Hartige pompoen pie kerstdiner 2023

Hartige pompoen pie

Een rijkgevulde hartige pompoen pie: een prachtig vegetarisch pronkstuk voor tijdens het kerstdiner en een feestje om te eten.
Kerst 2024Kerst 2024

Toen ik klein was, aten we met enige regelmaat pie: korstdeeg gevuld met runderstoofvlees. Een knapperige bovenkant, een rijke vulling en dat lekkere deeg rondom…. Dit is mijn vega variant ervan: een rijkgevulde pompoen pie.

Hartige pompoen pie

Vegetarische pompoen pie

Aangezien ik tegenwoordig liever minder vlees eet en seizoensgroente ook nog eens goedkoper is, koos ik nu voor een pie met hartige pompoenvulling. Minstens net zo lekker, maar vriendelijke voor je portemonnee en het klimaat!

De pie serveer ik graag in een kerstdiner, met bijvoorbeeld een salade van linzen, courgette en hazelnoten. Dat gaat geweldig samen, want de pompoenvulling is iets zoet, terwijl de salade meer hartig en zuur is.

Natuurlijk gaan er voldoende hartige smaakmakers bij de pompoen. We hebben hier immers te maken met een hartige pompoen pie, naar Engels idee, en niet met de Amerikaanse zoete pumpkin pie. Dat is bovendien een toetje.

Wijn bij je pompoen pie

Als wijn serveer ik hier het liefste wit bij. Je kunt hier best veel kanten mee op. Om het het aardse van de pompoen meer naar boven te halen, is een viognier of een volle chardonnay hier heerlijk naast!

Wil je per se rood bij het hoofdgerecht, dan is pinot noir of primitivo leuk en lekker bij dit gerecht.

Pompoen pie voorbereiden

Ik gebruik het liefst een hele pompoen, maar ik snap je helemaal als je lekker voor kant-en-klare blokjes kiest. December is al druk genoeg.

De vulling van de pie kun je, net als het korstdeeg, in de koelkast zeker 3 dagen bewaren. Op de dag zelf hoef je de pie dan alleen nog maar in elkaar te zetten.

Wil je op de dag zelf nog minder werk, zet hem dan een dag van tevoren in elkaar en bewaar hem gekoeld. Dan hoef je op de dag zelf alleen maar te bakken! Je hebt hiervoor trouwens een springvorm van 20 cm doorsnede nodig.

Hartige pompoen pie

Ook de kruidenolie – die ook gebruikt wordt bij het voorgerecht, de tompoucen met champignons – kun je gekoeld enkele dagen bewaren.

Zo maak je Hartige pompoen pie voor 4 personen:

  • Kooktijd: 1 uur 20 minuten

    Voor het korstdeeg

  • 300 gr bloem
  • 150 gr koude roomboter
  • 90 ml ijskoude melk
  • 1 ei
  • grof zeezout
  • Voor de pompoenvulling

  • 1 kleine pompoen (1,2 kilo) of 800 gr pompoenblokjes
  • 2 grote uien
  • 5 gedroogde tomaten OF
  • 1,5 el lichte miso
  • Voor de kruidenolie (als je die niet al voor de tompoucen gemaakt hebt)

  • 25 gr verse kruiden, zonder de harde steeltjes (ik gebruikte bieslook en peterselie)
  • 75 ml extra vierge olijfolie

Zo maak je het

Rijkgevulde pompoen pie

Het is het handigst om te beginnen met de vulling. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd ondertussen de pompoen in blokjes. Hussel de pompoenblokjes met 1 el olie, plus zout en peper naar smaak en rooster hem 20-25 minuten tot de blokjes bruine randjes hebben.

Snipper ondertussen de uien. Fruit de uien in 2 el olijfolie tot ze glazig zien. Gebruik je gedroogde tomaten, snijd die dan fijn en voeg ze toe. Voeg anders de miso toe.

Doe er 50 ml water bij en roer alles goed los. Voeg dan de geroosterde pompoen toe. Roer alles goed om en laat de pompoenvulling op laag vuur 10 minuten pruttelen, tot vrijwel al het water verdampt is. Laat daarna de vulling helemaal afkoelen.

Zelf korstdeeg maken

Ga ondertussen verder met het korstdeeg. Meng daarvoor de bloem en de boter met een flinke snuf zout tot een grof, korrelig geheel. Dit gaat het makkelijkste in de keukenmachine, maar met twee messen lukt het ook.

Voeg dan scheutje voor scheutje de ijskoude melk toe, tot je een zacht en soepel deeg hebt. Verdeel het deeg in 2 porties: 1 van 300 gram en 1 van 200 gram. Dek de mengkom af of wikkel het deeg in vershoudfolie en zet gedurende minimaal 30 minuten in de koelkast.

Rol ondertussen de grote portie deeg uit tot een lap die je springvorm mooi tot de rand bedekt. Doe het deeg er netjes in. Schep daarna de vulling in de vorm. Rol de rest van het korstdeeg uit tot een mooie ronde lap en bedek daar de vulling mee. Druk de randen goed aan en steek een klein rondje of kerstboompje uit in het midden van de pie.

Luxe pompoen pie

Je kunt de pie nu nog eens 24 uur gekoeld bewaren als je dat handig vindt. Verwarm op de dag van je kerstdiner de oven voor op 220 graden (convectie) met een bakplaat in de oven. Klop het ei los met 1 el water. Bestrijk de pie daarmee.

Bak de pompoen pie 20 minuten op de hete bakplaat. Bestrijk dan de pie nogmaals met ei en bestrooi met wat grof zeezout. Bak de pie vervolgens nog eens 15-20 minuten tot hij goudbruin is.

Haal de pie dan uit de oven en laat hem 10 minuten rusten. Haal dan voorzichtig de ring van de springvorm eraf, zet de pie op een bord snijplank en snijd hem in parten.

P.S. Toch liever met stoofvlees? Maak dan eens deze versie!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

KokenKoken

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt