Deze involtini van courgette en gebakken ricotta maakte ik afgelopen weekend als hapje bij mijn Italiaanse verjaardagsdiner, maar ze zijn ook een leuk brunch-hapje, en daarmee erg geschikt voor het paasweekend. Bovendien ben ik vandaag jarig, en dus trakteer ik op een recept 😉
Door de ricotta te bakken wordt hij een stuk steviger, en daardoor kun je de de rolletjes maken zonder verdere toevoeging van bijvoorbeeld spinazie of Parmezaanse kaas. Natuurlijk is ricotta met die toevoegingen ook lekker, maar ik ben dol op de smaak van ricotta. Ik maakte de ricotta natuurlijk wel een beetje extra op smaak, met rode peper, gepofte knoflook en verse kruiden. Ik gebruikte basilicum, tijm en oregano, maar het staat je natuurlijk vrij om hiermee te variëren.
In de ingrediëntenlijst staan 12 plakken courgette, en geen specifiek aantal courgettes. Hoeveel plakken courgette je van een courgette kunt maken, hangt namelijk af van zowel de courgette in kwestie, als je snijtechniek. Zorg dus gewoon voor voldoende courgettes. Minder mooie plakken kun je natuurlijk gewoon grillen en dan in een salade verwerken. Probeer plakken van 2-3 mm te snijden, dan kun je ze goed oprollen. Kleine gaten of scheuren in de plakken zijn geen probleem.
Voor de involtini heb je 200 gr ricotta nodig. In een bakje zit meestal 250 gram, dus ik heb gewoon het hele bakje gebakken en 1/5 anders verwerkt. Of geef je involtini wat meer vulling, dat mag natuurlijk ook!
Zo maak je 12 involtini van courgette en gebakken ricotta:
- Kooktijd: 40 minuten
- 12 dunne plakken courgette
- 1 el+2 tl extra vierge olijfolie
- 1 tl balsamicoazijn
- 200 gr ricotta
- 2 tenen knoflook, ongepeld
- chilivlokken
- 2 tl verse kruiden, gehakt
- 12 cocktailprikkers
- evt. 12 blaadjes basilicum ter decoratie
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 210 graden. Smeer een ovenschaaltje in met wat olijfolie en stort de ricotta erin. Besprenkel met chilivlokken naar smaak en de 2 tl extra vierge olie. Leg de knoflooktenen erbij in de schaal. Bak de ricotta en de knoflook 25 minuten in de oven, tot de ricotta bruine randjes heeft.
Grill ondertussen de plakken courgette in een grillpan tot ze aan beide kanten mooie grillstrepen hebben. Laat ze met de el olijfolie en de balsamicoazijn in een schaal afkoelen.
Laat de ricotta en de knoflook afkoelen tot ze hanteerbaar zijn. Wip de knoflooktenen uit hun velletjes en hak ze fijn. Prak de ricotta met de kruiden en de knoflook door elkaar.
Leg de plakken courgette op een werkvlak. Leg op het uiteinde van elke plak 2 tl van het ricottamengsel. Rol de plakken op en zet ze vast met een cocktailprikker. Steek bovenop als je wilt voor de gezelligheid nog een blaadje basilicum vast.
Laat hier weten wat je er van vindt