Appelbroodjes kerstmenu 2023

Brioche broodjes met appel en karamel

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Het perfecte kerstontbijt bestaat. Dat is namelijk gewoon dit: broodjes met appel en karamel! Dat appel en karamel een geweldige combinatie zijn, wist ik al dankzij mijn appelmuffins en mijn stroopwafelcake.

Winterse broodjes met appel

Met onze enorme overvloed aan appels besloot ik daarom mijn feestelijke briochebroodjes een winterse upgrade te geven met karamel en stukjes appel. Ook dat was een doorslaand succes. Onze zoon zit in groep 3 en heeft het aantal broodjes zéér precies in 4 gelijke porties verdeeld, want hier mocht niemand een kruimel van mislopen. Goedgekeurd dus!

Appelbroodjes al kerstontbijt

Om nu niet midden in de nacht op te hoeven staan voor deze broodjes, bereid je ze ‘s avonds alvast voor. De volgende dag rommel je rustig aan de rest van het kerstontbijt, en voor je het weet zijn je brioche broodjes klaar.

Brioche met karamel

Voor de vulling van deze appelbroodjes heb je gezouten karamelsaus nodig. Die kun je natuurlijk kopen (ik koop de mijne het liefst bij Mamie Gourmande, Les Briochettes of Caramelz), maar zelf maken is heel eenvoudig. Hoe je dat precies doet, staat stapsgewijs uitgelegd in dit recept.

Broodjes met appel

Briochebroodjes zonder melk

Wil je de briochebroodjes melk- en lactosevrij maken, gebruik dan plantaardige boter (ik ben zelf fan van Vioblock) en ongezoete plantaardige melk. Amandelmelk is mijn persoonlijke favoriet voor brioche. Maak dan wel ook zelf je karamel, zodat je zeker weet wat erin zit.

Zo maak je 12 appelbroodjes met karamel:

  • Wachttijd: 2 uur 30 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten

    Voor het deeg

  • 400 gr bloem
  • 7 gr gedroogde gist
  • 1/4 tl fijn zout
  • 240 ml melk
  • 40 gr roomboter
  • 1 ei
  • 25 gr kristalsuiker
  • Voor de vulling

  • 2 friszoete appels (bijv. Jonagold)
  • 4 el karamel met zeezout, plus evt. extra om te garneren
  • zeezoutvlokken (zoals Maldon) naar smaak

Zo maak je het

Doe voor het deeg de bloem in een kom. Doe aan de ene kant van de kom de gist en aan de andere kant het zout. Verwarm de melk met de boter zachtjes in een pannetje of in de magnetron, tot de melk lauw aanvoelt en de boter gesmolten is.

Feestelijke broodjes met appel en karamel

Voeg de melk met boter, suiker en het ei aan de bloem toe. Meng het geheel met een keukenmachine met deeghaken of met krachtig roeren en kneden tot een deeg. Het deeg is behoorlijk klef en plakkerig: dat hoort zo. Je hoeft het niet lang te kneden, zodra het een plakkerige massa is, ben je klaar.

Vet een kom in met wat neutrale olie, doe het deeg daarin en dek de kom af met plastic folie en een theedoek. Laat het deeg dan minimaal 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek. Als het goed is, is het deeg minimaal in volume verdubbeld.

Briochebroodjes met appel

Bereid de vulling voor: snijd hiervoor de beide appels met schil en al in piepkleine blokjes. Ik doe dit het liefst ‘s ochtends, maar de avond van tevoren kan natuurlijk ook.

Bekleed wanneer je de broodjes bijna wilt gaan bakken een ovenschaal van ongeveer 25 bij 35 cm met bakpapier. Een glazen of keramieken schaal is hier het beste voor, maar met een bakblik werkt het natuurlijk ook.

Stort dan het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak en sla de lucht uit het deeg. Het deeg is redelijk plakkerig, dus zorg dat ook je handen goed bestrooid zijn met bloem. Rol het deeg vervolgens uit tot een lap van ongeveer 30 bij 45 cm.

Feestelijke brioche broodjes

Besmeer het deeg op 1 lange rand na met de karamel. Strooi de appel erover, maar zorg dat je nog minimaal 2 el appelblokjes overhebt.

Rol dan de deeglap op, van de besmeerde smalle kant naar de smalle kant zonder karamel erop. Plak dit randje goed vast met wat water.

Snijd vervolgens met een kartelmes 12 plakken van de rol deeg die je nu hebt. Leeg de broodjes met de spiraalkant boven in de bakvorm. Verdeel de overgebleven blokjes appel over de broodjes.

Brioche laten rijzen

Nu is het tijd om de broodjes te laten rijzen. Het makkelijkste is om dit in de koelkast te doen, tot wel 16 uur. Dek de vorm dan wel goed af met vershoudfolie.

Wil je de broodjes zsm eten, laat ze dan 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Brioche bakken

Haal de broodjes op de ochtend dat je ze wilt eten 30 minuten voor ze de oven in moeten uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Bak de broodjes in 25-30 minuten goudbruin.

Appelbroodjes met karamel

Laat de appelbroodjes heel even afkoelen voor je serveert, de karamel is namelijk loeiheet. Strooi voor het serveren wat zoutvlokken over de broodjes. Eventueel kun je ook nog wat karamel erover verdelen.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt