Gebakken camembert met brood en groente

Kerst draait vooral om samenzijn met dierbaren. En hoe kun je dat beter doen dan met eten dat je samen deelt? Deze gebakken camembert met brood en groente is daar het perfecte voorbeeld van. En wauw, wat staat het toch feestelijk zo.

Gebakken camembert met brood en groente

Gebakken camembert

Wil je het easy vega kerstmenu nóg makkelijker maken? Laat het brood dan lekker weg en koop het lekkerste stokbrood dat je kunt vinden om hiermee te serveren. Het is jouw kerstdiner, en het gaat immers om het samenzijn ;)

Gebakken camembert met brood en groente

Camembert met brood en groente

De camembert gaat tegelijk met het brood de oven in, alles samen op een bakplaat. Daarna hoef je alleen nog even wat groente te grillen. Als je dat wilt tenminste. Want naast witlof en appel zou je hierbij ook rauwe wortel kunnen serveren, eventueel aangevuld met reepjes paprika en komkommer. Nogmaals: het is jóuw feestje!

Ik moet wel zeggen dat gegrilde wortel en bosui ontzettend lekker zijn. En bovendien zo gemaakt: als ik 10 minuten heb staan grillen is het veel.

Gebakken camembert met brood en groente

Voorbereiding: 15 minuten
Wachttijd: 3 uur 20 minuten
Bereiding: 25 minuten

Ingrediënten voor gebakken camembert met brood en groente voor 2-3 personen:

  • 1 takje rozemarijn
  • 250 gr bloem
  • 4 gr gist
  • 1/2 tl zout
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 150 ml handwarm water
  • 1 camembert
  • 1 teen knoflook
  • 1 ei
  • 8 worteltjes
  • 5 bosuien
  • 1 stronkje witlof
  • 1 friszoete appel

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...


Zelf brood bakken

Begin met het deeg. Haal daarvoor de naaldjes van het takje rozemarijn en snijd ze fijn. Doe dan de bloem in een ruime mengkom. Giet de gist aan de ene kant en strooi het zout aan de andere kant van de kom.

Voeg de olie toe en 125 ml van het water. Kneed met de hand of met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg. Voeg indien nodig de rest van het water toe. Is het deeg te nat, voeg dan wat extra bloem toe.

Dek de kom af met plastic folie en een theedoek en laat het deeg 1,5-2 uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is.

Camembert uit de oven

Haal dan de camembert uit de koelkast. Haal de camembert uit het papiertje en leg de kaas terug in het houten doosje.

Pel de knoflook en snijd hem in plakjes. Snijd de plakjes vervolgens in reepjes. Prik de camembert in met een scherp mesje. Snijd daarnaast een krijs in de kaas, dat maakt het dippen straks makkelijker.

Steek in ieder gaatje in de camembert een stukje knoflook. Doe dan het deksel weer op het doosje. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet het doosje in het midden.

Gebakken camembert met brood

Sla dan het deeg terug en verdeel in stukjes van 20-25 gram. Rol balletjes van het deeg en verdeel die rondom het doosje. Er mag wat ruimte tussen de bolletjes zitten, want het deeg rijst nog.

Bedek de bakplaat met een theedoek en laat het deeg nog eens 30 minuten tot een uur rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Klop het ei los met 1 el water. Bestrijk na het rijzen de deegbolletjes met een kwastje met eimengsel.

Bak de camembert met het brood in 25-30 minuten, tot het brood goudbruin is.

Gebakken camembert met groente

Ondertussen maak je de groente om te dippen klaar. Was de bosuien en de wortels. Snijd het lof van de wortels los. Snijd het kontje van de witlof en haal de blaadjes los. Snijd de appel in plakjes.

Vet een grillpan in met wat neutrale olie en grill de bosuien en de wortel tot ze rondom donkere grillstrepen hebben. Serveer de camembert met de groenten en de appel om te dippen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.