Affogato met speculaas en karamel

Affogato is misschien wel het makkelijkste toetje dat er bestaat. Ik kende de combinatie van roomijs met loeihete espresso al wel, maar ik was geen enorme fan. Tót afgelopen zomer, toen ik op misschien wel het mooiste plein van de mooiste stad van Frankrijk kennismaakte met meer over the top affogato’s. Geen vanille-ijs, maar allerlei smaken, aangevuld met brownies of koek onderin, slagroom bovenop (die nam ik er niet bij, houd ik niet van) en allerlei toppings. Een soort kruising tussen een affogato en een freakshake eigenlijk. Voor kerst vind ik deze affogato met speculaas en karamel de perfecte middenweg tussen die freak-affogato en een klassieke affogato!

Affogato met speculaas en karamel

Affogato met speculaas en karamel

Onderin het glas een laagje speculaas (mocht je kruidnoten over hebben, gebruik die dan!), daarop twee fikse bollen van denk ik toch wel het lekkerste roomijs dat de supermarkt heeft (en de populairste smaak van Haägen-Dasz), getopt met loeihete espresso. Dit toetje staat binnen 5 minuten op tafel, is waanzinnig lekker en door de combinatie van smaken heel feestelijk. Het ijs met de espresso wordt een soort mokkaroom, met knapperige stukjes karamel met macadamianootjes. De speculaas zuigt vol met espresso, waardoor je een soort kruidige, luxe variant van de bodem van een tiramisù krijgt. Niets dan liefde dus voor dit toetje.

Affogato met speculaas en karamel

Wachttijd: 15 minuten
Bereiding: 5 minuten

Ingrediënten voor affogato met speculaas en karamel voor 2 personen:

  • 30 gr speculaas
  • 4 grote bollen Häagen Dasz macadamia nut brittle
  • 2 kopjes sterke espresso

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Haal de pot ijs een kwartier van tevoren uit de vriezer. Verkruimel de speculaas tot grove kruimels en verdeel die over twee glazen. Zorg dat alles klaarstaat om de espresso te maken. Het is het mooist om de espresso in een kannetje te doen en aan tafel over het ijs te gieten. Het is echter makkelijker om de espresso gewoon rechtstreeks op het ijs uit de koffiemachine te laten komen. Kies zelf wat jij fijner vindt.

Schep in elk glas twee grote bollen ijs. Overgiet zo snel mogelijk met de hete espresso.

Alternatief voor affogato

Liever bakken voor het toetje bij je kerstdiner? Maak dan citroencake met maanzaad en oranjebloesem! Die combinatie ontdekte ik op hetzelfde plein…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.