Wijncursus SDEN 3: wat kun je verwachten?

Je bent eruit, je gaat een wijncursus doen: SDEN 3. Maar wat kun je dan verwachten? Wat leer je bij een wijncursus? En hoe gaat dat dan allemaal?

In dit artikel neem ik je mee in mijn ervaringen met SDEN 3. Een klein tipje van de sluier: ik heb in de loop van de lessen 150 verschillende wijnen geproefd!

Lessen SDEN 3: wat kun je verwachten?

Hoeveel lessen je precies krijgt, verschilt een beetje per aanbieder. Doorgaans zijn er 8-10 lessen nodig om de stof door te nemen. Vaak zit in die tijd ook een proefexamen. Het examen dien je altijd los bij te boeken. Dat doe je bij je cursusaanbieder. Je kunt ook je examen rechtstreeks bij SDEN boeken.

Wijn proeven tijdens SDEN 3

En dat is natuurlijk ook de kern van een wijncursus: wijnen proeven. Niet zomaar voor de lekker, maar om de wijnen te leren kennen én om de theorie aan te koppelen.

De theorie eraan koppelen? Say what? Het dikke paarse boek ‘Ik weet veel van wijn’ staat barstensvol feiten. Hartstikke leuk om te weten en natuurlijk een geinige party trick, maar je hebt er pas écht wat aan als je die feiten kunt verbinden aan wat er in je glas zit.

Wijncursus SDEN 3 wat kun je verwachten?

Ruikt een witte wijn naar yoghurt? Dan heeft hij malolactische fermentatie (‘malo’) gehad. Ruikt een rode wijn naar kokos? Grote kans dat het een Rioja is. Ruik en proef je zwarte peper in een rode wijn? Dan heb je waarschijnlijk een syrah uit de Oude Wereld (en dus geen shiraz) in je glas.

Het zijn maar een paar voorbeelden van hoe je feitenkennis en praktijk aan elkaar leert verbinden. Want alleen als je weet wat malo is en hoe het proces van wijn maken werkt, snap je waarom die wijn naar yoghurt ruikt. Dan is het dus geen kwestie van feiten stampen meer, maar een aanwijzing over de wijn.

Datzelfde geldt voor informatie over wijngebieden: als je weet waarom en in wat voor vaten Rioja wordt opgevoed, begrijp je waarom Rioja vaak naar kokos ruikt.

Ken je de 32 meest gebruikte druiven, dan weet je dat syrah en shiraz hetzelfde zijn, maar afhankelijk van waar ze groeien andere aroma’s én namen hebben.

Ik weet veel van wijn – SDEN 3

SDEN 3 is dan ook een combinatie van héél veel kennis én héél veel wijnen. Het boek begint met een uitgebreid hoofdstuk over het proces van wijn maken. Dat begint al bij het aanplanten van de druivenstok en is dus een proces van jaren.

Daarna gaat het boek de wijnwereld door. Wijngebieden, druivenrassen, technieken van wijn maken en appellaties, alles komt voorbij. Verwacht hier veel stampen, waaronder zelfs topografie.

Wijncursus SDEN 3 wat kun je verwachten?

Het boek gaat vervolgens verder met een hoofdstuk over verantwoord wijn drinken, wijn-spijs combinaties en nog veel meer.

Bij mijn opleider hielden we de volgorde van het boek aan. Gelukkig hoefden we niet tot de wijnlanden te wachten voor we gingen proeven: we hebben in de lessen over wijn maken wijn van alle 32 meest gebruikte druiven geproefd. Vaak zelfs meerdere soorten, zodat we ze konden vergelijken. Een Cabernet Sauvignon uit Australië is bijvoorbeeld heel anders dan eentje uit Bordeaux!

Vervolgens gingen we de rest van de lessen alle verschillende wijnlanden en gebieden daarbinnen af. Superleuk én leerzaam!

We sloten af met een proefexamen mét… een wijnspijsdiner. Daarmee was de kous nog niet af, want iedereen wilde ook het echte examen doen. En dat betekende studeren!

Wijncursus SDEN 3 wat kun je verwachten?

Studeren voor SDEN 3

Thuis studeren voor elke les SDEN 3 is sowieso aan te raden. Als je de hoofdstukken waar een les over gaat van tevoren leest, kun je veel gerichtere vragen stellen tijdens de les. Ik merkte bovendien dat de kennis veel beter bleef hangen.

Het andere huiswerk vond ik leuker: wijnen proeven. De tip van onze docent was om elke week minimaal 2 mij nog onbekende wijnen serieus te proeven. Ik probeerde daarbij een beetje aan te houden waar we waren met de les, zodat ik ook daar de wijn en de feiten aan elkaar kon koppelen.

Wijncursus SDEN 3

In de weken na het proefexamen ging de turbo erop: héél veel studeren uit het paarse boek en mijn aantekeningen van de lessen én heel veel proeven. Zo heb ik mijn man meerdere keren naar de slijter gestuurd met de vraag om een blindproeverij voor me samen te stellen.

En over huiswerk gesproken: hoe het examen gaat, lees je volgende week!

Wijncursus SDEN 3 wat kun je verwachten?

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt