Hartige madeleines met blauwe kaas

Hartige madeleines met blauwe kaas

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Knapperige hartige madeleines, rijkgevuld met blauwe kaas en vol van smaak door de beurre noisette. Perfect voor bij de borrel, als kaasgang of in je kerstdiner!

Hartige madeleines met blauwe kaas

Hartige madeleines

Zoete madeleines ken je waarschijnlijk wel, maar heb je ook wel eens hartige madeleines gegeten? In Frankrijk is hartige cake sowieso een enorm ding, vaak met olijven of spekjes en allerlei groente. Heerlijk maar vaak wel een beetje te nat van binnen naar mijn smaak.

De oplossing bleek heel eenvoudig: geen cake bakken, maar kleine cakejes. Madeleines natuurlijk, want Franser dan dat worden cakejes niet. Er is zelfs een moment naar genoemd, namelijk wanneer een herinnering wordt opgeroepen door een geur. Komt door Proust (aff.).

Hartige madeleines met blauwe kaas

Madeleines met blauwe kaas

Ik maak ze op smaak met blauwe kaas en beurre noisette, want beurre noisette is altijd beter dan gewone boter, zeker in combinatie met iets zouts.

Je hóeft er natuurlijk geen madeleines van te maken. Je kunt het beslag ook in muffinvormpjes doen, of in een ondiepe ruime schaal (zeker 25*35 cm) zodat je een platte cake krijgt die je in blokjes kunt snijden.

Nog even over de kaas: elke Franse blauwe kaas werkt hier. Roquefort is heerlijk, Bleu d’Auvergne is verrukkelijk en ook Fourme d’Ambert is hier top. Kijk maar welke je neemt.

Madeleines bij de borrel

Deze madeleines zijn heerlijk bij de borrel, en dan moet er natuurlijk wel iets te drinken bij. Een gewurztraminer, met lekkere kruidigheid en tropisch fruit is hier geweldig bij. Witte port kan ook! Wil je liever rood, dan is een stevige wijn zoals deze syrah heerlijk.

Zo maak je ca. 25 hartige madeleines met blauwe kaas:

  • Wachttijd: 20 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • 175 gr bleu
  • 75 boter noisetten
  • 3 eieren
  • 175 zelfrijzend bakmeel
  • zwarte peper naar smaak

Zo maak je het

Begin met de boter. Smelt de boter in een pannetje met een lichtgekleurde bodem op middelhoog vuur. Schud de pan af en toe om de boter in beweging te houden. Na ongeveer twee minuten verschijnt er een gelijkmatige laag fijn schuim op je gesmolten boter.

Hartige madeleines met beurre noisette

Controleer nu of de boter onderin de pan al begint te kleuren. Zodra het laagje onderin mooi goudbruin is, draai je het vuur uit en giet je de boter zo snel mogelijk in een kommetje. Schraap de bodem van de pan goed schoon, de smaak zit in de bruin gebakken melkbestanddelen!

Laat de beurre noisette een beetje afkoelen. Verkruimel ondertussen de blauwe kaas. Verwarm de oven voor op 175 graden.

Madeleines bakken

Klop dan de eieren schuimig in een ruime kom. Schenk dan de iets afgekoelde boter langs de rand van kom bij de eieren, zodat de boter door het schenken nog wat afkoelt.

Doe dan het zelfrijzend bakmeel, de kaas en versgemalen zwarte peper naar smaak (mag best flink) bij de boter en de eieren. Schep alles goed om, tot er geen klontjes meel meer zijn.

Vet je bakvorm in en verdeel het beslag erover. Bak de hartige madeleines tot ze goudbruin zijn, 15-20 minuten.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt