Een fris voorgerecht, een rijk hoofdgerecht en romig, feestelijk toetje. Klinkt goed toch? Vind ik ook, en dat is dan ook het Em’s Real Food kerstdiner van 2023!
Compleet kerstmenu
Heb ik me daar toch eindelijk aan mijn voornemen gehouden om niet een compleet nieuw kerstmenu uit de grond te stampen dit jaar! Hoe leuk ik het ieder jaar ook vind: het kost me een volle wéék aan koken, shooten en editen alleen al. Dan heb ik het nog niet eens over voorbereiden, inkopen, recepten testen en uitwerken en natuurlijk erover delen online.
Maar helemaal géén kerstmenu 2023, dat is natuurlijk ook maar niets. Dus besloot ik mijn favoriete voorgerecht van het afgelopen half jaar te combineren met de megahit van mijn kerstdiner van vorig jaar én het geweldige toetje dat ik vorig jaar kerst in elkaar flanste voor mijn eigen familie.
De gerechten uit mijn kerstmenu 2023
En zie daar: vier gerechten die zo perfect bij elkaar passen, dat ik ze zonder het te bedenken in vrijwel dezelfde setting en sfeer op de foto heb gezet. Als dat niet betekent dat ze bij elkaar horen, weet ik het ook niet meer.
Kerstmenu 2023 – met wijnadvies
Dit jaar met nieuwe feature: wijntips. Ik heb dit jaar immers niet voor niets SDEN 3 gedaan.
Natuurlijk hoef je je van mijn wijnadvies niets aan te trekken: het gaat erom dat je het zélf lekker vindt. Mijn grootste tip is daarom misschien wel om lekker naar een wijnwinkel te gaan, uit te leggen wat je gaat maken en wat je lekker vindt en je dan goed te laten adviseren.
Alcoholvrije opties
Natuurlijk heb ik ook alcoholvrije alternatieven voor je, en drankjes die je eenvoudig alcoholvrij kunt maken!
Mijn persoonlijke favoriet is ook meteen heel makkelijk: een dubbel shot alcoholvrije gin, ijsblokjes en rozemarijn aanvullen met bruiswater. Niet zoet, wel veel smaak en het staat geweldig!
Hapje: madeleines met blauwe kaas
Om te beginnen met het gerecht waarvan je zelf mag kiezen wanneer je het serveert in je kerstmenu 2023: hartige madeleines met blauwe kaas. Ze zijn waanzinnig lekker als borrelhapje, maar ze kunnen ook perfect als kaasgang, tussen het hoofdgerecht en het toetje. Het hangt er dus maar net van af hoe je je kerstdiner indeelt: met een borrel vooraf, of zo lang mogelijk aan tafel.
Serveer je de madeleines als kaasgang, dan is het leuk om er nog wat andere kazen bij te serveren, bijvoorbeeld een zachte geitenkaas en een overjarige harde kaas.
Doe je ze bij de borrel, dan is een chutney om ze in te dippen juist weer heel leuk en lekker. Doe dus vooral waar jij zin in hebt!
Natuurlijk hangt het een beetje af van wanneer je ze serveert, maar over het algemeen is een volle witte wijn hier heerlijk bij. Een gewurztraminer, met iets meer kruidigheid en tropisch fruit is ook geweldig trouwens. Witte port kan natuurlijk ook! Wil je liever rood, dan is een stevige wijn zoals deze syrah heerlijk.
Wil je alcoholvrij, dan is een 0.0 gin& tea verrukkelijk. De zachtheid van de thee past perfect bij dit gerecht.
Vooraf: vegan ceviche
Een simpel en toch luxe voorgerecht. Fris en pittig, met knapperige en kruidige accenten, en zó waanzinnig lekker! Natuurlijk geen klassieke versie van vis, maar wel het idee ervan, maar dan nog lekker knisperend ook.
Vegan ceviche van venkel: dat zijn nogal wat heftige smaken bij elkaar. Heerlijk natuurlijk, maar wat drink je erbij? Wat mij betreft is dat heel eenvoudig: een droge bubbel. Ik heb zelf altijd een voorkeur voor crémant, maar cava of champagne mag natuurlijk ook!
Ook fris en makkelijk 0.0 te maken is mijn bubbel cocktail met granaatappel. Past heerlijk bij deze ceviche!
Hoofdgerecht: pompoen pie
Deze pompoenpie was vorig jaar een grote hit, zowel op mijn eigen eettafel als op de site. Logisch wel: knapperig, boterig deeg met daarin een rijke vulling van pompoen. Ik lust dit elke dag wel!
Extra lekker met deze courgettesalade ernaast, maar met een simpele salade van rucola met citroensap en olijfolie ben je ook al een heel eind. Klassieke spruitjes zijn er overigens ook heerlijk bij.
Als wijn serveer ik hier het liefste wit bij. Je kunt hier best veel kanten mee op. Om het het aardse van de pompoen meer naar boven te halen, is een viognier of een volle chardonnay hier heerlijk naast!
Wil je per se rood bij het hoofdgerecht, dan is pinot noir of primitivo leuk en lekker bij dit gerecht.
Lieve alcoholvrij? Maak dan deze mocktail met bloedsinaasappel en specerijen. Heerlijk vol van smaak, waardoor hij prachtig bij de pompoen past.
Toe: stoofperen Eton mess
Mijn stoofperen Eton mess was vorig jaar bij ons eigen kerstdiner met familie een monsterhit. Hoog tijd dus om het recept te delen! Knisperend meringue, de rijke smaak van pistache en dat gecombineerd met klassieke stoofperen. Echt waanzinnig bij elkaar.
Een Franse dessertwijn is hier heerlijk bij, bijvoorbeeld Sauternes: zoet en toch nog een beetje fris. Muscat uit Frontignan mag ook.
Alcoholvrij zou ik hier een decaf sparkling Americano naast zetten: frisheid en een bittertje als tegenwicht voor de zoete romigheid!
Liever een warm toetje? Dan kan ik je mijn perencake met heisse Liebe aanraden! Romige, zoete taart, weelderig smeltend ijs en dan loeihete frambozen…
Daar moet wel een andere wijn bij trouwens. Sauternes bijvoorbeeld!
Ontbijten en uitdelen?
Natuurlijk heb ik áltijd nog meer tips voor je. Wil je ook lekker ontbijten deze kerst, dan heb ik overheerlijke briochebroodjes met appel en karamel voor je.
En heb je net als ik kinderen die ook op school een kerstdiner hebben, dan ben je vast blij met deze pizza kerstboompjes voor het kerstdiner op school!
Laat hier weten wat je er van vindt