Midden-Oosters kerstdiner

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Mijn Midden-Oosters kerstdiner van dit jaar (zie hier de versie van vorig jaar) begon met een projectje dat me simpelweg erg leuk leek om te doen: een bastilla (ook wel pastilla) maken zonder vlees. Dat bleek een groot succes, en zo vormt de bastilla het middelpunt van dit diner.

Alle recepten voor dit Midden-Oosterse kerstmenu vind je hieronder, net als alle verdere informatie en natuurlijk veel foto’s!

Midden-Oosters kerstdiner

Midden-Oosterse kerst

Naast de bastilla serveer ik hierbij pompoen met een frisse saus van groene kruiden, én om het echt kerstig te maken, kastanjes. Daarnaast een frisse tomatensalade met granaatappel en munt. Verder natuurlijk flatbreads, die ik gewoon gekocht heb. Daarbij heb ik bovendien humus en baba ganoush gekocht, en maak ik een frisse kruidenyoghurt.

Wil je meer gerechten serveren, dan is het lekker om hier nog een tajine bij te maken. Ook Libanese moussaka is hier geweldig bij!

Kruidenyoghurt maken

De kruidenyoghurt maak je als volgt: meng 200 gr Griekse yoghurt met 1 el citroensap, 1 el olijfolie en de gehakte blaadjes van 1 handje munt en 1 handje peterselie.

Midden-Oosters kerstdiner

Midden-Oosters toetje

Als dessert serveer ik hierbij een heerlijke citroencake met maanzaad en oranjebloesem, met (gekocht) pistache-ijs en natuurlijk baklava.

Citroencake met maanzaad en oranjebloesem

Wil je liever een bijpassend toetje dat heel weinig werk is, dan is de Midden-Oosterse Eton mess en uitstekend alternatief.

Wijnadvies Midden-Oosters kerstdiner

Door de combinatie van zoete, hartige en frisse smaken is het best een uitdaging om hierbij een passende wijn te vinden, merkte ik. Ik zou je adviseren hierbij een lichte, iets gekoelde pinot noir te serveren. Die past bij alle elementen van dit kerstmenu. Bij het dessert is een zoete witte dessertwijn erg lekker. Die zou zelfs met bubbels kunnen om het wat friseer te maken.

Bereidingstips Midden-Oosters kerstdiner

De pompoen en de tomatensalade kun je prima voorbereiden. Schuif de pompoen dan gewoon nog even bij de bastilla in de oven voor je gaat serveren.

De vulling voor de bastilla kun je ook prima van tevoren maken en gekoeld bewaren. Ook de cake kun je een dag van tevoren maken.

Midden-Oosters kerstdiner

Midden-Oosters kerstdiner

Tomatensalade met granaatappel en munt

Pompoen en kastanjes met peterselie-dillepistou

Citroencake met maanzaad en oranjebloesem

Midden-Oosters kerstdiner

 

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Reacties

Laat hier weten wat je er van vindt