Een simpel en toch luxe voorgerecht, bijvoorbeeld voor de feestdagen, dat is deze vegan ceviche van venkel. Fris en pittig, met knapperige en kruidige accenten, en zó waanzinnig lekker!


En nee, natuurlijk is het geen ceviche in de klassieke zin. Sterker nog, het is een combinatie van Zuid-Amerikaanse en Thaise smaken, en dan dus ook nog eens met venkel.
Vegan ceviche
Het is dus vooral het idéé van ceviche, maar dan anders. Minstens net zo lekker, dat wel natuurlijk. En lekker licht. Daar houd ik altijd wel van bij een voorgerecht. Trouwens ook heel tof om een grote schaal van te maken voor een tafel vol gerechten natuurlijk.
Perfect ook als voorgerecht voor kerst: stiekem vegan, maar bovenal verrassend, lekker en prachtig op tafel. En oh ja, in een kwartier klaar, dus ook gewoon lekker snel voor de feestdagen.
Eten er mensen mee die niet van pit houden, vervang dan de rode peper door ringetjes rode puntpaprika. Staat net zo feestelijk, maar dan zonder dat het prikt!
Wijn bij je vegan ceviche
Wat is hier nou lekker om bij te drinken? Wat mij betreft is dat heel eenvoudig: een droge bubbel. Ik heb zelf altijd een voorkeur voor crémant, maar cava of champagne mag natuurlijk ook!
Lieve alcoholvrij? Ook fris en makkelijk 0.0 te maken is mijn bubbel cocktail met granaatappel. Past heerlijk bij deze ceviche!
Ceviche met een mandoline
Voor dit gerecht heb je een mandoline nodig (ik heb deze). En doe me een lol: gebruik daar altijd bescherming bij. Je zou niet de eerste zijn die een halve kerstdag op de HAP of SEH zit met een missend plakje vinger, en dat is zonde.
Zo maak je venkel ceviche voor 2 personen:
- Kooktijd: 15 minuten
- 1 venkelknol
- 1 rode peper
- 1 limoen
- 2 el zoute pinda’s
- 2 takjes Thaise basilicum
- 4 takjes koriander
Zo maak je het
Snijd de onderkant van de venkelknol en verwijder de lelijke buitenste delen. Schaaf hem met een mandoline flinterdun.
Snijd de peper in dunne ringetjes. Verdeel de venkel over de borden en verdeel de peper er overheen.
Snijd de limoen in vieren en sprenkel het sap van de helft van de limoen over de ceviche. Meer kan aan tafel nog.
Haal de blaadjes van de kruiden van de takjes en verdeel ze met de pinda’s mooi over de borden. Serveer direct, met de overgebleven kwarten limoen.
Laat hier weten wat je er van vindt