Chocolade-speculaaskoekjes in spiraalvorm

Deze chocolade-speculaaskoekjes in spiraalvorm smaken heerlijk naar speculaas en chocola, zien er prachtig uit en zijn makkelijk te maken!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Deze chocolade-speculaaskoekjes in spiraalvorm maakte ik onlangs voor een vriendin. Ik speelde met het idee om chocoladedeeg en speculaasdeeg te mengen, en Mr. Em kwam – geïnspireerd door Great British Bake Off en Heel Holland Bakt – op het idee om er dan een spiraal van te maken. Het ziet er misschien ingewikkeld uit, maar dat is het absoluut niet. En dan smaken ze ook nog eens fantastisch: elke hap is anders, en in elke hap proef je écht speculaas en écht chocolade.

Koekjes met speculaas en chocolade

Dit recept is voldoende voor 20-24 chocolade-speculaaskoekjes. Hoeveel je er precies uit haalt, hangt af van hoe dik je snijdt en hoe precies je het deeg uitgerold krijgt. Als je een melkvrije en/of vegan variant van deze koekjes wilt maken, gebruik dan water in plaats van melk en kokosvet of plantenmargarine in plaats van boter.

Chocolade-speculaaskoekjes in spiraalvorm

Zo maak je 20-24 chocolade-speculaaskoekjes:

 • Wachttijd: 1 uur 45 minuten
 • Kooktijd: 45 minuten

  Voor het chocoladedeeg

 • 100 gr bloem
 • 50 gr kristalsuiker
 • 40 gr boter
 • 2 el melk
 • 1,5 el ongezoete cacao (dus geen nesquick, wel Blooker of Droste bijvoorbeeld)
 • Snuf zout
 • Voor het speculaasdeeg

 • 100 gr bloem
 • 50 gr bruine basterdsuiker
 • 40 gr boter
 • 2 el melk
 • 1 tl koekkruiden (als je koekkruiden al een beetje oud zijn, kun je er 1/4 tl extra aan toevoegen)
 • Snuf zout

Zo maak je het

Chocoladedeeg maken

Meng voor het chocolade deeg alle ingrediënten met een keukenmachine of messen tot een grof, korrelig deeg.

Chocolade-speculaaskoekjes in spiraalvorm

Kneed met de hand tot je een gladde bal hebt. Doe de bal in een bakje en zet in de koelkast.

Chocolade-speculaaskoekjes in spiraalvorm

Speculaasdeeg maken

Maak daarna op dezelfde manier het speculaasdeeg.

Chocolade-speculaaskoekjes in spiraalvorm

Kneed dit goed door, dan geeft de bruine suiker zijn kleur af aan de andere ingrediënten. Zet ook het speculaasdeeg in de koelkast. Laat beide degen gedurende minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Chocolade-speculaaskoekjes in spiraalvorm

Chocolade-speculaaskoekjes in spiraalvorm maken

Bestrooi dan een werkvlak met wat bloem. Kneed het chocoladedeeg door en rol het vervolgens uit tot een lap van ongeveer A4-formaat, dus zo’n 20×30 cm. Controleer of de deeglap niet aan het werkvlak plakt. Als dat wel zo is, geen nood, je kunt het deeg gemakkelijk loshalen en opnieuw beginnen.

Chocolade-speculaaskoekjes in spiraalvorm

Bestrooi een tweede – naastgelegen – werkvlak met bloem. Kneed het speculaasdeeg door en rol ook dit uit tot een lap van ongeveer A4-formaat. Het speculaasdeeg is door de basterdsuiker iets vochtiger dan het chocoladedeeg, dus zorg dat je de bovenkant goed met bloem bestrooit.

Chocolade-speculaaskoekjes in spiraalvorm

Maak nu je hand nat onder de koude kraan en veeg met je natte hand over het chocoladedeeg. Dat is nu precies vochtig genoeg. Leg de lap speculaasdeeg heel precies op de lap chocoladedeeg.

Chocolade-speculaaskoekjes in spiraalvorm

Snijd met een deegsnijder de randen bij – al dan niet met behulp van een liniaal en/of een A4tje. Verwijder de losse randjes.

Chocolade-speculaaskoekjes in spiraalvorm

Chocolade-speculaasdeeg oprollen

Maak nu weer je hand nat onder de kraan en bestrijk het speculaasdeeg met water. Nu kun je het deeg heel voorzichtig gaan oprollen. Begin daarmee aan de korte kant die het verst van je af is, en rol naar je toe. Je krijgt dus een rol van ongeveer 20 cm breed.

Pak de rol stevig in in huishoudfolie en leg gedurende 30 minuten in de vriezer. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Chocolade-speculaaskoekjes in spiraalvorm

Chocolade-speculaaskoekjes bakken

Haal de rol deeg uit de vriezer en snijd deze met een heel scherp mes in plakjes van ongeveer een halve cm dik. Als de plakjes een beetje plat zijn aan de onderkant van de rol, kun je ze met de hand wat ronder vormen. Worden de koekjes meer ovaal dan rond, dan is het deeg nog niet koud genoeg. Doe de rol dan nog even terug in de vriezer. Leg de koekjes op een bakplaat en bak ze 15 minuten in de oven.

Koekjes bakken

Door de kleur van het deeg worden ze niet echt bruin, maar je kunt wel zien dat ze er droger uit gaan zien. Als je ze echter korter dan 15 minuten bakt, blijft de binnenkant zacht, en dat is niet de bedoeling. Als ze uit de oven komen, zijn de koekjes stevig genoeg om meteen op een afkoelrooster te leggen. Laat ze daarop liggen tot ze echt helemaal koud zijn. Als je ze eerder opeet, zijn ze zacht in plaats van knapperig, en dat is zonde!

Chocolade-speculaaskoekjes in spiraalvorm

 

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt