Vegetarisch kerstdiner 2018

Al in oktober was ik bezig met kerst dit jaar. Ik ben dan ook erg trots op mijn vegetarisch kerstdiner 2018! Het klinkt de meeste mensen wellicht vreemd in de oren, maar als ik een uitgebreid diner zoals dit bedenk, is het eigenlijk standaard vegetarisch. Simpelweg omdat ik zelf vaak vegetarisch eet, en ook omdat ik het nu eenmaal geweldig vind om te experimenteren in de keuken. En experimenteren vind ik een stuk spannender met vegetarisch eten dan met vlees.

De links naar alle recepten voor dit vegetarische kerstmenu vind je hieronder, net als alle verdere informatie en natuurlijk veel foto’s!

Vegetarisch kerstdiner 2018

Vegetarisch kerstdiner

Nou wist ik natuurlijk nog niet wat voor ophef er zou ontstaan over de kerst Allerhande dit jaar: ik was duidelijk niet de enige die niet met vlees in de weer wilde voor kerst dit jaar! Dat kan ik alleen maar toejuichen: hoe meer mensen er minder vlees eten, hoe liever het me is. Ik ben zelf zeker geen heilige op dit gebied, want ik eet vlees, maar wel maar af en toe. Er zijn regelmatig weken dat er geen vlees op tafel komt.

Zo ook tijdens kerst. Ik maak een terrine van roquefort vooraf, zoals ik die in Montpellier at in september. Daarna een plaattaart met paddenstoelen en spinazie, geroosterde pompoen en kastanjes met frisse pistou en spruitjes met zwarte knoflook en cranberry’s. Als toetje kun je kiezen: citroencake met maanzaad en oranjebloesem, of een snel en eenvoudig toetje: affogato met speculaas en karamel.

Roquefortterrine
Vegetarisch kerstdiner 2018
Spruitjes met cranberry en zwarte knoflook
Pompoen en kastanjes met peterselie-dillepistou
Affogato met speculaas en karamel
Vegetarisch kerstdiner 2018

Minder vlees eten met kerst

Hoe ik dat doe? En hoe ik een kerstdiner als dit verzin? Eigenlijk is het heel simpel: ik neem groente als basis en bedenk daar een gerecht of gerechten omheen. Dat ging hier niet anders. Het begon allemaal met de spruitjes en de pompoen met kastanjes, en van daaruit rolde er een compleet kerstmenu uit. De enige uitzondering was de roquefortterrine: die had ik al op mijn lijstje staan.

Wijnadvies vegetarisch kerstdiner

Bij de roquefortterrine is een iets zoete en stroperige witte wijn erg lekker, bijvoorbeeld een gewurztraminer, pinot gris of muscat, maar ook een droge bubbelwijn is hier heerlijk bij.

Bij het hoofdgerecht vind ik rode wijn erg lekker. Dat mag best een krachtige wijn met houtlagering zijn, maar ook een lichte versie past hier goed. Kies dus wat jouw voorkeur heeft. Een fijne Bordeaux of lichte pinot noir kunnen hier allebei.

Bij het dessert hangt de keuze natuurlijk af van welk toetje je neemt. Bij de citroencake zou ik kiezen voor een zoete, witte dessertwijn zoals muscat. Bij de affogato is een steviger, donkerder wijn lekkerder, bijvoorbeeld een Pedro Ximenez of een Banyuls.

Bereidingstips vegetarisch kerstdiner

De terrine van roquefort moet minimaal 24 uur van tevoren gemaakt worden en kun je in de koelkast nog zeker 4 dagen goed houden. De brioche kun je natuurlijk gewoon kopen. Wil je hem zelf bakken, dan kun je het deeg de avond van tevoren maken en in de koelkast laten rijzen, dan kun je ‘s ochtends meteen aan de tweede rijs bakken. Ook kun je ervoor kiezen om de brioche eerder te maken en in te vriezen. Het is dan wel lekkerder om de plakken brioche te roosteren voor het serveren.

De pompoen en kastanjes kun je de dag van tevoren roosteren en op de dag zelf opwarmen. De pistou kun je twee dagen in de koelkast bewaren. De spruitjes kun je een paar uur van tevoren klaarmaken en in de oven opwarmen. De plaattaart is eigenlijk het enige dat je het beste direct kunt serveren.

De cake kun je het beste een dag van tevoren maken, daar wordt hij alleen maar lekkerder van. De affogato is nauwelijks werk, je moet er alleen aan denken het ijs een kwartiertje op te laten warmen voor je de koffie maakt. De kruimels kun je van tevoren al maken en over de glazen verdelen.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt