Een Eton mess om je vingers bij af te likken: met stoofperen en pistache. Die laatste niet alleen als knapperige topping, maar ook als crème voor een intense pistachesmaak in de hele Eton mess.
Ik vind Eton mess altijd een ideaal feesttoetje, omdat het zo lekker snel op tafel staat. De crème heb je zo voorbereid, en op het moment suprême hoef je dan alleen nog maar de glazen vol te scheppen.
Perfect als feestelijk toetje voor de kerstdagen! De ideale afsluiter dus van mijn kerstmenu.
Eton mess met stoofpeertjes
Ik gebruikte hier stoofpeertjes die al klaar waren, gewoon een portie uit de vriezer. Heb je die niet, dan is zelf stoven natuurlijk het allerlekkerst, en dat is heel simpel. Wil je ze zonder alcohol maken, dan kan dat natuurlijk ook.
Feestelijke Eton mess
Ik topte dit toetje niet alleen met pistachenootjes, maar ook met eetbare glitter, om het nog feestelijker te maken. Die kun je uiteraard gewoon weglaten.
De pistachecrème is trouwens niet een soort notenpasta, maar een Siciliaanse zoete crème, een soort nutella met pistache ipv hazelnoten.
Wat drinken we erbij?
Een Franse dessertwijn is hier heerlijk bij, bijvoorbeeld Sauternes: zoet en toch nog een beetje fris. Muscat uit Frontignan mag ook.
Alcoholvrij zou ik hier een decaf sparkling Americano naast zetten: frisheid en een bittertje als tegenwicht voor de zoete romigheid.
Zo maak je Eton mess met stoofperen en pistache voor 2 personen:
- Wachttijd: 10 minuten
- Kooktijd: 5 minuten
- 100 gr mascarpone
- 50 gr Griekse yoghurt
- 40 gr pistachecrème
- 20 ml citroensap
- 200 gr stoofperen met aanhangend vocht
- 25 gr meringue
- pistachenootjes om te garneren
- optioneel: eetbare glitters
Zo maak je het
Kersttoetje voorbereiden
Klop de mascarpone, de yoghurt, de pistachecrème en het citroensap tot een glad mengsel. Zet tot gebruik in de koelkast.
Snijd de stoofpeertjes in kleine blokjes. Rooster eventueel de nootjes in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren en laat ze op een bordje afkoelen.
Eton mess maken
Verkruimel de meringue boven een kom. Verdeel de helft van de stoofpeerblokjes over de glazen. Verdeel daarover de helft van de meringue kruimels. Schep er de helft van de crème bovenop.
Herhaal dit, maar houd een paar kleine blokjes stoofpeer over om te garneren. Leg deze bovenop de bovenste laag crème.
Hak de pistachenootjes grof en strooi deze boven op de Eton messes. Garneer als je wilt met glitter.
Laat hier weten wat je er van vindt