Gefrituurde olijven

Gefrituurde olijven

Deze gefrituurde olijven zijn sinds jaar en dag een hit op borrels bij ons thuis. Zo zeer zelfs, dat wanneer we ze eens niet serveren, we de vraag krijgen waar ze zijn. Net als de dadels met spek trouwens. Nou ben ik dol op variëren, maar nog fijner vind ik het om mensen het met eten naar de zin te maken. Dus de gefrituurde olijven zijn samen met de dadels met spek het klassieke borrelduo. Gelukkig zijn deze gefrituurde olijven ontzettend lekker. Maak er dus altijd veel, want hier blijf je van eten!

Gefrituurde olijven

Variatie

Op de foto staat ook een tahindip: die is lekker bij de olijven, maar eigenlijk hebben ze niks nodig. Wil je eens variëren, maak dan deze dip door met een elektrische mixer gelijke hoeveelheden tahin en water tot een saus te kloppen. Maak op smaak met citroensap.

Wil je nog meer variëren? Serveer de olijven dan met een yoghurtsaus, bijvoorbeeld met munt en koriander, of met tahin door de yoghurt.

Welke olijven?

Voor mijn gefrituurde olijven gebruik ik altijd hele simpele olijven. Je zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor gevulde olijven, voor extra spektakel. Ik vind het echter het lekkerst om verhoudingsgewijs veel krokante korst te hebben, dus ik kies graag voor kleine olijven. En die zijn meestal niet gevuld met iets spannends. Dat neemt overigens niet weg dat ik graag een keer wil proberen om ze te vullen met roomkaas oid. Mijn voorkeursolijven zijn de simpelste van AH, gewoon ingelegd in zout water.

Om te paneren gebruik ik pankobroodkruim, dat zorgt voor een krokantere korst dan gewoon broodkruim. Je vindt dit op de Aziatische afdeling van de supermarkt.

Gefrituurde olijven

Zo maak je gefrituurde olijven voor vier borrelaars:

  • Kooktijd: 15 minuten
  • 1 potje groene olijven
  • 1 ei
  • bloem
  • panko
  • versgemalen zwarte peper
  • een pan en olie om te frituren

Zo maak je het

Verwarm je pan en olie voor tot 180 graden. Heb je geen thermometer, gebruik dan een stukje brood om te temperatuur te testen. Als de olie begint te bruisen zodra je het brood erin gooit, is de temperatuur goed.

Gefrituurde olijven

Zet dan drie borden klaar, waarvan minimaal een diep bord. Kluts daarom het ei goed los. Doe in een ander bord een pas lepels bloem en meng die goed met flink wat zwarte peper. Doe op het laatste bord een paar flinke scheppen panko.

Gefrituurde olijven

Laat en olijven even uitlekken in een vergiet en begin dan met paneren. Rol de olijven eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door de panko. Laat de olijven even rusten in de panko voor je ze frituurt.

Frituur de olijven vervolgens in een minuut of 4 goudbruin en krokant. Serveer desgewenst met een dip!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 4 / 5. Aantal: 5

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Leave A Reply

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

NIEUW! Em's real food nieuwsbrief!
Schrijf je snel in!

Maximaal 1x per maand inspiratie van Emma in je mailbox.