Geklopte boter met miso

Geklopte boter met miso

De lekkerste borrelboter die er bestaat is deze geklopte boter met miso, sojasaus en sesam. Op brood, bij geroosterd vlees of groente, als dip
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Laatst ik naar iets om een gerecht hartig én romig te maken. Via het ansjovis-elixer uit Cook, eat repeat, bagna cauda en borrelboter uit Borreltijd kwam mijn hoofd uit bij de geklopte beurre noisette die we een tijdje geleden bezorgd kregen door Bar Lokaal. Ineens wist ik wat ik wilde maken: geklopte boter met miso. Romig, hartig én bijzonder. Om de boter nog meer umami te geven voegde ik sesamolie en sojasaus toe. En wowwowwow, wat is dát waanzinnig lekker!

Geklopte boter met miso

Knolselderij met geklopte boter

En waar die boter nou bij moest? Toen er onlangs knolselderij in mijn groentetas zat, besloot ik hem eens klaar te maken op de manier van Joris Bijdendijk. Dat had ik een paar jaar terug al eens geprobeerd, maar omdat het vrij veel tijd kost, doe ik het niet heel vaak. Die knolselderij is heerlijk, intens van smaak en een beetje zoetig. Om tegenwicht te bieden aan dat zoete, doet Joris er oestercrème bij of custard van Goudse oplegkaas bij.

Allebei heerlijk (ik heb ooit een kookworkshop bij hem gevolgd, daar heb ik veel geproefd), maar ik wilde iets dat makkelijk en snel was, want ik met twee kleine kindjes heb ik meer te doen dan oesters tot crème draaien. No offense Joris ;).

Geklopte boter met miso

Geklopte boter met sojasaus en miso

Aangezien Joris bij zijn beroemde millefeuille van biet een beurre blanc met Tomasu-sojasaus serveert en ik die ook wel passend vond bij de knolselderij, want zoet en aards, besloot ik ook Tomasu toe te voegen aan mijn borrelboter.

Het resultaat? Deze waanzinnige, mega umami geklopte boter met miso en sojasaus. Die Tomasu is wel echt de investering waard. Mega smaakvol en veel rijker en dieper dan de meeste andere sojasauzen. Mocht je nou niet aan Tomasu kunnen komen, dan werkt een andere sojasaus natuurlijk ook prima! Begin dan echter wel met de helft van de hoeveelheid en proef tussendoor, want Tomasu is wat minder zout dan de meeste andere sojasauzen.

Geklopte boter met miso

Zo maak je een flinke pot geklopte boter met miso en sojasaus:

  • Kooktijd: 5 minuten
  • 125 gr roomboter (liefst grasboter) op kamertemperatuur
  • 40 gr witte miso
  • 1 el Tomasu sojasaus
  • 2 el sesamolie

Zo maak je het

Doe de boter met de miso, de sojasaus en de sesamolie in de kom van de standmixer of in een stevige, stabiele andere kom. Klop met de garde van de standmixer of met een handmixer 5 minuten tot een lichtgeel, superfluffy mengsel.

Je kunt de geklopte boter met miso in de koelkast zeker een week bewaren.

P.S. In dit artikel staat een link naar bol.com. Dit is een affiliate-link. Dat betekent dat als jij iets via die link koopt, ik een percentage commissie krijg, zonder dat jij extra betaalt. Daar maak je me dus erg blij mee!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt