De Sint is vertrokken, en dat betekent dat het hier meteen tijd is voor kerst 2019. Ik wil je immers wel genoeg tijd geven om na te denken wat je precies wilt serveren met kerst dit jaar!
Zoals de meeste jaren krijg je twee kerstmenu’s van me. En zoals altijd kun je onderdelen daarvan weer uitwisselen. De thema’s dit jaar: oven en easy vega.
Kerst 2019: Easy vega
Easy vega is, zoals de naam al zegt, een makkelijk menu, dat je als je wilt nog gemakkelijker kunt maken. Het is helemaal vegetarisch. Het voorgerecht is vegan, het dessert kun je vegan maken.
Vooraf: Siciliaanse salade met venkel en sinaasappel. Een frisse, knapperige salade die zo hartje winter de zon een beetje op je bord tovert.
Hoofd: gebakken camembert met brood en groente. Camembert is zo al lekker, maar gebakken camembert vind ik nóg lekkerder. Bovendien kan je er dan van alles in dippen, en dat vind ik met kerst altijd extra gezellig. Naast rauwe en gegrilde groente en appel dip je uiteraard met brood. Dit kun je met dit recept gemakkelijk zelf bakken, maar met brood uit de winkel is dit uiteraard ook heerlijk.
Toe: winterfruit uit de oven met kruidige chocoladesaus. Appel, peer en cranberry bak je in de oven tot ze heerlijk zacht en zoet zijn. Ondertussen maak je een chocoladesaus boordevol specerijen. Gebakken fruit en specerijen zijn heerlijk samen, chocola met specerijen is heerlijk, en hier is het geheel veel meer dan de som der delen!
Easy vega voorbereiden
Dit menu vergt geen voorbereiding in de dagen voor kerst. Het enige dat echt wat tijd kost, is het brooddeeg bij de camembert. Bij de recepten kun je precies vinden hoe je ze het beste kunt voorbereiden.
Easy vega wijnadvies
Bij de salade en de camembert past een witte wijn goed. Liefst eentje die naast frisheid iets extra’s heeft, zoals hout, aardsheid of een bittertje. Ga je voor luxe, neem dan een Meursault. Anders is een Pinot Grigio hier erg lekker bij. Bij het toetje is witte port erg lekker.
Ben je net als ik dit jaar gebonden aan alcoholvrije drankjes, dan kan ik La Tulipe Zero van harte aanbevelen. De enige versie die ik ken die écht naar wijn smaakt.
Kerst 2019: oven
Het ovenmenu bereid je voor een groot deel – de naam zegt het al – in de oven. Het voorgerecht is met vlees, het hoofdgerecht met vis.
Vooraf: krokante taartjes met druiven en rauwe ham. Friszoete, knapperige taartjes met zoute ham. Een geweldige combinatie!
Hoofd: zalmbrioche met hollandaisesaus en salsa van groene kruiden. Daarbij komen geroosterde spruitjes met citroen en amandel.
Toe: perencake met walnoten en heisse Liebe. Die laatste is gebaseerd op mijn favoriete ijscoupe: roomijs met loeihete frambozen. Dat combineert perfect met de zoete, knapperige perencake met kardemom.
Kerstdiner oven voorbereiden
Voor dit menu kun je wat dingen één of twee dagen voor kerst voorbereiden. Nodigis dat echter niet: ik kookte zelf het hele kerstinder oven in een halve ochtend. Vind je het fijn om tijdens kerst zo min mogelijk werk te heben, volg dan de tips bij de recepten op voor het voorbereiden.
Wijnadvies kerstmenu oven
Zowel bij de taartjes als bij de zalmbrioche past een lichtgekoelde Pinot Noir erg goed. Wil je bij het hoofdgerecht een andere wijn serveren, neem dan een Pouilly Fumé of een andere frisse witte wijn. Bij het toetje is een Muscat erg lekker.
Ben je net als ik dit jaar gebonden aan alcoholvrije drankjes, dan kan ik La Tulipe Zero van harte aanbevelen. De enige versie die ik ken die écht naar wijn smaakt.
Kerstborrel
Is het wel kerst als je geen kerstborrel hebt gehad? Mijn recepten om elke kerstborrel tot een groot succes te maken, vind je hier op een rij.
Kerstontbijt
Kerst is natuurlijk niet compleet zonder kerstontbijt. Als je van het briochedeeg dat je overhoudt van de zalmbrioche deze heerlijke babka met frambozen en noten maakt, heb je meteen een heerlijk gerecht voor op de ontbijttafel.
Laat hier weten wat je er van vindt