Affogato met speculaas en karamel

Affogato met speculaas en karamel

Het makkelijkste toetje dat ook feestelijk is? Deze affogato met speculaas en karamel maak je met kerst en de rest van het jaar in 5 minuten.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

UPDATE: als onderdeel van het kerst favorieten diner van 2021 heb ik deze affogato met speculaas en karamel in 2021 voorzien van nieuwe foto’s. Nu nóg lekkerder!

Affogato met speculaas en karamel

Affogato is misschien wel het makkelijkste toetje dat er bestaat. Ik kende de combinatie van roomijs met loeihete espresso al wel, maar ik was geen enorme fan. Tót 2018, toen ik op misschien wel het mooiste plein van de mooiste stad van Frankrijk kennismaakte met meer over the top affogato’s.

Geen vanille-ijs, maar allerlei smaken, aangevuld met brownies of koek onderin, slagroom bovenop (die nam ik er niet bij, houd ik niet van) en allerlei toppings. Een soort kruising tussen een affogato en een freakshake eigenlijk. Voor kerst vind ik deze affogato met speculaas en karamel de perfecte middenweg tussen die freak-affogato en een klassieke affogato!

Affogato met speculaas en karamel

Affogato met speculaas en karamel

Onderin het glas een laagje speculaas (mocht je kruidnoten over hebben, gebruik die dan!), daarop een fikse bol van denk ik toch wel het lekkerste roomijs dat de supermarkt heeft, getopt met loeihete espresso. Dit toetje staat binnen 5 minuten op tafel, is waanzinnig lekker en door de combinatie van smaken heel feestelijk.

Je mag trouwens kiezen. Ik snap ook niet hoe het kan, maar zowel met Häagen Dasz macadamia nut brittle als met AH Walnoot roomijs is dit even lekker. Die laatste is een stuk goedkoper, dus kijk gewoon waar je (financieel) zin in hebt!

Affogato met speculaas en karamel

Het ijs met de espresso wordt een soort mokkaroom, met knapperige stukjes karamel met nootjes. De speculaas zuigt vol met espresso, waardoor je een soort kruidige, luxe variant van de bodem van een tiramisù krijgt. Niets dan liefde dus voor dit toetje.

Zo maak je affogato met speculaas en karamel voor 2 personen:

  • Wachttijd: 15 minuten
  • Kooktijd: 5 minuten
  • 30 gr speculaas
  • 2 grote bollen Häagen Dasz macadamia nut brittle of AH Walnoot roomijs
  • 2 kopjes sterke espresso

Zo maak je het

Haal de pot ijs een kwartier van tevoren uit de vriezer. Verkruimel de speculaas tot grove kruimels en verdeel die over twee glazen. Zorg dat alles klaarstaat om de espresso te maken. Het is het mooist om de espresso in een kannetje te doen en aan tafel over het ijs te gieten. Het is echter makkelijker om de espresso gewoon rechtstreeks op het ijs uit de koffiemachine te laten komen. Kies zelf wat jij fijner vindt.

Schep in elk glas twee grote bollen ijs. Overgiet zo snel mogelijk met de hete espresso.

Alternatief voor affogato

Liever bakken voor het toetje bij je kerstdiner? Maak dan citroencake met maanzaad en oranjebloesem! Die combinatie ontdekte ik op hetzelfde plein…

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt