Deze gefrituurde olijven zijn sinds jaar en dag een hit op borrels bij ons thuis. Zo zeer zelfs, dat wanneer we ze eens niet serveren, we de vraag krijgen waar ze zijn. Net als de dadels met spek trouwens. Niet zo gek, want warme olijven zijn lekkerder dan koude, en de lekkerste borrelsnacks zijn nu eenmaal knapperig.
Olijven met tahindip
Deze gefrituurde olijven zijn samen met de dadels met spek het klassieke borrelduo bij ons thuis. Maak er trouwens maar altijd veel, want hier blijf je van eten!
Zonder dip zijn ze al heerlijk, maar met de eenvoudige tahindip erbij zijn ze helemaal next level.
Welke olijven frituren?
Voor mijn gefrituurde olijven gebruik ik altijd hele simpele olijven. Je zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor gevulde olijven, voor extra spektakel. Ik vind het echter het lekkerst om verhoudingsgewijs veel krokante korst te hebben, dus ik kies graag voor kleine olijven. En die zijn meestal niet gevuld met iets spannends.
Het liefst gebruik ik de simpelste van AH, gewoon ingelegd in zout water. Om te paneren gebruik ik pankobroodkruim, dat zorgt voor een krokantere korst dan gewoon broodkruim. Je vindt dit op de Aziatische afdeling van de supermarkt.
Zo maak je gefrituurde olijven voor vier borrelaars:
- Kooktijd: 15 minuten
- 2 el tahin
- 1,5 el citroensap
- 3 el water
- 1 potje groene olijven (uitlekgewicht ca. 120 gram)
- 1 ei
- 2 el bloem
- 3 el panko
- versgemalen zwarte peper
- een pan en olie om te frituren
Voor de tahindip
Voor de gefrituurde olijven
Zo maak je het
Maak als eerste de tahindip. Doe hiervoor de tahin, het citroensap en 3 el water in een maatbeker en mix met de staafmixer tot een romige, gladde saus.
Paneer vervolgens de olijven. Zet hiervoor 3 borden klaar, waarvan minimaal 1 diep bord. Kluts daarom het ei goed los. Doe in een ander bord de bloem en meng die goed met flink wat zwarte peper. Schep de panko op het laatste bord.
Olijven frituren
Laat de olijven even uitlekken in een vergiet en begin dan met paneren. Rol de olijven eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door de panko. Laat de olijven even rusten in de panko voor je ze frituurt.
Verwarm ondertussen je pan en olie voor tot 180 graden. Heb je geen thermometer, gebruik dan een stukje brood om te temperatuur te testen. Als de olie begint te bruisen zodra je het brood erin gooit, is de temperatuur goed.
Frituur de olijven vervolgens in een minuut of 4 goudbruin en krokant. Serveer desgewenst met een dip!
Laat hier weten wat je er van vindt