Kerst!
Kerst is voor ons dit jaar extra bijzonder: met baby! Dat zorgt er echter wel voor dat er van kerstrecepten schrijven weinig komt dit jaar. Deze terrine met kastanjes en paddenstoelen wilde ik jullie echter niet onthouden: veel kerstiger dan dit wordt het niet.
Met een dergelijke showstopper vooraf kan je kerstdiner bovendien sowieso niet meer stuk. Meer kerstgerechten vind je hier.
Terrine met kastanjes en paddenstoelen
Deze terrine met kastanjes en paddenstoelen is heerlijk vol van smaak, met bite en een grove textuur. Heerlijk met een frisse salade, maar ook op een stevig stuk brood. Met kleine Franse augurkjes en een frisse salade heb je een fantastisch voorgerecht.
Het recept is losjes gebaseerd op een recept uit Home Made van Yvette van Boven. Ik heb er echter het nodige aan veranderd, en ik raad je aan om als je daar zin in hebt vooral hetzelfde te doen. Het is jouw terrine! En wat nu het verschil is tussen paté en terrine? Het antwoord op die vraag vind je hier.
Terrinetips
Voor deze terrine gebruikte ik kastanjes uit de Franse achtertuin van mijn ouders. Je kunt natuurlijk ook kastanjes uit een vacuümpakje gebruiken, of de kastanjes vervangen door bijvoorbeeld pistachenoten. Verder gebruikte ik gemengde paddenstoelen: kastanjechampignons, oesterzwammen en cantharellen. Kies vooral een soort die jij lekker vindt, en die je kunt kopen in deze tijd van het jaar.
Terrine voor zwangeren
Deze terrine is helemaal zwangerschapsproof: er zit geen lever in. Bovendien had ik het vlees meer dan 48 uur op -18 bewaard. Heb je geen zwangere eters, dan kun je die stap overslaan. Je zou dan ook 2 el cognac aan het deeg kunnen toevoegen, maar die hebben wij niet gemist in de terrine.
Wildterrine
Ik gebruikte hazenrugfilet en rundvlees van Grutto: hamburgers om precies te zijn. Je kunt natuurlijk ook rundergehakt gebruiken. Hoe grover gemalen, hoe beter. Zorg er in ieder geval voor dat je rundvlees niet te mager is, want anders wordt je terrine te droog.
Ga nu niet meteen een patévorm kopen hiervoor: ik heb er één, gekregen van lieve vrienden, maar een cakevorm werkt ook. Wil je toch een patévorm gebruiken, kies er dan eentje met een gewicht, dat komt altijd van pas. Verder is een vlees- of kernthermometer handig. Let op: de terrine moet minimaal 24 uur rusten nadat je hem gebakken hebt!
Zo maak je 1 terrine van ca. 1 liter:
- Wachttijd: 24 uur
- Kooktijd: 2 uur
- 200 gr hazenrugfilet
- 500 gr volvet rundergehakt, of vang of ander vettig rundvlees (vraag je slager)
- 100 gr gemengde paddenstoelen
- 1 kleine ui
- 150 gr gestoomde tamme kastanjes of andere noten
- 2 laurierblaadjes
- 1 el Provençaalse kruiden
- 5 blaadjes gedroogde salie
- 1,5 tl speculaaskruiden
- 1,5 el fijne mosterd
- 1 el ketjap manis
- 1 ei
- paneermeel
Zo maak je het
Zelf terrine maken
Doe de hazenrugfilet in de keukenmachine en maal tot een grof gehakt. Haal het uit de machine en doe hetzelfde met het rundvlees, tenzij dit al gemalen is. Doe de beide vleessoorten in een grote kom.
Snipper de ui en fruit deze op zacht vuur tot hij glazig ziet. Snijd ondertussen de paddenstoelen fijn. Voeg ze toe als de ui glazig is, en bak op middelhoog vuur tot al het vocht eruit is. Laat de paddenstoelen op een bordje afkoelen.
Terrine met wild
Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe de laurierblaadjes, de Provençaalse kruiden en de salie in een vijzel en maal tot een fijn poeder. Doe de gemalen kruiden, de speculaaskruiden, de mosterd, de ketjap en het ei bij het vlees. Voeg minimaal een halve tl fijn keukenzout toe, en flink wat versgemalen zwarte peper.
Kneed het geheel tot een stevige, egale massa. Voeg daarbij zoveel paneermeel toe als nodig is om een plakkerig “deeg” te krijgen. Voeg dan de paddenstoelen en de kastanjes toe en kneed ze door het deeg heen.
Bak dan een klein (soep)balletje van het deeg in een koekenpan, of verhit het gedurende 2 minuten in de magnetron. Proef, en maak indien nodig het vlees nog verder op smaak.
Terrine bakken
Doe dan het vleesmengsel in je patévorm en dek af met het bijbehorende deksel of met een stuk aluminiumfolie. Prik in dat laatste een gaatje. Zet je terrine in de oven en bak tot de kerntemperatuur minimaal 70 graden is. Dit duurt ongeveer anderhalf uur, maar kijk na een uurtje eens wat de stand is.
Haal de terrine uit de oven en dek af met het gewicht, zo wordt de vorm strakker. Heb je geen gewicht, gebruik dan een stukje karton dat je op maakt hebt geknipt en met aluminiumfolie hebt omwikkeld. Hier zet je conservenblikjes op.
Laat de terrine rustig afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem dan in de koelkast. De terrine moet minimaal 24 uur rusten voor hem aansnijdt, maar langer is beter. In de koelkast blijft hij zeker een week goed.
Wildterrine met kastanjes en paddenstoelen serveren
Serveer met cornichons en een salade met een friszure vinaigrette (ik gebruikte 5 eetlepels olie op 2 eetlepels sherryazijn), met bijvoorbeeld nog wat tamme kastanjes, of stevig brood.
eten met kinderen | herfst | kastanjes | kerst | Koemelkvrij | lactosevrij | low carb | melkvrij | paddenstoelen | Zwangerproof
Wil van Houtum zegt
Wat moet je met die paddestoelen doen? Op hun bordje afgekoeld en wel laten liggen?
Emma van der Deijl zegt
Zoals je in het recept kunt lezen, gaan die met de noten door het vleesmengsel!