Deze vegan bloedsinaasappelbonbons zijn best een werkje om te maken, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Extra pure chocolade heeft, naast een bittere, ook altijd een frisse component, die perfect samengaat met de bloedsinaasappel. Samen met de krokante buitenkant en romige truffelvullig heb je een geweldige bonbon.
Zelfgemaakte truffels
Ik maakte ze voor een etentje met vrienden, waarbij de woorden “meesterwerk”, “Michelin-niveau” en “wereldklasse” mijn ten deel vielen bij het opdienen. De moeite waard dus!
Daarnaast zijn deze bonbons ook leuk om met kinderen te maken. Kleinere kinderen kunnen goed helpen met het eerste deel, terwijl het meer priegelige afwerken leuk is om met grote kinderen te doen. Prima geschikt voor de krokusvakantie zou ik denken, te meer omdat er nu nog bloedsinaasappels te krijgen zijn.
Vegan bonbons
Voor deze vegan bloedsinaasappelbonbons gebruikte gekonfijte bloedsinaasappel als decoratie. Nodig is het niet, maar het staat wel erg mooi. Ook een leuk vakantieprojectje natuurlijk, maar laat ze gerust achterwege als het je te veel werk lijkt.
Sinaasappelbonbons
Natuurlijk kun je ook gewone sinaasappels gebruiken voor deze bonbons, en ook met grapefruit worden ze denk ik erg lekker. Let er sowieso op dat je biologische vruchten gebruikt. Die hebben geen waslaagje met gifstoffen op de schil zitten. Aangezien de schil ook gebruikt wordt, is dat wel echt van belang.
Bonbons met kokos
Het staat je natuurlijk ook vrij om “echte” room te gebruiken, maar in verband met koemelkeiwitallergie én lactose-intolerantie in mijn familie- en vriendenkring, doe ik dat liever niet. Ik gebruik kokoscrème, de dikke room die je aantreft in een blik of pak kokosmelk dat een tijdje rustig gestaan heeft. Dit lukt het beste met Fairtrade kokosmelk (o.a. bij AH) of met pakjes kokosroom van de toko. Room dus, niet santen. De makkelijkste manier om de room van het vocht te scheiden is door het pak of blik ten minste twee dagen in de koelkast weg te zetten. Langer in de voorraadkast kan ook, maar koud gaat het sneller. Als je het pak of blik dan openmaakt, kun je de room zo van het vocht scheppen.
Om de bloedsinaasappelbonbons te maken, heb je een rechthoekige vorm nodig. Hoe rechter en strakker de hoeken zijn, hoe meer truffels je kunt maken, want anders moet je de truffelvulling mooi snijden en houd je dus afsnijdsels over. Uiteraard is dat voor de kok niet erg, maar het is natuurlijk leuk om zoveel mogelijk truffels te maken.
Zo maak je ca. 24 bloedsinaasappelbonbons:
- Wachttijd: 4 uur
- Kooktijd: 1 uur 30 minuten
- 250 gr pure chocolade (minimaal 70% cacao)
- 70 gr kokoscrème
- de geraspte schil van 1 bloedsinaasappel
- 1 el versgeperst (bloed)sinaasappelsap
- 24 partjes gekonfijte bloedsinaasappel
Zo maak je het
Chocoladetruffels voorbereiden
Bekleed een rechthoekige vorm met vershoudfolie en vet die licht in, bijvoorbeeld met bakspray. Ik gebruikte hiervoor een koelkastbakje, maar met een cakevorm werkt het ook goed. Zorg dat het bakje niet te groot is, dat van mij was 12×12 cm.
Ganache maken
Verdeel de chocolade in een portie van 150 gram en eentje van 100 gram. Verdeel de 150 gram in blokjes. Verhit dan de kokoscrème met het sinaasappelsap en de geraspte schil tot het mengsel goed heet is. Dit kan in een pan, aubainmarie of in de magnetron, net wat je zelf prettig vindt.
Haal de kokoscrème van de hittebron en doe de chocolade erbij. Roer voortdurend om, tot je een glanzende, homogene massa hebt.
Krijg je onverhoopt korreltjes en/of een laagje vet bovenop? Geen nood! Pak een (elektrische) garde, voeg 1/2 el koud water toe en klop hard, tot de massa homogeen is. Nog steeds geschift? Herhaal de truc met het water dan net zolang tot hij wel werkt.
Giet het chocolademengsel in de vorm en laat de truffelvulling gedurende minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.
Zelf bonbons maken
Stort dan de massa op een snijplank en snijd in 24 (ongeveer) even grote blokjes. Smelt aubainmarie de resterende chocolade en haal de blokjes daar één voor één doorheen met behulp van een vork. Tik steeds even met de vork op de rand van de kom om overtollige chocolade van de bonbons af te schudden.
Ik gebruikte naast de vork ook een satéprikker, omdat die minder strepen op de bonbons maakte. Leg de bonbons te drogen op een baking sheet of vel bakpapier op je aanrecht of op een bakplaat. Als je ze met gekonfijte bloedsinaasappel wilt decoreren, kun je dat het beste doen zodra je ze door de gesmolten chocolade hebt gehaald.
Je kunt er echter ook voor kiezen om op elk stukje gekonfijte sinaasappel een drupje gesmolten chocolade te smeren met een prikker en de stukjes vervolgens daarmee aan de bonbons vast te maken.
Zet de bonbons gedurende minstens 2 uur koud weg om goed op te stijven. Laat ze vervolgens een half uurtje op temperatuur komen, serveer en geniet!
Tinka zegt
Ik ben bezig om ze te maken en vraag me nu af waarom je de chocola in porties moet verdelen? Welk deel moet bij de ruim een welke is voor de laag er omheen?
Emma van der Deijl zegt
De blokjes (150 gram) gaan bij de room!
Tinka zegt
Ruim is room, sorry