Perencake met heisse Liebe

Perencake met heisse Liebe

Een bizar lekker toetje voor kerst: perencake met walnoten en heisse Liebe. Warme peer, smeuïge cake en intens gekaramelliseerde, knapperige randen.
KokenKoken

Deze perencake is één van de lekkerste toetjes die ik ooit gemaakt heb. Zonder overdrijven, echt waar. Het is een beetje een bizar recept: je giet een beslag zonder eieren in een vorm vol boter en daar leg je de peren en walnoten op. Die zakken vervolgens een beetje in het deeg, en wat je dan krijgt is bizar lekker. Warme peer, smeuïge cake en intens gekaramelliseerde, knapperige randen.

UPDATE: ik heb dit recept in 2021 van nieuwe foto’s voorzien. Nóg feestelijker, nóg lekkerder.

Een waanzinnig rijk dessert na de frisse en krokante hartige taartjes en de romige zalmbrioche uit mijn oven kerstmenu.

Perencake met heisse Liebe

Perencake voorbereiden

De perencake is het lekkerst als je hem kort voor het serveren bakt. Het beslag kun je echter prima een halve dag van tevoren make. De peren kun je een dag van te voren al snijden. Doe ze dan, met een paar druppels citroensap erop, in een afgesloten bakje in de koelkast.

Heisse Liebe

Bij de perencake serveer je walnotenijs (of bijvoorbeeld vanille-ijs) met hete frambozen: een heisse Liebe. Ik heb geen idee hoe bekend het fenomeen hier is, of waar het precies vandaan komt. Ik ken het uit Oostenrijk, waar mijn ouders en ik toen ik 10 en 11 was onze zomervakantie doorbrachten in een klein dorpje in Vorarlberg.

Perencake met heisse Liebe

IJs met warme frambozen

Traditiegetrouw kreeg ik elke dag een ijsje. Om de hoek bij ons vakantiehuis was een hotel, waar ze heisse Liebes hadden: een coupe vol heerlijk vanille-ijs, ongezoete slagroom van de melkwinkel in het dorp en dan daarnaast een glaasje loeihete, geplette frambozen om er zelf overheen te lepelen. Ik at het die vakanties niet iedere dag, maar wel bíjna iedere dag. En nog altijd als ik ergens roomijs met warme frambozen op de kaart zie staan, móet ik dat als toetje.

Perencake met heisse Liebe

Perencake met ijs en frambozen

Hier zorgen de frambozen voor de broodnodige frisheid naast al dat zoete en nootachtige geweld. Een perfecte en heel feestelijke combinatie! Dit toetje is best machtig, maar met de gerechten die ervoor zitten in de ovenkerstmenu kan dat prima. Je kunt natuurlijk ook kleinere stukken serveren. Zorg dan wel voor meer frambozen: je hebt 25 gram frambozen per persoon nodig.

Zo maak je perencake met heisse Liebe voor 4 personen:

  • Wachttijd: 35 minuten
  • Kooktijd: 25 minuten
  • 2 handperen
  • 90 gr roomboter
  • 130 gr bloem
  • 3/4 tl gemalen kardemom
  • 100 gr suiker
  • 175 ml volle melk
  • 20 gr walnoten
  • 100 gr diepvriesframbozen
  • walnoten- of ander roomijs

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes.

Cake met peer

Doe de boter in een bakvorm van 20*20 cm. Zet de pan 5-7 minuten in de oven, tot de boter gesmolten is. Haal de vorm met ovenwanten uit de oven en beweeg hem wat heen en weer, zodat de boter goed over de bodem van de vorm verdeeld raakt.

Perencake met kardemom

Klop de bloem, 1/2 tl van de kardemom, 75 gr van de suiker en de melk tot een dik en glad beslag. Giet het beslag in de gesmolten boter. Het ziet er heel vreemd uit, maar dat hoort zo.

Verdeel de plakjes peer over het beslag. Bestrooi met de rest van de kardemom en de rest van de suiker. Verdeel ten slotte de walnoten over het beslag.

Bak de cake tot hij stevig is en bovenop goudbruin is, 35-40 minuten. Laat de cake 5 minuten afkoelen voor je hem aansnijdt.

Frambozensaus maken

Verhit tegen het einde van de baktijd de frambozen met 1 el water in een steelpannetje. Prak ze al roerend.

Snijd de perencake in stukken en leg op elk bordje een stuk cake. Schep er een bol ijs naast. Verdeel de frambozen over het ijs en serveer direct.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

KokenKoken

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt