Chutney kocht ik vroeger altijd gewoon in de supermarkt, in een potje. Een paar jaar geleden leerde ik hoe ik zelf mango chutney kan maken, maar ooit, heel lang geleden maakte ik één keer zelf tomaten chutney. Die laatste inspireerde mij om een deel van de appels van onze adoptieboom te verwerken in een zelfgemaakte appel chutney.
Zelf chutney maken
Dat was een goed idee, want die was nog lekkerder dan het origineel! Met een stuk minder suiker erin ook. En makkelijk bovendien. Perfect bij (blauwe) kaas, maar ook heel leuk om cadeau te doen.
Appel chutney cadeau doen
Met dit recept maak je vrij veel chutney, want ik had nu eenmaal veel appels. Ik kon hiermee twee potten van 500 ml vullen. Je kunt het recept ook prima halveren.
Om de appel chutney te bewaren heb je brandschone potten nodig. Daarvoor zijn meerdere manieren. Er zijn mensen die zweren bij potten die vers uit de vaatwasser komen. Ik durf dat niet aan, want ik maak mijn eigen vaatwasser wel eens schoon, en wat daar dan uitkomt zou ik niet brandschoon durven noemen.
De meest bekende manier is om de potten 5 minuten in water te laten koken. Werkt ook, maar is wel een hoop gedoe met gloeiend heet water.
Mijn favoriete methode is als volgt. Spoel de schone potten en deksels om met koud water. Zet je oven op 120 graden en zet de natte potten 10 minuten in de hete oven. Daarna kun je ze vullen.
Zo maak je 1 liter zelfgemaakte appel chutney:
- Wachttijd: 50 minuten
- Kooktijd: 40 minuten
- 125 gr ui
- 1 el olijfolie
- 500 gr tomaten
- 1 kilo zoete appels
- 125 gr rietsuiker
- 150 gr rozijnen
- 175 ml appelciderazijn
- 1 tl zout
- 100 ml water
- 1/2 tl gemalen gember
- 1 tl mosterdzaadjes
- 1 tl korianderzaadjes
- 1/2 tl zwarte peperkorrels
Zo maak je het
Snipper de ui. Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui op laag vuur tot hij glazig ziet.
Kerf ondertussen de tomaten kruislings in en leg ze in een pan of schaal. Overgiet de tomaten met kokend water. Haal de tomaten na 2 minuten uit het hete water en ontvel ze. Snijd de tomaten vervolgens in kleine stukjes.
Schil ook de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes die ongeveer even groot zijn als de stukjes tomaat.
Doe de tomaten en de appels bij de ui in de pan en roer om. Voeg wanneer alles begint te pruttelen de overige ingrediënten toe. Kook de appel chutney tot deze dik geworden is, zo’n 40-45.
Steriliseer ondertussen je potten en deksels. Schep je appel chutney in de schone potten. Je kunt de chutney daarna zeker 3 maanden bewaren.
Laat hier weten wat je er van vindt