeeld ook met gevulde tomaten, verse maïs uit de oven, polenta en/of tian de légumes!

Disclaimer: deze blog is niet gesponsord door Grutto, maar wel in samenwerking met Grutto. Mijn recept wordt ook op hun website gepubliceerd.
Ik ben nu eenmaal een groot voorstander van het eten van weinig, maar goed vlees en Koop een Koe past daar perfect bij. De producten van Grutto zijn veel smakelijker dan anders rundvlees, en bovendien traceerbaar tot “jouw” koe. Vandaar mijn positieve blog!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.3 / 5. Aantal: 4

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt